AMK-tutkinto

Musiikkipedagogi on musiikin moniosaaja

Musiikkipedagogi (AMK)

Meillä pääset mukaan värikkääseen porukkaan huippuasiantuntijoiden ohjauksessa! Käytössäsi ovat modernit opetustilat, uusittu ääni- ja valotekniikka sekä kaksi konserttisalia, joista löydät sopivan akustiikan sekä akustiselle että sähköisesti vahvistetulle musiikille.

Hae mukaan koulutukseen opintopolussa
Konsertti Suomalaisen musiikkikampuksen Siltasalissa
Laajuus
240
Aloituspaikat
40
Instrumenttiopetuksen ja ryhmänohjauksen tutkinto-ohjelma 30, Varhaisiän musiikkikasvatuksen ja kulttuurihyvinvoinnin tutkinto-ohjelma 10
Hakuaika
11.03.2025 - 25.03.2025
Tutkinto
Musiikkipedagogi (AMK)
Koulutusala
Kulttuuriala
Opiskelumuodot
Päiväopiskelu
Monimuoto-opiskelu
Alkaa
18.08.2025

Opinnot tähtäävät osaamiseen, jolla on kysyntää työelämässä

Musiikkipedagogi (AMK) -koulutuksemme sisältää instrumenttiopetuksen ja ryhmänohjauksen sekä varhaisiän musiikkikasvatuksen ja kulttuurihyvinvoinnin tutkinto-ohjelmat, joihin haetaan erikseen. Hakea voit joko toiseen tai molempiin hakukohteisiin.

Instrumenttiopetuksen ja ryhmänohjauksen tutkinto-ohjelman opinnot tähtäävät vahvaan musiikilliseen ja pedagogiseen osaamiseen. Koulutamme sekä klassisen että pop/jazz-musiikin osaajia, ja meiltä voit valmistua soitonopettajaksi, laulunopettajaksi tai kuoronjohtajaksi. Voit hakea meille juuri omalla instrumentillasi – meillä ei ole instrumenttikohtaisia kiintiöitä. Opinnoissa kehität käytännön muusikkouttasi ja hankit laajat musiikkialan tiedot sekä parannat valmiuksiasi soveltaa osaamistasi muuttuvassa toimintaympäristössä. Instrumenttiopinnot, yhteismusisointi, musiikin hahmottamis- ja johtamisaineet sekä luovuutta tukevat kokonaisuudet tarjoavat tukevan pohjan ammattitaidon kehittämiselle.

Varhaisiän musiikkikasvatuksen ja kulttuurihyvinvoinnin tutkinto-ohjelman opinnoissa kehität musiikillisen osaamisesi lisäksi laaja-alaisessa taidekasvatuksessa tarvittavia luovia ja ilmaisullisia taitoja. Lisäksi saat nykypäivän työelämän vaatimia taitoja eri-ikäisten ja erilaisten ryhmien ohjaukseen sekä syvennyt kulttuurihyvinvoinnin ja taiteen hyvinvointivaikutusten mahdollisuuksiin yhteiskunnan eri alueilla.

Musiikkipedagogiksi opiskelu on käytännönläheistä, ja erilaiset intensiivikurssit, projektit ja Suomalaisen musiikkikampuksen yhteisproduktiot – kuten oopperat ja musikaalit – tuovat työelämän luontevaksi osaksi opintojasi. Musiikkikampuksen opiskelijana voit osallistua oppilaitosrajat ylittävään ristiinopiskeluun Jyväskylän yliopistossa ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradialla.

Instrumenttiopetuksen ja ryhmänohjauksen tutkinto-ohjelman opintoihin liittyvä opetusharjoittelu voidaan toteuttaa Jamkin omassa Harjoitusmusiikkiopistossa, Gradialla ja/tai muissa alueen musiikkioppilaitoksissa. Varhaisiän musiikkikasvatuksen ja kulttuurihyvinvoinnin tutkinto-ohjelman opetusharjoittelu voidaan toteuttaa Gradialla, päiväkodeissa, yksityisissä musiikkileikkikouluissa, ikäihmisten ja kehitysvammaisten palvelutaloissa, maahanmuuttajien keskuudessa sekä sairaalaympäristössä. Monipuolisten harjoittelumahdollisuuksien lisäksi Jyväskylä tarjoaa hyvät mahdollisuudet yhteyksien luomiseen kaupungin lukuisiin oppilaitoksiin, teattereihin, kuoroihin, orkestereihin, bändeihin, ravintoloihin, nuorisotiloihin, vanhainkoteihin, varhaiskasvatukseen, sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä yrityksiin.

Musiikkipedagogi (AMK) -tutkinto sisältää ammatillisen opettajankoulutuksen eli 60 opintopisteen laajuiset opettajan pedagogiset opinnot, jotka antavat sinulle yleisen pedagogisen kelpoisuuden opetustehtäviin. Kelpoisuuteen voivat lisäksi vaikuttaa asianomaisen alan tai oppilaitosmuodon koulutus- ja työkokemusvaatimukset.

Instrumenttiopetuksen ja ryhmänohjauksen tutkinto-ohjelma

Instrumenttiopetuksen ja ryhmänohjauksen tutkinto-ohjelmassa voit opiskella instrumenttiopettajan tai musiikinohjaajan opintopolulla. Polkuvalinta tehdään ensimmäisen vuoden kevään instrumenttinäytön jälkeen.

Opintopolusta riippumatta opiskelet mm. musiikin hahmottamista, säestystaitoja, musiikin luovaa tuottamista sekä improvisoinnin ja säveltämisen perusteita ja pedagogiikkaa. Musisoit yhdessä muiden kanssa kuoroissa ja orkestereissa, lied-luokalla ja muissa kamarimusiikkikokoonpanoissa tai yhteismusisoinnin opinnoissa sekä itse kokoamissasi bändeissä. Lisäksi Suomalaisella musiikkikampuksella järjestettävät mestarikurssit ja klinikat tarjoavat mahdollisuuden oman osaamisen syventämiseen.

Instrumenttiopettaja

Soiton- tai laulunopettajaksi tai kuoronjohtajaksi

Hankit vahvat taidot pääinstrumentissasi, joka voi olla klassinen tai pop/jazz-instrumentti (ml. laulu) tai kuoronjohto. Kehität omaa opettajuuttasi syventymällä pääinstrumenttisi opettamiseen liittyvään instrumenttipedagogiikkaan, ja harjoittelemalla opetustyötä käytännössä. Saat valmiudet ohjata yksilöitä ja ryhmiä erilaisissa toimintaympäristöissä, kuten musiikkikouluissa ja -opistoissa, ammatillisella toisella asteella tai omassa yrityksessäsi.

Musiikinohjaaja

Musiikkipedagogiikan moniosaajaksi

Musiikinohjaajan opintopolulla hankit pääinstrumenttisi lisäksi osaamista yhdestä tai kahdesta sivuinstrumentista. Opiskelet pääinstrumenttisi opettamiseen liittyvän instrumenttipedagogiikan ja musiikin hahmotusaineiden opettamisen perusteet. Voit valita opintoihisi esim. pienryhmäpedagogiikkaa ja musiikinjohtamisen perusteita, joihin käytännön opetustyö integroituu. Näin saat valmiudet ohjata soiton- tai laulunopetuksen perusteita sekä yhtyeitä ja musiikin perusteiden ryhmiä mm. musiikkikouluissa ja -opistoissa, vapaan sivistystyön oppilaitoksissa tai omassa yrityksessäsi.

Tutustu opetussuunnitelmaan

Varhaisiän musiikkikasvatuksen ja kulttuurihyvinvoinnin tutkinto-ohjelma

Varhaisiän musiikinopettajaksi ja laaja-alaiseksi musiikkipedagogiksi

Varhaisiän musiikkikasvatuksen ja kulttuurihyvinvoinnin tutkinto-ohjelman opinnot keskittyvät eri ikäisten ja erilaisten ryhmien musiikkipedagogiikkaan sekä kulttuurin hyvinvointivaikutuksiin. Tutkinto-ohjelman instrumenttiopintojen lisäksi syvennyt säestyssoittimien, bändisoiton perusteiden, musiikin hahmottamisen ja luovan tuottamisen sekä ilmaisutaidon opintoihin.

Opintoihin kuuluu kattava opetusharjoittelu, jonka yhteydessä pääset kokeilemaan ja harjoittamaan omia musiikkipedagogisia taitojasi erilaisten ryhmien ja yksilöiden sekä eri-ikäisten oppijoiden parissa. Opit suunnittelemaan ja toteuttamaan tavoitteellista ja pitkäjänteistä musiikkikasvatustyötä.

Opinnoissa kehität pedagogisten taitojen lisäksi luovaa muusikkouttasi, ja pätevöidyt toimimaan varhaisiän musiikinopettajana ja laaja-alaisena musiikkipedagogina. Alan osaajana voit työskennellä esimerkiksi musiikkioppilaitoksissa, musiikkileikkikouluissa, kansalais- ja työväenopistoissa, vanhainkodeissa, sairaaloissa, päiväkodeissa, kerhojen sekä kaikenikäisten ryhmien ja erityisryhmien ohjaajina tai vaikkapa omassa musiikkialan yrityksessä.

Tutustu opetussuunnitelmaan

Opiskele työn ohessa monimuotona

Monimuoto-opiskelu soveltuu sinulle, mikäli sinulla on aiempia musiikin korkeakouluopintoja ja/tai työskentelet musiikin alan opetustehtävissä. Monimuoto-opiskelu edellyttää viikoittaista osallistumista kontaktiopetukseen Jyväskylässä henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti.

Ensimmäisen vuoden opinnot aloitetaan yhteisellä orientaatioviikolla. Ennen orientaatioviikkoa teet henkilökohtaisen opiskelusuunnitelmasi sinulle nimetyn opettajatutorin kanssa huomioiden mahdolliset hyväksiluvut.

Meillä pääset huippuosaajien oppiin!

Asiantuntijoita, muusikoita, pedagogeja, taiteilijoita, tutkijoita – Suomalaisen musiikkikampuksen henkilöstö on musiikin, tanssin ja soveltavan taiteen huippuosaava asiantuntijayhteisö.

Musiikkikampuksen tapahtumakalenteri

Tuotamme musiikkikampuksella vuosittain satoja yleisökonsertteja, joissa opiskelijat pääsevät näyttämään osaamistaan. Konsertit tarjoavat musiikillisia elämyksiä kaikenikäisille sekä monenlaisesta musiikista pitäville, lied-konserteista rokkikeikkoihin, sooloesityksistä suurempiin tuotantoihin. Kalenterista löydät myös musiikkikampuksen muun tapahtumatoiminnan.

Hae!

Ohjeet ja valintaperusteet
Tervetuloa hakemaan kevään 2025 toisessa yhteishaussa! Hae 11.-25.3.2025 klo 15 mennessä osoitteessa opintopolku.fi.

Pedagogiset opinnot musiikki- ja tanssialalla

Useiden ammattikorkeakoulujen musiikkipedagogi- ja tanssinopettajaopiskelijat saavat meillä opettajan pedagogisen pätevyyden osana tutkintoaan. Pedagogiset opinnot (60 op) jakautuvat eri opiskeluvuosille.

Luovuutta Suomalaisella musiikkikampuksella

Suomalainen musiikkikampus kutsuu tulevaisuuden musiikkipedagogeja. Tutustu opiskelijoihimme ja asiantuntijoihimme! 

Kysy lisää:

Paula Turkkila

Päällikkö musiikki, Head of Department Music
Musiikki, Music
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358503543901

Tiina Kangaspunta

Opintoasiainkoordinaattori, Study Affairs Coordinator
Opiskelijapalvelut, Student Services
Korkeakoulupalvelut, University Services
+358403518355