Kauramäen kylässä on yhteisöllistä ja ympärivuorokautista asumista, jota ohjaa luontohoiva eli Green Care -filosofia. Tavoitteena on, että filosofia näkyy kiinteistön ja piha-alueen rakentumisen lisäksi aidosti myös koko toiminnassa.
Kaikki tärkeä tapahtuu Kauramäen kylässä asukkaiden arjessa ja toiminnan laatu varmistetaan valvontalain mukaisesti omavalvonnalla. Tavoitteena on turvata asiakkaiden asema, oikeudet ja palvelun saanti, sekä estää haitallisia, asiakkaan turvallisuutta heikentäviä tapahtumia ja epäkohtia. Työsuojelurahaston rahoittamassa Omavalvonnalla työhyvinvointia -projektissa omavalvontaa kehitetään tuottamaan hyvinvointia asukkaitten ohella myös henkilöstölle.
Vaikka kyse on sinällään vanhasta tavoitteesta, on siinä myös paljon uutta. Omavalvonnan taakse tarvitaan kaikki yhteisön jäsenet. Pienilläkin muutoksilla voi olla iso vaikutus. Projektin avulla halutaan varmistaa yhteistoiminnalla ja yhteisöohjautuvuudella hyvän arjen rakentuminen niin, että se perustuu omavalvontaan myös käytännössä, ei vain paperilla.
Omavalvonta laadun varmistajana
Toiminnan lähtökohtana on valvontalain soveltamisohje, joka painottaa omavalvonnan käytännön toteuttamisessa henkilöstön sitoutumista omavalvontaan ja että henkilöstö ymmärtää omavalvonnan merkityksen, tarkoituksen ja tavoitteet. Julkisessa omavalvontasuunnitelmassa määritellään palveluyksikön toiminnan sisältö, kuten esimerkiksi toimintatavat ja toteuttamisen seuranta. Omavalvonnan toteutuminen edellyttää niin johdolta kuin henkilöstöltäkin omavalvontaosaamista ja sitoutumista toimia omavalvonnan edellyttämällä tavalla. Nämä edellytykset toteutuvat myös Kauramäen kylässä, josta löytyy sitoutuneita, työstään ja omasta osaamisestaan ylpeitä työntekijöitä.
Lisätietoa omavalvonnasta:
Sote-valvontalain soveltaminen. Sosiaali- ja terveysministeriö. 2023 (pdf).