AMK-tutkinto

Opiskele konetekniikan insinööriksi

Konetekniikka, insinööri (AMK)

Haluatko olla mukana rakentamassa kestävää tulevaisuutta, suunnittelemassa edistyksellisiä ja ympäristöystävällisiä laitteita sekä niiden tehokasta tuotantoa? Konetekniikan insinöörinä sinulla on mahdollisuus tehdä työtä, jolla on valtava vaikutus koko maailmaan. Tarjoamamme kansainväliset EUR-ACE-laatukriteerit täyttävä konetekniikan AMK-tutkinto-ohjelma avaa sinulle tien merkitykselliselle urapolulle.

Hae 11. - 25.3.2025 Opintopolku.fi-palvelussa
Nainen VR-lasit päässä
Laajuus
240 opintopistettä, 4 vuotta
Aloituspaikat
30
Hakuaika
11.03.2025 - 25.03.2025
Tutkinto
Insinööri (AMK)
Koulutusala
Tekniikan ala
Opiskelumuodot
Päiväopiskelu
Alkaa
25.08.2025

Konetekniikan osaajaksi

Erilaiset koneet ovat olennainen osa jokapäiväistä elämäämme, ja niitä tarvitaan muun muassa jokaisen meidän hyvinvoinnin edistämiseen ja tukemiseen. Helppokäyttöiset ja turvalliset koneet muodostavatkin yhden nykypäivän tärkeimmistä hyvinvoinnin peruspilareista. Lisäksi koneet ja laitteet tekevät arjestamme sujuvampaa ja turvallisempaa. Edullinen ja laadukas tuotanto takaa, että näitä hyvinvoinnin edistäjiä on saatavilla kaikille meille. Konetekniikan opiskelijana sinulla on mahdollisuus kouluttautua suunnittelemaan ja kehittämään elintärkeitä koneita ja laitteistoja sekä varmistamaan niiden laadukas, tehokas ja kestävän kehityksen mukainen tuotanto.

Konetekniikan AMK-insinöörin osaaminen

Konetekniikan insinööritutkinnon suorittaneena sinulla on vahva konetekninen osaaminen, jota kykenet soveltamaan erilaisissa teknisissä ratkaisuissa. Tuotekehityksessä osaat ottaa huomioon tuotteiden käytettävyyden, kestävyyden, kustannukset, valmistettavuuden, turvallisuuden ja elinkaaren. Ymmärrät kestävän kehityksen merkityksen toiminnassasi. Tuotekehityksen nykyaikaiset digitaaliset työkalut ovat sinulle tuttuja ja hallitset niiden käytön. Ymmärrät tuotekehityksen vaikutuksen ympäristöön ja osaa optimoida niissä tarvittavat resurssit. Valmistuttuasi sinulla on myös hyvät valmiudet jatkuvaan ammatilliseen kehittymiseen sekä kansainvälisessä ympäristössä toimimiseen.

Opiskele konetekniikan perusteita – koneensuunnittelua, koneautomaatiota ja tuotantotekniikkaa

Yhteiset ammatilliset perusopinnot antavat sinulle valmiuksia koneteknisten perustaitojen hallitsemiseen ja edelleen kehittämisen. Näitä ovat metallitekniikan, konetekniikan tai koneensuunnittelun, koneautomaation ja tuotantotekniikan perustaidot.

  • Metallitekniikassa opit materiaali- ja valmistustekniset perustaidot sekä mittaus- ja laatutekniikan perusteet.
  • Konetekniikassa syvennät osaamistasi tuotantotekniikan perusteisiin ja teollisuustalouteen.
  • Koneensuunnittelussa mitoitat ja valitset koneenosia ja komponentteja. Lisäksi perehdyt teknilliseen piirtämiseen ja 3D-mallintamiseen. Opinnot sisältävät tietotekniikan hyödyntämistä CAD-suunnittelu/ mallintamisohjelmistojen muodossa.
  • Koneautomaatiossa perehdyt eri toimilaitteisiin ja niiden valintaan sekä sähkötekniikan perusteisiin. Lisäksi opit hyödyntämään tekoälyä koneensuunnittelussa.

Ammattiopinnoissa pääset soveltamaan oppimiasi asioita käytäntöön projektitöiden avulla, joissa ratkaiset jonkin yrityksen tarpeesta lähtevän ongelman.

Suuntaavissa ammattiopinnoissa teet runsaasti harjoitustöitä, joissa harjaannut tietojen ja tekniikoiden käytäntöön soveltamisessa.

Henkilökohtaisen opintosuunnitelman avulla voit valita, haluatko laajentaa osaamistasi tuotantotalouteen, yrittäjyyteen tai uusiin teknologioihin.

Vapaasti valittavissa opinnoissa sinulla on mahdollisuus tehdä esimerkiksi ylimääräinen projektityö ja toteuttaa se tätä tarkoitusta varten suunnitellussa Protopajassa.

Suuntaudu tuotantotekniikkaan tai tuotekehitykseen

Kaksi ensimmäistä lukuvuotta opiskelet luonnontieteellisiä ja koneteknisiä perusopintoja. Kolmantena opiskeluvuotena suuntaudut tuotekehitykseen. Halutessasi voit kolmantena vuonna vaihtaa opintojen toteutustavan monimuoto-opiskeluksi, jolloin suuntautumisesi voi olla myös tuotantotekniikka. (Lue lisää konetekniikan tutkinto-ohjelman monimuotototeutuksesta.)

Tuotekehitys

Tuotekehityksessä perehdyt tuotteiden suunnitteluprosessin hallintaan ja rakenteiden mitoitukseen. Sivuaineilla laajennat osaamistasi muun muassa käyttäjäkeskeiseen suunnitteluun.

Tuotantotekniikka

Tuotantotekniikassa perehdyt eri valmistusteknologioihin, toiminnan ohjaukseen, palvelutuotantoon ja tuotannon automatisointiin sekä tuotannon johtamiseen. Sivuaineilla laajennat osaamistasi kunnossapitoon.

Luentoja, tiimitöitä ja laboratorioharjoituksia

Opintosi sisältävät luentoja, tiimi- ja projektitöitä, laboratoriotöitä, verkko-opintoja sekä tenttejä. Opintoihin kuuluu myös teollisuuden yrityksissä suoritettava harjoittelu, joka on laajuudeltaan 30 opintopistettä. Harjoittelu suoritetaan joko kahdessa osassa toisen ja kolmannen opiskeluvuoden jälkeisinä kesinä tai kokonaisuudessaan neljännen vuoden syksyllä. Halutessasi voit suorittaa harjoittelun sekä osan opinnoista ulkomailla.

1.8.2024 alkaen ensimmäisen ja toisen vuoden opinnoissa on 80 % läsnäolovelvollisuus, mikä tarkoittaa, että sinun täytyy osallistua vähintään 80 %:iin opintojaksolla järjestetyistä opetustunneista.

Osallistumalla tunneille opit tärkeitä työelämän taitoja, kuten tiimityö- ja vuorovaikutustaitoja, sekä tutustut opiskelijakavereihisi.

Jos joudut olemaan poissa pakottavista syistä, esimerkiksi sairauden vuoksi, voit sopia perustelluista poissaoloista opettajiesi kanssa.

Käytännönläheistä oppimista

Merkittävä osa ammattiopinnoista toteutetaan käytännönläheisinä harjoitus- ja laboratoriotöinä sekä projekteina, jotka kehittävät ryhmätyötaitojasi ja vuorovaikutusvalmiuksiasi. Monipuoliset laboratorio- ja oppimisympäristöt tarjoavat sinulle mahdollisuuden kehittyä konetekniikan ammattilaiseksi. Yrityksistä kutsuttavat vierailijaluennoitsijat tuovat omalta osaltaan sinulle käytännön tietoa. Opintoihin liittyvän työharjoittelun avulla verkostoidut ja luot tärkeitä suhteita työelämään jo opiskeluaikana. Perehdyt samalla alan yrityksen toimintaan ja sen työtehtäviin.

Uramahdollisuudet

Tutkinto-ohjelma valmentaa teollisuuden tuotannon kehitys- ja asiantuntijatehtäviin tai erityyppisiin tuotekehitys- ja suunnittelutehtäviin. Lisäksi se antaa valmiuksia yrittäjänä toimimiseen ja kokemuksen karttuessa esimiestehtäviin.

Tuotantotekniikan suuntautumisesta valmistuneet ovat työllistyneet tuotannon kehittämis- ja ohjaustehtäviin sekä kokemuksen karttuessa tuotannon johtamisen työtehtäviin.

Tuotekehityksen suuntautumisesta valmistuneet ovat työllistyneet tuotekehitys- ja koneensuunnittelutehtäviin ja kokemuksen karttuessa tuotekehitys- ja suunnittelutoiminnan esihenkilö- ja johtamistehtäviin.

Täydentävillä opinnoilla opiskelijalla on mahdollisuus hankkia kohdennettua osaamista erilaisiin työtehtäviin esim. hankintatehtäviä tukemaan.

Jatko-opintomahdollisuudet

Ammattikorkeakoulututkinnon suoritettuasi ja vähintään kaksi vuotta työkokemusta kerättyäsi voit hakeutua ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen. Opintoja voit jatkaa myös hakeutumalla esimerkiksi yliopistojen maisterikoulutuksiin tai vastaaviin tai ammatilliseen opettajankoulutukseen. Ammattikorkeakoulututkinnon jälkeen sinun on luonnollisestikin mahdollista jatkaa myös ulkomaisissa korkeakouluissa Master-tason koulutusohjelmissa. Ammattikorkeakoulu tarjoaa myös täydennyskoulutusmahdollisuuksia erikoistumiskoulutuksissa, avoimessa ammattikorkeakoulussa ja työelämäperusteisessa täydennyskoulutuksessa.

Jos suoritat ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon, voit hakeutua yliopistojen tieteellisiin tai taiteellisiin jatko-opintoihin (37 §/558/2009).

Konetekniikan opiskelijat Joonas Siltala, Atte Meriläinen, Tuomo Kytönen ja Joona Lindberg keksivät ja kehittivät Jamkin Protopajassa kuormansiirtolaitteen, joka korvaa trukin vaikeissa maastoissa ja jota voi liikuttaa esimerkiksi autolla. Kuormansiirtolaite tullaan patentoimaan pian.

Lue lisää kurssityönä syntyneestä keksinnöstä

Konetekniikan insinöörit Protopajassa

Hae!

Ohjeet ja valintaperusteet
Tervetuloa hakemaan kevään 2025 toisessa yhteishaussa! Hae 11.-25.3.2025 klo 15 mennessä osoitteessa opintopolku.fi.

Hakijapalveluiden yhteystiedot

Kuinka pääsen opiskelemaan? Ota yhteyttä hakijapalveluihin!

Usein kysyttyä hakemisesta

Katso täältä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tutkinto-opiskelijaksi hakemisesta! Sivulta löydät myös vinkkejä alavalintaan ja aikuisopiskeluun.

Hakuohjeet suomenkielisiin AMK-tutkintoihin

Kevään toisessa yhteishaussa haetaan suomenkielisiin AMK-tutkintoihin. Hae 11. - 25.3.2025 klo 15 mennessä!

Kysy lisää opintojen sisällöistä

Petri Luosma

Lehtori, Senior Lecturer
Uudistuvan teollisuuden instituutti, Institute of New Industry
Teknologia, School of Technology
+358407468605