MieliLiike - mielenterveyttä liikkumalla

Liikunta ja liikkuminen edistää mielenterveyttä. MieliLiike-hankkeessa kehitetään mielenterveystyön ammattilaisille malli hyödyntää liikkumista ja luontoliikuntaa omassa asiakastyössään.

Henkilö nojaa puuhun metsässä.

MieliLiike-hankkeessa rakennetaan osallistavalla tutkimuksella interventio yhdessä mielenterveyden asiantuntijoiden ja asiakastyötä tekevien ammattilaisten kanssa. Myöhemmin interventiota pilotoidaan kohderyhmän kanssa.

Intervention kehittämisessä hyödynnetään 

  • tutkittua tietoa liikunnan, luontoliikunnan ja mielenterveyden välisistä yhteyksistä 
  • tutkittua tietoa motivaatiota ja käyttäytymisen muutosta edistävistä menetelmistä sekä
  • käytännön kokemustietoa.
Liikkumisen ja luontoliikkumisen vaikutusta mielen hyvinvointiin on tutkittu ja todettu niiden edistävän mielenterveyttä. Haluamme kehittää ammattilaisille mallin hyödyntää liikkumista ja luontoliikkumista asiakastyössään mielenterveyden hoidon tueksi.
Henkilön käsi koskettaa puuta.

MieliLiike-hankkeen intervention ja käytännön työtä tukevan protokollan tavoitteena on hoitaa ja lievittää psyykkistä kuormittuneisuutta, kuten stressiä, ahdistuneisuutta ja masennusoireita nuorilla ja nuorilla aikuisilla.

Interventio kehitetään yhteistyössä terveydenhuollossa työskentelevien mielenterveystyön ammattilaisten, asiantuntijoiden ja tutkijoiden avulla. Interventiota ja käytännön työhön tähtäävää protokollaa rakennetaan elo-joulukuun aikana vuonna 2024. 

Osallistava vaihe yhdessä ammattilaisten kanssa

Osallistavaan kehittämisvaiheeseen rekrytoidaan mukaan 6 - 8 ammattilaista, asiantuntijaa tai tutkijaa, jotka ovat perehtyneet mielenterveyden hoitoon ja edistämiseen liikunnan avulla ja/tai, jotka toimivat käytännön mielenterveystyössä terveydenhuollossa. Intervention ja protokollan kehittäminen sisältää 8 - 10 tapaamista, joista ensimmäinen ja viimeinen tapaaminen pidetään kasvokkain. Muut tapaamiset pidetään Teamsin välityksellä. Kasvokkain-tapaamiset ovat noin puolenpäivän mittaisia ja Teams-tapaamiset kestoltaan noin 60 minuuttia. 

Osallistavan toimintatutkimuksen tuloksena syntyy liikkumista ja liikuntaa hyödyntävä protokolla, jonka avulla voidaan hoitaa ja lievittää psyykkistä kuormittuneisuutta, kuten stressiä, ahdistuneisuutta ja masennusoireita. 

Vuoden 2025 aikana interventiota ja protokollaa testataan käytännön mielenterveystyötä tekevien ammattilaisten toteuttamana opiskeluhuollossa ja -terveydenhuollossa.

Lisätietoja

Anu Kangasniemi

Johtava asiantuntija, Chief Specialist
Likes, Likes
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358406847006

MieliLiike on Likesin Liikkumisen edistämisen uudet innovaatiot -hankkeen osahanke. Hanke on saanut rahoituksen opetus- ja kulttuuriministeriöltä.