MieliLiike – liikkumisen puheeksioton malli mielenterveyden tueksi
MieliLiike on käytännön puheeksi ottamisen malli, joka hyödyntää liikkumista ja liikuntaa mielenterveyden tukemiseksi. Malli kannustaa käyttämään luontoliikuntaa ja luontoympäristöä mielen hyvinvoinnin edistämiseksi, tukien samalla asiakkaan motivaatiota ja käyttäytymisen muutosta.

MieliLiike-mallia voi hyödyntää vapaasti puheeksi oton välineenä erityisesti sellaisissa tilanteissa, jossa mielenterveyttä on mahdollista tukea liikkumisen avulla.
Miten MieliLiike-mallia käytetään?
Mallin nostoja ja kysymyksiä kannattaa lähteä purkamaan ensiksi kuulumisten kautta ja tunnistamalla asiakkaan tämänhetkisiä voimavaroja ja vahvuuksia. Alla olevia kysymyksiä voidaan pohtia asiakkaan kanssa vapaassa järjestyksessä ja tukea käyttäytymisen muutosta luontoliikkumisen avulla.
MieliLiike-malli on kehitetty Jyväskylän ammattikorkeakoulussa Likesillä. Malli pohjaa tutkittuun tietoon liikkumisen ja luonnon positiivisista vaikutuksista mielenterveydelle sekä motivaatiota ja käyttäytymisen muutosta tukevaan hyväksymis- ja omistautumisterapiamenetelmään (HOT).
Mallin kehittämiseen on osallistunut monialainen tiimi tutkijoita ja ammattilaisia Jyväskylän ammattikorkeakoulusta, THL:stä, UKK-instituutista, YTHS:ltä, Keski-Suomen hyvinvointialueelta ja Helsingin kaupungin opiskelijahuollosta. MieliLiike-mallia pilotoidaan keväällä 2025 interventiotutkimuksessa, johon osallistuu korkeakouluopiskelijoita Jyväskylästä.
Lisätietoja
