AMK-tutkinto

Ota haltuun tulevaisuuden ala – opiskele agrologiksi

Maaseutuelinkeinojen tutkinto-ohjelma, agrologi (AMK)

Luonnonvarojen kestävän ja kannattavan hyödyntämisen osaajia, agrologeja, tarvitaan! Jos puhdas ruoka, uusiutuva energia ja moniarvoinen metsä ovat lähellä sydäntäsi, hae mukaan agrologikoulutukseen. Agrologiopintojen monimuotototeutus sopii erinomaisesti sekä kokopäiväisesti opiskeleville että opintoja esimerkiksi työn ohella suorittaville.

Hae 11. - 25.3.2025 Opintopolku.fi-palvelussa
Kaksi opiskelijaa tutkivat kasvatusalustoja
Laajuus
240 opintopistettä, 4 vuotta
Aloituspaikat
25
Hakuaika
11.03.2025 - 25.03.2025
Tutkinto
Agrologi (AMK)
Koulutusala
Luonnonvara-ala
Opiskelumuodot
Monimuoto-opiskelu
Alkaa
21.08.2025

Tuota puhdasta ruokaa ja energiaa, kasvata moniarvoista metsää, huolehdi puhtaasta vedestä ja kehitä kannattavaa liiketoimintaa

Agrologikoulutus tarjoaa avaimia kestävän kehityksen haasteiden, kuten ilmastonmuutoksen, ratkaisuun – ja meillä Jamkissa poikkeuksellisen laaja-alaisesti. Agrologiopintojen aikana opit käyttämään uusiutuvia luonnonvaroja vastuullisesti ravinnon, energian, tuotteiden ja palvelujen tuottamiseen.

Opintojen aikana opit kehittämään myös yritystoimintaa kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Agrologiksi valmistuttuasi sinulla onkin työelämässä arvostetun AMK-tutkintotodistuksen lisäksi käsissäsi valmis liiketoimintasuunnitelma.

Opiskele ensin perusteet ja syvenny sitten itseäsi kiinnostavaan aiheeseen

1. ja 2. vuosi: perusteet

Ensimmäisenä opiskeluvuonna vahvistat työelämäosaamistasi, ja sinulle rakentuu ymmärrys biotalousalasta ja sen kehitystrendeistä. Toisena vuonna opiskelet maa- ja metsätaloustuotannon perusteet, ja teet ensimmäisen harjoittelun valitsemassasi harjoittelupaikassa. Harjoittelun tavoitteena on saada tuntumaa esimerkiksi kestävään ruoantuotantoon kotieläin- tai kasvinviljelytilalla.

3. ja 4. vuosi: asiantuntijuutesi rakentuu

Kolmantena ja neljäntenä opiskeluvuonna paneudut kestävään liiketoimintaan ja oman osaamisesi syventämiseen. Vaihtoehtoisia ammattiopintoja on tarjolla alkutuotannosta ja älybiotalouden kehittämisestä kaikkiaan 33 opintopisteen verran. Näistä valitset 15 opintopistettä oman kiinnostuksesi mukaan.

Agrologiksi valmistuttuasi hallitset seuraavia osaamisalueita

  • Maatalousosaaminen
  • Metsätalousosaaminen
  • Luonnontieteet ja ympäristöosaaminen
  • Teknologiaosaaminen
  • Energiaosaaminen
  • Liiketoimintaosaaminen

Työharjoittelut

Opintoihin sisältyy myös maatilalla ja alan yrityksissä toteutettavat harjoittelujaksot, joiden yhteenlaskettu laajuus on 30 opintopistettä. Alkutuotannon harjoittelu sijoittuu toiselle opiskeluvuodelle ja erikoistumisharjoittelu kolmannen opiskeluvuoden jälkeen. Voit suorittaa harjoittelusi myös ulkomailla.

Opinnäytetyö

Opinnäytetyö on opintojen loppuvaiheeseen sijoittuva oppimistehtävä. Meillä Jamkissa opinnäytetyöt tehdään lähes poikkeuksetta yritysten toimeksiantoihin pohjautuen ja yhteistyössä yritysten kanssa. Opinnäytetyön aihe voi olla käytännön asiantuntijatehtävä, soveltavaa tutkimusta tai muuta alaan liittyvää kehitystoimintaa. Työn voit tehdä myös yhdessä parin kanssa.

Tutustu Jamkista valmistuneiden agrologien tekemiin opinnäytetöihin ja Jamkin Biotalousinstituutin asiantuntijoiden julkaisuihin.

 

Hyödynnä monimuoto-opiskelun mahdollisuudet

Monimuoto-opiskelu helpottaa opiskelun ja muun elämän yhteensovittamista. Sen tarkoitus on mahdollistaa opiskelu esimerkiksi silloin, kun haluat opiskella työn ohessa. Agrologiopintojen monimuotototeutus on kuitenkin erinomainen vaihtoehto myös siinä tapauksessa, että opiskelet kokopäiväisesti.

Monimuoto-opiskelu ei ole täysin riippumatonta ajasta ja paikasta. Agrologiopintojen alussa on viikon mittainen intensiivijakso. Opintoihin sisältyy myös keskimäärin yksi kahden päivän lähiopetusjakso kuukaudessa. Lähiopetus toteutetaan Saarijärvellä, Tarvaalan Biotalouskampuksella arkipäivisin. Käytännönläheinen oppiminen esimerkiksi pelloilla, metsässä ja laboratorioissa on keskeinen osa lähiopetuspäiviä. Lähiopetuksen lisäksi opintoihin sisältyy verkko-opetusta, joka edellyttää läsnäoloa.

Itsenäiseen työskentelyyn voit vapaasti käyttää Biotalouskampuksen tilojen lisäksi Jamkin muiden kampusten tiloja.

Jatka opintoja YAMK-tutkintoon

Valmistuttuasi agrologiksi voit jatkaa opiskeluasi ammattikorkeakoulussa. Täydennä osaamistasi esim. osallistumalla työn ohessa suoritettaviin ammatillisiin erikoistumisopintoihin tai muuhun täydennyskoulutukseen.

Kaksi vuotta työkokemusta kerrytettyäsi voit hakea opiskelemaan myös agrologin ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon (YAMK).

Monipuoliset työllistymismahdollisuudet

Agrologin AMK-tutkinto antaa sinulle monenlaisia tulevaisuuden mahdollisuuksia. Agrologiopinnot soveltuvat erinomaisesti myös muille kuin maatalousyrittäjiksi aikoville. Agrologina voit toimia esimerkiksi:

  • asiantuntija- ja kehittämistehtävissä
  • opetustehtävissä
  • projektisuunnittelijana tai -päällikkönä
  • myyntitehtävissä
  • yrittäjänä.

Kuuntele Jamkin opiskelijoiden, alumnien ja henkilöstön ajatuksia agrologiopinnoista ja agrologien työllistymisestä.

Elena Suomelan urapolku on vienyt kaupan alalta aurinkosähkön asiantuntijaksi. "Teen esimerkiksi maatiloille aurinkosähkön kannattavuuslaskelmia, mietin kilpailutuksia, luvituksia ja tukihakuja. Tärkeintä minulle on kuitenkin viljelijät, heidän hyvinvointinsa ja se, että Suomessa edelleen tuotettaisiin puhdasta ruokaa."

Elena Suomela

Lue Elenan tarina

Hae!

Ohjeet ja valintaperusteet
Tervetuloa hakemaan kevään 2025 toisessa yhteishaussa! Hae 11.-25.3.2025 klo 15 mennessä osoitteessa opintopolku.fi.

Hakuohjeet syksyn yhteishakuun

Syksyn yhteishaussa haetaan suomenkielisiin AMK- ja YAMK-tutkintoihin. Hakuaika 28.8. - 11.9.2024 klo 15 saakka.

Usein kysyttyä hakemisesta

Katso täältä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tutkinto-opiskelijaksi hakemisesta! Sivulta löydät myös vinkkejä alavalintaan ja aikuisopiskeluun.

Hakijapalveluiden yhteystiedot

Kuinka pääsen opiskelemaan? Ota yhteyttä hakijapalveluihin!

Kysy lisää koulutuksen sisällöstä

Arto Riihinen

Lehtori, Senior Lecturer
Biotalousinstituutti, Institute of Bioeconomy
Teknologia, School of Technology
+358407694793