TYHY
Työhyvinvointia omavalvonnalla
Kauramäen kylä avautui lokakuussa 2023 keskeisenä ideanaan Green Care -ajattelu ikäihmisten asumispalvelujen tuottamisessa. Työyhteisön toimintaa tuetaan Työsuojelurahaston rahoittamalla Työhyvinvointia omavalvonnalla eli TYHY-projektilla. Projektin tavoitteena on varmistaa toimivan organisaatiokulttuurin rakentaminen kehittämällä laadun omavalvontaa henkilöstön työhyvinvointia vahvistavaksi. Omavalvonta on valvontalaissa keskeisin laatua ohjaava ja valvova tekijä, mutta se ei nykymuodossaan edistä työntekijöiden työn- ja riskienhallintaa eikä siten työhyvinvointia.
Projektissa vahvistetaan työntekijöiden itseohjautuvuutta, havainnoivaa työotetta ja itsearviointia. Kun jokainen tunnistaa omat vastuunsa ja omaan tekemiseen sisältyvien epäkohtien mahdollisuudet, niitä on helpompi välttää. Näin työnteko sujuu ja tuottaa onnistumisen kokemuksia ja työhyvinvointia. Projekti tarjoaa vahvan tuen myös johtamistyöhön, sillä paluu aiemmin opittuun toimintamalliin tapahtuu herkästi, ellei muutosta pidetä tietoisesti yllä vahvalla johtamisella sekä omavalvonnan mallilla ja kulttuurilla.
Onnistuessaan projekti vahvistaa työnimua, vanhustyön veto- ja pitovoimaa ja opettaa, kuinka rakentaa uusi organisaatio, työyhteisö ja johtaminen henkilöstön työhyvinvointia tukevaksi. Mallin kehittämisessä saatuja menetelmiä ja tuloksia voidaan hyödyntää HV-alueen vanhustyön yksiköissä ja myös kansallisella tasolla.
Johtamisen malli
TYHY-projektissa suunniteltu omavalvonnan johtamisen malli rakentuu organisaation arvopohjaan ja yhteiseen tekemiseen.
Mentorointi
Mentorointi on yhteistyösuhde, jonka keskeisenä tavoitteena on edistää oppimista ja osaamista sekä tukea henkilön ammatillista kasvua. Mentorointi on menetelmänä yksinkertainen ja perustuu mentoroitavan ja mentorin väliseen vuorovaikutukseen. Mentoreina hankkeessa ovat toimineet Kari Jaatinen, Tapio Mäkelä ja Riitta Räsänen.
Mentoroitavan omat kysymykset, kiinnostuksen aiheet, tavoitteet ja arjen työstä nousevat asiat määrittävät mentoroinnin sisällön. Mentorointikeskustelut perustuvat luottamuksellisuuteen, sitoutumiseen ja avoimuuteen. Mentoroinnissa meillä on ollut keskeistä tavoitteiden asettaminen ja niihin pyrkiminen.
Olemme korostaneet kokeneiden työntekijöiden osaamisen hyödyntämistä ja jakamista sekä hiljaisen tiedon esille saattamista.
Onnistuneen mentoroinnin edellytykset voidaan kiteyttää kolmeen keskeiseen tekijään: sitoutumiseen, luottamukselliseen vuorovaikutukseen ja tavoitteellisuuteen.
Lisämateriaali mentoroinnista löydät Mentoroinnin työkirjasta!