ValioHackathon
Kannattavampaa ja vastuullisempaa maidontuotantoa kausivaihtelun tasaamisella
Valio kutsuu Sinut mukaan ideoimaan keinoja maidontuotannon kausivaihtelun tasaamiseksi! Tavoite on osa Valion vastuullisen ja ilmastoviisaan alkutuotannon kehitystyötä, jonka tavoitteena on maidontuotantoketjun hiilijalanjäljen nollaaminen vuoteen 2035 mennessä. Noin 3 700 maitotilaa omistaa Valio oy:n alueellisten maidonhankintaosuuskuntien kautta. Kausivaihtelun tasaaminen lähtee toimivista ja kannattavista tilatason ratkaisuista, jotka mahdollistavat muutoksen koko tuotantoketjussa. ValioHackathonin tavoitteena on löytää konkreettisia tilatason keinoja, joilla kausivaihtelua voidaan tasata. Valio tarjoaa osallistujille idean kypsyyden mukaan joko mahdollisuutta suoraan liiketoimintayhteistyöhön tai yhteisen hankkeen tai pilotoinnin käynnistämiseen.
Mistä on kyse?
Valion asiakkaat ostavat maitotuotteita tasaisesti ympäri vuoden. Meijeriin vastaanotettava maitomäärä vaihtelee eri vuodenaikojen välillä. Kevättalvella vastaanotettava maitomäärä on yleensä korkeimmillaan, ja vähenee kesää ja syksyä kohden. Maidontuotannon kausivaihtelun tasaamisella voitaisiin tehostaa Valion tuotannonsuunnittelua ja tasainen maidontuotanto mahdollistaisi koko tuotantoketjussa paremman kustannusten hallinnan. Tällöin tuotantolaitosten ja maidonkeräilyn kapasiteetti voitaisiin pitää tasaisessa käytössä, ja kapasiteetin mitoitusta ei ohjaisi merkittäviin maidontuotannon huippuihin varautuminen.
Valion selvitystyö ja data-analyysit osoittavat, että vaihteluun on mahdollista tilatasolla vaikuttaa. Tilatasolla vaihtelu on suurempaa kuin Valion tuotantolaitoksissa, koska eri tilojen kausivaihtelu ajoittuu osin eri aikoihin. Tilojen välillä on myös selviä eroja kausivaihtelun määrässä ja tuotantohuippujen ja – laskujen ajoituksessa. Tiedetään, että maidon tuotantomääriin vaikuttavat muun muassa ruokinta, poikimisen ajoitus ja poikimakerrat, rotu ja utareterveys.
Kausivaihtelua on menestyksekkäästi pystytty yksittäisillä tiloilla tasaamaan, mutta laajemmassa kuvassa kausivaihtelua ei ole vielä saatu hallintaan. Tähän mennessä tuotantosopimusten hinnoitteluohjauksella, tiloille suunnatulla koulutuksella tai esimerkiksi robottilypsyyn siirtymisellä ei ole ollut merkittävää vaikutusta kausivaihtelun tasaamiseen eikä asetetuissa tavoitteissa ole edetty.
Maitotilalle tasainen tuotanto olisi taloudellisesti kannattavaa, ja tuotantosopimuksen mukaan tuottajalle olisi edullista tuottaa mahdollisimman tasaisesti maitoa. Tasaisella tuotannolla maitotilayrittäjien tulot ovat samalla tasolla vuoden jokaisena kuukautena. Tilan tuotantotilat ja esimerkiksi lypsykapasiteetti ovat tasaisemmassa käytössä ja työhuippuja voidaan tasoittaa.
#maidontuotanto #maitotila #kausivaihtelu #vastuullisuus #kestävyys #kestäväruoantuotanto #valiomaitoa #hiilineutraalimaito2035 #BioBoosters #ValioHackathon #MadewithInterreg #climateneutralBSR
Tervetuloa ratkaisemaan haastetta!
Mitä Valio etsii?
Valio etsii konkreettisia ja tilatasolla houkuttelevia keinoja, joilla kausivaihtelua voidaan tasata. Ratkaisijatiimeiksi toivotetaan tervetulleeksi niin startupit, pk-yritykset, tutkimusryhmät, opiskelijaryhmät, panos- ja laitetoimittajat, neuvontaorganisaatiot, data-analytiikan ratkaisuja tarjoavat yritykset, maatalousekonomistit kuin maitotilayrittäjät.
Valio tarjoaa osallistujille idean kypsyyden mukaan joko mahdollisuutta suoraan liiketoimintayhteistyöhön tai yhteisen hankkeen tai pilotoinnin käynnistämiseen. Yhteiseen pilotointiin tai kaupalliseen yhteistyöhön voi liittyä suoraan Valio Oy tai Valio-ryhmän maidonhankintaosuuskunta/osuuskuntia riippuen ratkaisun luonteesta.
Ideoita arvioidaan erityisesti seuraavien kriteerien avulla:
- Ratkaisun vaikutus maidontuotannon kausivaihteluun ja tuotantohuippujen tasaamiseen
- Ratkaisun kokonaistaloudellisuus tilatasolla
- Ratkaisun vaikutus Valiolla resurssien ohjaukseen ja tuotannon suunnitteluun
Lisätietoa Valiosta
Valio on vuonna 1905 perustettu suomalainen meijeri ja ruokatalo. Tehtävämme on luoda hyvinvointia ja makuelämyksiä vastuullisesti. Teemme maistuvia tuotteita maidosta ja useista muista raaka-aineista; tarjoamme siis makunautintoja, vaihtelua ja iloa ruokapöytään. Samalla huolehdimme siitä, että eläimet voivat hyvin, suomalaiset ovat terveempiä ja meillä on lähellä tuotettua ruokaa myös tulevaisuudessa.
Olemme missiomme mukaisesti paremman elämän palveluksessa. Noin 3 700 valiolaista maitotilayrittäjää omistaa Valion alueellisten osuuskuntien kautta. Kaikki Suomessa valmistettavat ja myytävät tuotteet on tehty suomalaisesta maidosta, jonka hankimme näiltä tiloilta. Valion kunnianhimoinen ilmasto-ohjelma koostuu konkreettisista teoista, joilla maidon hiilijalanjälki nollataan vuoteen 2035 mennessä. Lue lisää: https://www.valio.fi/
Osallistujat
Hackathon on avoin kaikille kiinnostuneille: yrityksille, tutkimuslaitoksille, koulutusorganisaatioille ja opiskelijoille sekä muille toimijoille. Tiimisi voi koostua oman organisaatiosi edustajista tai voit muodostaa organisaatiorajat ylittävän joukkueen juuri tätä haastetta varten! Hackathoniin osallistuminen on maksutonta.
Hackathon ratkaisijahaku on kansainvälinen ja toimintakielenä tapahtumissa on pääosin englanti. Korvaamme matkakuluja Hackathoniin valituille kansainvälisille osallistujille Itämeren alueelta (Norja, Ruotsi, Tanska, Saksa, Puola, Viro, Latvia ja Liettua).
Lue tarkemmat osallistumissäännöt: BioBoosters Hackathon Osallistumissäännöt
Tuomaristo
Tuomaristoon kuuluvat edustajat Valio Oy:stä sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulun Bio- ja kiertotalouden yrityskiihdyttämöstä.
Miksi kannattaa osallistua?
- Pääset happotestaamaan ideaasi ja saat välittömän palautteen potentiaaliselta asiakkaalta ja/tai yhteistyökumppanilta
- Löydät uusia liiketoimintamahdollisuuksia: Sinulla on mahdollisuus pitkäkestoiseen yhteistyöhön, kehittyvään liiketoimintaan ja tarvittaessa tuotekehitysyhteistyöhön toimeksiantajayrityksen kanssa
- Finalistina saat monialaisen asiantuntijatiimin sparraajiksesi ratkaisujen hiomisessa ja yhteistyön rakentamisessa
- Pääset verkostoitumaan muiden aihepiiristä kiinnostuneiden osallistujien ja asiantuntijoiden kanssa sekä luomaan kansainvälisiä kontakteja
Aikataulu
- Haasteen julkaisu 22.9.2023 klo 12:30 - 14:30 webinaarissa BioTalks: Viable and resilient dairy farming
- Ilmoita ideasi ja tiimisi mukaan haasteeseen viimeistään 22.10.2023. Alustavassa ehdotuksessa sinun tulee kuvata lyhyesti ideasi ja tiimi, jolla osallistut haasteeseen.
- Jatkoon valitut ideat ja tiimit julkaistaan viimeistään 26.10.2023
- Hackathonin käynnistävä Kick-off-tilaisuus järjestetään verkossa 10.11.2023 klo 10 - 12, jolloin osallistujatiimit tapaavat toisensa ja toimeksiantajayrityksen edustajat. Kick-off tilaisuudessa Valio oy:n asiantuntijat kertovat osallistujatiimeille lisää toimeksiannosta ja tiimit pääsevät kuulemaan myös toistensa ideoista.
- Hackathon järjestetään 27.-28.11.2023 Valio oy:n pääkonttorilla Helsingissä (Meijeritie 6). Tapahtuma alkaa puolilta päivin 27.11. Ensimmäinen päivä sisältää mentorointia ja verkostoitumistilaisuuden. Voittajat valitaan 28.11 pitchaus-tilaisuuden päätteeksi. Jos et pääse paikan päälle, on osallistuminen mahdollista verkon kautta.
Ilmoittaudu mukaan haasteeseen!
Lisätietoja
Johtava asiantuntija, Annimari Lehtomäki, Bio- ja kiertotalouden yrityskiihdyttämö, BioPaavo by Jamk: [email protected], +358 50 464 2563
Alkutuotannon asiantuntija, Sanna Nokka, Valio oy: [email protected], +358 40 167 6363
Järjestäjä
BioPaavo by Jamk on bio- ja kiertotalouden yrityskiihdyttämö, jonka tavoitteena on synnyttää uutta liiketoimintaa ja globaalisti merkittäviä ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi kansainvälisessä bio- ja kiertotalouden toimintaympäristössä. BioPaavon keskeisinä tehtävinä ovat bio- ja kiertotalousliiketoiminnan kehittäminen ja uusiin innovaatioihin perustuvan kestävän liiketoiminnan synnyttäminen, uusien teknologioiden ja digitalisaation hyödyntäminen, kykyjen ja osaamisen kehittäminen sekä yritysverkostojen ja ekosysteemien rakentaminen.
Yhteistyössä
Kasvu Open oy on Keski-Suomen kauppakamarin voittoa jakamaton yleishyödyllinen tytäryhtiö, jonka ydinajatus on kohtauttaa kasvuyrityksiä ja huippuasiantuntijoita. Kasvu Open on valtakunnallinen kasvuyritysten sparrausohjelma. Kasvu Openin sparrausprosessi on sovellettu Jyväskylän yliopiston kasvuyritystoiminnan professori Marko Sepän ja hänen tiiminsä kehittämästä Kasvun Kiitorata -metodista.
Estonian University of Life Sciences, Viron maatalousyliopisto, ja yliopiston Eläinlääketieteen ja eläintieteen instituutti (Institute of Veterinary Medicine and Animal Sciences) tunnetaan korkeatasoisesta tutkimus- ja koulutustyöstä esimerkiksi lypsykarjan terveyteen, hyvinvointiin ja tuottavuuteen liittyen. Yliopistolla on tutkimus- ja koulutuskäyttöön muun muassa oma maitotila, joka toimii myös kaupallisesti.
BioBoosters-verkosto tukee ValioHackathonin toteutusta viestintä- ja markkinointiyhteistyöllä. Verkostoon kuuluu 9 eturivin biotalouden innovaatioyhteisöä ympäri Itämerta – Suomesta, Ruotsista, Virosta, Latviasta, Liettuasta, Puolasta ja Saksasta. Verkosto järjestää 18 Hackathonia edistämään biotalouden yritysten vihreää siirtymää BioBoosters-hankkeen tuella. BioBoosters-hanke on osarahoitettu Interreg BSR-ohjelmasta.