Tietoa Valta-projektista
Valta-projektin tietosuojaselosteet
Valmentavan työtavan kehittäminen
Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen saajien määrä on lisääntynyt viime vuosina. Kuntoutuksen sisällöissä on tapahtunut muutoksia, jossa kuntoutusta kohdennetaan aiempaa vahvemmin arjen toimintoihin ja osallistamiseen. Tutkijoiden mukaan kuntoutujien aktiivinen toimijuus arjessa sekä lähihenkilöiden osallistaminen vaatii edelleen kehittämistä kuntoutumisprosessissa. Valta-projekti pyrkii osaltaan vastaamaan tähän haasteeseen.
Projektin päätavoitteena on vahvistaa Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen kiinnittymistä kuntoutujan ja hänen lähihenkilöidensä arjen toimintaan, tarpeisiin ja toiveisiin.
Toimintaterapian viitekehys valmentavassa työtavassa
Valmentava työtapa on todettu useassa toimintaterapian tutkimuksessa vaikuttavaksi tavaksi tukea kuntoutujien arjessa toimimista ja osallistumista. Sen on todettu vahvistavan kuntoutujan ja hänen lähihenkilönsä vastuunottoa ja osaamista ratkoa arjen toiminnassa ja osallistumisessa vastaantulevia pulmia. Valmentavista työtavoista eniten positiivista näyttöä on Occupational Performance Coaching (OPC) -mallista. OPC-malliin pohjautuvassa valmentavassa työtavassa keskeisiä asioita on mm. emotionaalisen tuen tarjoaminen kuntoutujalle ja häneen lähihenkilölleen, strukturoitu valmennusprosessi, kuntoutujan tukeminen oman toiminnan analysoimiseen sekä sitä mahdollistavien ja estävien tekijöiden tunnistamiseen.
Hankkeen aikana kehitetään ja pilotoidaan valmentavia työtapoja osana toimintaterapeuttien arkista työtä vaativassa lääkinnällisessä kuntoutuksessa. Lisäksi hankkeessa kehitetään avoin valmennuskokonaisuus, jonka avulla kuntoutusalan ammattilaiset voivat ottaa työssään käyttöön OPC-malliin pohjautuvan valmentavan työtavan menetelmiä. Kehittämishankkeen rinnalla toteutetaan kehittämisen arviointitutkimus, jonka tavoitteena tutkija Valta- hankkeen tavoitteiden toteutumista ja mahdollisia tapoja kehittää edelleen hankkeen teemoja.
Valmentavan työtavan kehittäminen yhdessä toimintaterapeuttien kanssa
Valta-kehittämisprojekti toteutetaan yhteiskehittämisen prosessina, jossa toimintaterapeutit kehittävät hanketoimijoiden kanssa uudenlaista työtapaa Kelan avomuotoiseen lääkinnälliseen kuntoutukseen soveltuvaksi. Projektissa toteutetaan kaksi saman sisältöistä valmentavan työtavan koulutuspäivää keväällä- ja syksyllä 2023. Koulutuspäivässä perehdytään arjen toimimisen valmentamiseen toimintaterapiassa. Koulutuspäivä toteutetaan etäyhteyksin.
Koulutuspäivään osallistumisen jälkeen Kelan vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta toteuttavan toimintaterapeutin on mahdollista osallistua valmentavan työtavan omaksumista ja käytäntöön viemistä tukevaan työpajatyöskentelyyn aina kevääseen 2024 saakka.