Avoimen opintojakso
Video pedagogisena työkaluna
Sisältö
Tämä opintojakso muodostuu 3 moduulista.
Moduulissa 1 tutustut yleisesti videon pedagogisiin mahdollisuuuksiin.
Moduulissa 2 käyt konkreettisesti läpi videotuotantoprosessin.
Moduulissa 3 opit ottamaan videon osaksi tehtävänantoa.
Tavoitteet
Opintojakson tarkoitus
Verkko-opetuksen lisääntyessä erilaiset menetelmät ja välineet tulevat monipuolistumaan entisestään. Video on erittäin monipuolinen pedagoginen työkalu ja sitä voi hyödyntää monessa eri oppimisprosessin kohdassa. Videopedagogista osaamista tullaan tarvitsemaan enenevissä määrin.
Tällä opintojaksolla tutustut monipuolisesti erilaisiin mahdollisuuksiin hyödyntää videota osana oppimisprosessia. Käyt konkreettisesti läpi videotuotantoprosessin, jotta voit jatkossa tuottaa itsenäisesti videoita sekä suunnitella oppimistehtäviä, joissa opiskelijat osoittavat osaamistaan videon avulla.
Opintojakson osaamiset
Tällä opintojaksolla kehität oppimisprosessien ohjausosaamista sekä kehittämis-, ja reflektio-osaamista.
Oppimisprosessien ohjausosaaminen tarkoittaa opettajan kykyä yhteistyössä muiden kanssa suunnitella, johtaa, arvioida ja kehittää oppimis-, ohjaus- ja opetusprosesseja huomioiden oppijoiden moninaisuuden ja yksilöllisyyden. Opettaja ymmärtää ryhmässä tapahtuvia ilmiöitä ja osaa tukea ryhmän rakentumista. Hän hyödyntää ryhmää oppimisen voimavarana. Opettaja käyttää monipuolisia ja työelämälähtöisiä oppimisen resursseja ja ympäristöjä. Hän hyödyntää digitaalisuutta pedagogisesti perustellulla tavalla ohjatessaan ja johtaessaan oppimisprosesseja.
Kehittämisosaaminen tarkoittaa opettajan kykyä kehittää yhdessä muiden kanssa omaa ja yhteisönsä toimintaa sekä oppimiskulttuuria sekä tahtoa ja taitoa kehittää ammatillista oppimista, työelämää ja yrittäjyyttä alueellisella, valtakunnallisella ja kansainvälisellä tasolla. Se merkitsee myös kykyä hankkia tietoa ammatillisen oppimisen ja työelämän kehittämistarpeista ja niiden perusteista, ja käyttää sitä oppimisen edistämiseksi. Hän toimii kulloinkin tarkoituksenmukaisten kumppanuussuhteiden verkostoissa innovatiivisella ja ratkaisukeskeisellä tavalla erilaisia menetelmiä hyödyntäen.
Reflektio-osaaminen tarkoittaa opettajan kykyä tunnistaa ja kriittisesti arvioida omaan opettajuuteensa liittyviä peruskäsityksiään, arvojaan ja asenteitaan sekä omia ajattelu- ja toimintamallejaan. Hän kykenee tarvittaessa mukauttamaan omaa toimintaansa saamansa palautteen pohjalta. Hän arvioi oman ajattelunsa ja toimintansa eettisiä lähtökohtia ja pystyy kehittämään niitä sen perusteella.
Opintojakson osaamistavoite
Tällä opintojaksolla opit hahmottamaan, kuinka hyödyntää monipuolisesti videota oppimisprosessin eri vaiheissa. Ymmärrät videotuotantoprosessin käsikirjoittamisesta julkaisuun ja jakeluun asti. Osaat ottaa valinnoissasi tekijänoikeudet huomioon.
Toteutustavat
Opintojakso toteutetaan verkko-opintoina sisältäen vapaaehtoisia webinaareja. Aloituswebinaariin osallistuminen on kuitenkin erittäin suositeltavaa. Opiskelu on aikataulutettua, mutta luonteeltaan se on hyvin itsenäistä. Oppimistehtävät ovat oppija- ja työelämälähtöisiä eli hyödynnät niissä aiempaa oman alasi osaamistasi. Ohjausta saat opintojakson nivelpisteisiin sijoitetuilla ohjausklinikoilla sekä viikottaisten ohjausviestien muodossa. Saat yhteisöllistä palautetta kaikista oppimistehtävistäsi. Lisäksi saat kouluttajalta palautteen itse toteuttamastasi videosta sekä itsearvioinnistasi.
Lisätietoja
Vapaaehtoiset verkkotapaamiset:
Aloituswebinaari: to 16.1.2025 klo 14
Ohjausklinikka 1: to 30.1.2025 klo 14
Ohjausklinikka 2: ke 5.2.2025 klo 14
Ohjausklinikka 3: ke 19.2.2025 klo 14
Loppugaala: ti 18.3.2025 klo 13
Mikäli olet työtön työnhakija, lomautettu, turvapaikanhakija tai ammatillisesta opettajankoulutuksesta vuoden sisällä valmistunut, avoimen opinnot ovat sinulle maksuttomia. Sinun tulee kuitenkin ilmoittautuessasi maksaa opintomaksu ja todentaa oikeutesi maksuttomiin opintoihin viikon sisällä. Palautamme tämän jälkeen maksamasi opintomaksun. Ohjeet: www.jamk.fi/avoin/maksuttomuus
Lisätietoja ilmoittautumisesta ja opintomaksuista: [email protected]