Kieku ja Kaiku - Kieli- ja kulttuuritietoinen osaaminen kaikkien ulottuville

Opiskelun aikana kulttuuriset ja kielelliset erot voivat aiheuttaa kommunikaatiohaasteita, eikä koulutus ole saavutettavaa. Jokaisella opiskelijalla on kuitenkin oikeus opetukseen, ohjaukseen ja oppimisessa tarvittavaan tukeen. Kielitietoisuus on kaikkien opiskelijoiden ymmärtämistä, kehittymistä ja osallistumista tukeva toimintatapa. Kulttuuri-identiteetin tukeminen taas vahvistaa opiskelijan minäkäsitystä ja toimijuutta. Kieli- ja kulttuuritietoisuus tukee myös opintojen henkilökohtaistamista, yksilöllisten opintopolkujen rakentamista ja auttaa kohdentamaan opetusta ja ohjausta. Kaikille opiskelijoille tulisikin taata aidosti kieli- ja kulttuuritietoinen oppijan polku. Opettajat kaipaavat tukea kielellisen ja kulttuurisen osaamisensa vahvistamiseen ja tuen tarpeen tunnistamiseen, jotta vastavuoroinen opettaja-opiskelija -suhde rakentuu.

Kieku ja Kaiku – Kieli ja kulttuuritietoinen osaaminen kaikkien ulottuville -koulutushanke on suunniteltu vastaamaan tähän tarpeeseen. Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Oulun ammattikorkeakoulun, Hämeenlinnan ammattikorkeakoulun, Tampereen ammattikorkeakoulun ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ammatillisten opettajakorkeakoulujen yhdessä suunnittelema koulutuskokonaisuus edistää yhdenvertaisuuden toteutumista oppilaitoksissa ja yhteiskunnassa kehittämällä oppilaitoshenkilöstön ymmärrystä kieli- ja kulttuuritietoisesta opetuksesta, ohjauksesta ja kohtaamisesta.

Koulutuksemme käytyään osallistuja

  • tunnistaa kielen ymmärtämisen haasteita ja osaa soveltaa kielitietoisempia käytänteitä toiminnassaan ja
  • osaa huomioida oman ja toisen kulttuurin vaikutuksia osapuolten toiminnassa ja tukea opiskelijoiden kulttuuri-identiteettiä vahvuusperusteisesti.

Koulutuksia on mahdollista järjestää oppilaitoskohtaisina toteutuksina, jolloin sisältö ja toteutustapa voidaan sovittaa tilaajan tarpeisiin.

Kohderyhmä

Opetus- ja ohjaushenkilöstö ja oppilaitosjohto ammatillisissa oppilaitoksissa.

Toteutustapa

Koulutukset koostuvat lähipäivistä, webinaareista ja oman työn kehittämiseen liittyvistä tehtävistä.

Hinta

Koulutukset ovat Opetushallituksen rahoittamaa opetustoimen henkilöstökoulutusta ja opetuskustannuksiltaan maksutonta kohderyhmään kuuluville osallistujille

Koulutukset

Kulttuuritietoisuus ja kulttuurin ilmaiseminen 3 op

Koulutuksessa opit tiedostamaan kulttuurin merkityksen opiskelijan identiteetin rakentumisessa sekä sen vaikutukset oppimiseen ja hyvinvointiin. Saat valmiuksia rakentaa kulttuurien välistä ymmärrystä ja kunnioittavaa dialogia.

Keskeiset sisällöt

  • OKM:n Kulttuuriperintöstrategian tavoitteet
  • Kulttuuritietoinen oppimisyhteisö ml. työelämä
  • Ilmaisutaidolliset elementit, oman ilmaisun laajentaminen, itseilmaisu
  • Omasta kulttuurista tietoiseksi tuleminen, kulttuuri-identiteetti, identiteetin vahvistaminen
  • Vahvuusnäkökulma: lähtökohtana positiivinen psykologia, resurssien pedagogiikka, monikulttuurisuus vahvuutena/resurssina
  • Pedagogiset kulttuurit voimavarana

Koulutus toteutetaan verkossa 21.11.2024 - 5.2.2025.

Ilmoittaudu 8.11. mennessä

 

Kielitietoisuus ja monikielisyys 3 op

Koulutuksessa opit ymmärtämään monikulttuurisia ilmiöitä, toteuttamaan kulttuuritietoista ja monikielistä pedagogiikkaa sekä soveltamaan kielitietoisia menetelmiä omassa opetuksessasi ja ohjauksessasi.

Keskeiset sisällöt

  • Kulttuurin merkitys kielen taustalla
  • Kulttuurienväliset vuorovaikutustaidot
  • Kielitietoinen ja monikielinen pedagogiikka
  • Selkeä kielen käyttö ja saavutettavuus
  • Tekoäly ja monikieliset käytännöt
  • Kielitietoinen opetus ja ohjaus oppimisen haasteiden selättäjänä

Koulutus toteutetaan verkossa 14.3 - 29.4.2025.

Ilmoittaudu 28.2. mennessä

 

 

Lisätietoja

Tiia Isohanni-Pynnönen

Asiakkuuspäällikkö, Key Account Manager
AOKK, erillisprojektit, School of Professional Teacher Education, separate projects
Ammatillinen opettajakorkeakoulu, Professional Teacher Education
+358503131083