AMK-tutkinto
Sosionomi on ohjauksen ja vuorovaikutustyön ammattilainen
Sosionomi on sosiaalisen hyvinvointityön asiantuntija. Sosionomi työskentelee eri-ikäisten ihmisten parissa ja tukee, ohjaa ja vahvistaa yksilöiden, perheiden ja yhteisöjen osallisuutta ja toimijuutta heidän arjessaan, sosiaalisissa suhteissaan ja muuttuvissa elämäntilanteissaan.
Sosionomin ammattinimikettä saa käyttää ja ammattia harjoittaa vain tutkinnon suorittanut laillistettu sosionomi (AMK).
Opintojen eteneminen
Koulutuksessa opit ymmärtämään yhteiskunnallisia ilmiöitä ja niiden vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin. Sosiaalialan palveluiden, sosiaaliturvan ja lainsäädännön tuntemus sekä asiakastyön osaaminen, erityisesti kohtaamis- ja vuorovaikutusosaaminen sekä ohjausosaaminen, ovat opinnoissasi keskiössä. Asiakkaiden osallisuuden ja osallistumisen mahdollisuuksien edistäminen, edun perusteleminen sekä yhteiskunnalliset kehittämis- ja vaikuttamistaidot kehittyvät opintojesi edetessä.
Sosionomin tutkinto-ohjelmasta valmistuneena sitoudut sosiaalialan ammattieettisiin periaatteisiin, kansalaisten yhdenvertaisuuden, oikeudenmukaisuuden ja sosiaalisen turvallisuuden edistämiseen. Sosionomin ammattinimikettä saa käyttää ja ammattia harjoittaa vain tutkinnon suorittanut laillistettu sosionomi (AMK).
Tutkintosi painottuu joko sosiaaliohjaukseen tai varhaiskasvatukseen hakukohdevalintasi mukaan.
Sosiaaliohjauksen polulla opiskelet laaja-alaisesti sosiaaliohjauksen työorientaatioita, kuten mielenterveys-, päihde- ja riippuvuustyötä, sosiaalista kuntoutusta ja työhön kuntoutumista. Omaa asiantuntijuuttasi täydennät vapaavalintaisilla sosiaaliohjauksen opinnoilla (15 op) kiinnostuksesi ja valintojesi mukaisesti. Lisäksi voit opinnoissasi painottaa harjoitteluita, kehittämisprojekteja ja opinnäytetyötäsi urasuunnitelmasi mukaiseen suuntautumisvaihtoehtoon.
Varhaiskasvatuksen polulla saat valmiuksia erityisesti lasten kasvun, kehityksen ja oppimisen ohjaamiseen sekä perheiden hyvinvoinnin ja vanhemmuuden tukemiseen. Lisäksi opit toimimaan sosiaalialan ja varhaiskasvatuksen asiantuntijana monialaisessa ja -ammatillisessa yhteistyössä. Valitsemalla varhaiskasvatuksen polun eli varhaiskasvatukseen ja sosiaalipedagogiikkaan suuntautuneet vähintään 60 opintopisteen laajuiset opinnot, saat sosionomi (AMK) pätevyyden lisäksi kelpoisuuden toimia varhaiskasvatuslain 27 §:ssä tarkoitetussa varhaiskasvatuksen sosionomin tehtävässä.
Lastensuojelun ja perhetyön opinnot sisältyvät molempiin polkuihin.
Monimuoto-opintojen eteneminen sosionomin opinnoissa
- Monimuotototeutuksessa yhdistyvät lähiopetus Jyväskylässä, aikaan sidottu verkko-opetus, itsenäinen opiskelu, ryhmätyöskentely ja käytännön harjoittelu työelämässä.
- Lähiopetuksen ja aikaan sidotun verkko-opetuksen määrä vaihtelee opintojaksosta, opintotarjonnasta ja omista valinnoistasi riippuen. Voit itse vaikuttaa tapaasi opiskella ja valita, sopiiko sinulle paremmin lähi- vai etäopetuspainotteinen opiskelu.
- Säännöllisesti toistuvia lähiopetuspäiviä ei ole. Huomaathan kuitenkin, että kokonaan etänä/verkossa Jamkissa ei voi sosionomiksi opiskella. Monimuoto-opiskelu lasketaan kuormitukseltaan päätoimiseksi opiskeluksi, ja se edellyttää sinulta aktiivista opiskeluotetta, motivaatiota ja kykyä ottaa vastuuta omasta oppimisestasi sekä mahdollisuutta osallistua opetukseen arkipäivisin.
Opiskelijatarina
Kristasta tulee sosionomi
Oletko kiinnostunut yhteiskunnallisista ilmiöistä ja ihmisten parissa tehtävästä vuorovaikutus- ja ohjaamistyöstä? Ovatko oikeudenmukaisuus, ihmisten yhdenvertainen kohtelu ja haavoittuvassa asemassa olevien yksilöiden ja yhteisöjen aseman edistäminen lähellä sydäntäsi? Sosionomin tutkinto-ohjelmassa pääset opiskelemaan juuri näitä teemoja.