Koulutus ja kehittäminen
Oppimisen muotoilu työyhteisössä
Jatkuva oppiminen ja osaamisen kehittäminen ovat keskeinen osa organisaatioiden kilpailukykyä. Suurin osa työelämässä tapahtuvasta oppimisesta tapahtuu osana työn arkea, työtä tehden, ei niinkään erillisissä koulutuksissa.
Oppimisen muotoilu ja sen työkalut haastavat tarkastelemaan oppimista yksittäistä koulutustilannetta laajempana kokonaisuutena – oppimisprosessina tai -polkuna. Oppimisen muotoilun avulla luodaan yksilöllisiä, ketteriä ja oppijalle merkityksellisiä oppimisprosesseja osaksi työn arkea.
Oppimisen muotoilu työyhteisössä -koulutuksessa tutustut oppimisen muotoilun prosessiin ja sovellat oppimaasi oman työyhteisösi osaamisen kehittämisen tarpeisiin. Iteratiivisen muotoiluprosessin tavoitteena on rakentaa edellytykset laadukkaalle, innostavalle ja tehokkaalle oppimiskokemukselle.
Koulutus rakentuu viidestä oppimisen muotoilun vaiheesta:
- Oppimispolun visio (reunaehdot, tarpeet, oppijapersoonat)
- Tavoitteet ja arviointi linjassa
- Oppimisen teot ja oppimistehtävät
- Oppimisen ympäristöt ja menetelmät
- Ohjaava palaute ja jatkuva arviointi
Toteutus:
5 x 3 h työpaja lähi- tai etätapaamisina sekä itsenäistä työskentelyä
Työpajoissa käsitellään oppimismuotoilun eri vaiheita, työskennellään omien projektien parissa sekä jaetaan kokemuksia ja ideoita. Tapaamisten välissä muotoillaan omaa projektia itsenäisesti omassa tahdissa.