Vertaisuus
Työelämässä vertaisuus on tärkeä voimavara. Vertaiselle puhuminen, niin hyvistä kuin huonoista tunteista, kokemuksista ja ajatuksista on helpompaa. Vertaiselle ei tarvitse juurta jaksaen selittää, vaan hän saattaa ymmärtää jo pienistä eleistä tai puolikkaista lauseista, mitä toinen tarkoittaa tai toinen tuntee. Vertaisuudessa syntyy kokemus yhteenkuuluvuudesta ja syvemmästä ymmärretyksi ja kuulluksi tulemisesta.
Vertaistuki on kokemuksen jakamista toisen saman kokeneen kanssa. Vertaisuus on tieto ja käsitys siitä, että kun toisen kanssa keskustelee, hän ymmärtää asiayhteyden lähes samalla tavalla. Asioista ei tarvitse olla samaa mieltä, vaan asioista keskustellaan kunnioittavasti ja arvostavasti, kuunnellen ja yhdessäkin pohtien. Vertaiskeskusteluissa dialogin merkitys korostuu.
Usein vertaistukeen törmätään kriisiryhmissä tai kuntoutuksissa. Vertaistukea ilmenee myös tavallisessa arjen elämässä, työelämässä ja harrastuksissa, joissa henkilöt ovat toistensa vertaisia siinä kontekstissa. Yhteinen tarttumapinta asiaan mahdollistaa vertaisille luontevan keskustelupohjan ja laajemman näkökentän sekä se toimii voimavarana.
Vertaisuudessa tärkeitä tekijöitä ovat arvostus ja avoimuus
Jos vaan aina kahdestaan mietitään, meidän näkökulmamme saattaa kapeutua. Sitten jos saadaan jotain ulkopuolista näkökulmaa, saadaan lisää ja se avartaa meitä. Voidaan keksiä jotain ihan uutta.
Mikro- ja pk-yrittäjä hyötyy vertaisryhmästä
Kukaan muu ei samalla tavalla voi ymmärtää, kuin se, joka jakaa yrittäjyyden kokemuksen.
- MUTKA-kehittämisvalmennukseen osallistunut yrittäjä
MUTKA-hankkeessa yrittäjiltä saadun palautteen mukaan yksi tärkeimpiä ja suurimpia anteja oli juuri avoin ja kunnioittava vertaistuki ja vertaisten jakamat kokemukset ja vinkit yrittäjyydessä ilmeneviin haasteisiin, etenkin näin koronapandemian jälkeisessä ajassa. Monialainen joukko yrittäjiä pääsi nopeasti yhteiseen keskusteluun, vaikka alat olivat hyvinkin erilaisia aina hoitotyöstä konkreettiseen myyntityöhön. MUTKAn yrittäjille vertainen saattoi olla samalla alalla toimiva toinen yrittäjä tai täysin eri alalla, mutta samanlaisia haasteita kokenut, yrittäjä.
Tässä MUTKA-hankkeessa meillä se vertaisuus on tullut toisista yrittäjistä. On hoksattu, että vaikka ala olisi mikä, tietyllä lailla painitaan samojen asioiden ja haasteiden kanssa.
Kyllähän me alusta alkaen vähän mietittiin, että olisiko hyvä liittyä Keski-Suomen yrittäjiin. Saisimmeko me sieltä jotain? Emmekä me oikein tienneet. Mutta ehkä tämä kokemus MUTKAan liittymisestä oli sellainen oivallus siitä, että on hirmu tärkeä kuulua johonkin, jotka ymmärtävät, mitä tämä yrittäjyys on. Koska kuitenkaan samalla tavalla sitä ei toinen voi ymmärtää...
Mä ajattelen, että yrittäjyyteen kun lähtee, sen pitäisi kuulua tähän pakettiin.