MieliLiike - mielenterveyttä liikkumalla
Liikunta ja liikkuminen edistää mielenterveyttä. MieliLiike-hankkeessa kehitetään mielenterveystyön ammattilaisille malli hyödyntää liikkumista ja luontoliikuntaa omassa asiakastyössään.
MieliLiike-hankkeessa rakennetaan osallistavalla tutkimuksella interventio yhdessä mielenterveyden asiantuntijoiden ja asiakastyötä tekevien ammattilaisten kanssa. Myöhemmin interventiota pilotoidaan kohderyhmän kanssa.
Intervention kehittämisessä hyödynnetään
- tutkittua tietoa liikunnan, luontoliikunnan ja mielenterveyden välisistä yhteyksistä
- tutkittua tietoa motivaatiota ja käyttäytymisen muutosta edistävistä menetelmistä sekä
- käytännön kokemustietoa.
Liikkumisen ja luontoliikkumisen vaikutusta mielen hyvinvointiin on tutkittu ja todettu niiden edistävän mielenterveyttä. Haluamme kehittää ammattilaisille mallin hyödyntää liikkumista ja luontoliikkumista asiakastyössään mielenterveyden hoidon tueksi.
MieliLiike-hankkeen intervention ja käytännön työtä tukevan protokollan tavoitteena on hoitaa ja lievittää psyykkistä kuormittuneisuutta, kuten stressiä, ahdistuneisuutta ja masennusoireita nuorilla ja nuorilla aikuisilla.
Interventio kehitetään yhteistyössä terveydenhuollossa työskentelevien mielenterveystyön ammattilaisten, asiantuntijoiden ja tutkijoiden avulla. Interventiota ja käytännön työhön tähtäävää protokollaa rakennetaan elo-joulukuun aikana vuonna 2024.
Osallistava vaihe yhdessä ammattilaisten kanssa
Osallistavan toimintatutkimuksen kehittämisvaiheeseen on kutsuttu mukaan ammattilaista, asiantuntijaa tai tutkijaa, jotka ovat perehtyneet mielenterveyden hoitoon ja edistämiseen liikunnan avulla ja/tai, jotka toimivat käytännön mielenterveystyössä terveydenhuollossa.
MieliLiike-hankkeen ja työryhmän vetäjä
Anu Kangasniemi, johtava asiantuntija, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Likes (liikunta- ja terveyspsykologia), PsT, terveyspsykologian erikoispsykologi, LitM)
Työryhmään kutsutut
Jonna Ahvenkoski, psykologi, Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö YTHS, Tampereen palvelupiste
Kaija Appelqvist-Schmidlechner, tutkimuspäällikkö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Julija Chichaeva, tutkija, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Kuntoutusinstituutti
Pauliina Husu, vanhempi tutkija, UKK-instituutti
Miia Häkkinen, palveluvastaava (psykologit 2. aste), Keski-Suomen hyvinvointialue
Katriina Hyvönen, vanhempi tutkija, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Kuntoutusinstituutti
Janne Koppinen, liikuntacoach tiimivastaava, toisen asteen opiskeluhuolto, Helsingin kaupunki
Tiina Riuttanen, viestinnän asiantuntija, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Likes
sekä Jyväskylän yliopiston terveystieteiden opiskelijat Inga Forsman ja Roosa Lindfors, jotka keräävät aineistoa graduunsa intervention rakentamisesta osallistavan toimintatutkimuksen keinoin.
Osallistavan toimintatutkimuksen tuloksena syntyy liikkumista ja liikuntaa hyödyntävä protokolla, jonka avulla voidaan hoitaa ja lievittää psyykkistä kuormittuneisuutta, kuten stressiä, ahdistuneisuutta ja masennusoireita.
Vuoden 2025 aikana on suunnitteilla testata interventiota ja protokollaa käytännön mielenterveystyötä tekevien ammattilaisten toteuttamana opiskeluhuollossa ja -terveydenhuollossa.
Lisätietoja
Anu Kangasniemi
MieliLiike on Likesin Liikkumisen edistämisen uudet innovaatiot -hankkeen osahanke. Hanke on saanut rahoituksen opetus- ja kulttuuriministeriöltä.