asiakastarina

Tehoa tuotantoon yhteistyörobotilla

Framery Oy halusi selvittää, pystyisikö yhteistyörobotin avulla automatisoida tällä hetkellä manuaalisesti tapahtuvan tiivisteen asentamisen alumiiniprofiiliin. Selvitystyö tehtiin Jamkin robotiikan laboratoriossa. 

Yhteistyörobotti asentaa tiivistettä uraan

Framery Oy valmistaa ja kehittää äänieristettyjä työtiloja ja puhelinkoppeja. Tuotannossa on työvaiheita, joissa on korkeita toistomääriä kuten tiivisteiden asentaminen ikkunoiden ja ovien väliin. Yrityksellä ei ollut aikaisempaa tietoa, olisiko robottia mahdollista käyttää tiivisteiden asentamiseen. He halusivat selvittää asian ja ottivat yhteyttä Jamkiin, jossa olivat aikaisemmin vierailleet tutustumassa robotiikkaan. 

   
Jamkin laboratoriossa tehtiin useampia testejä. Selvitettiin esimerkiksi, millä voimalla syöttörulla painaa tiivistettä ja miten se saadaan syötettyä oikeassa asennossa profiilin uraan, koska alkuvaiheessa tiiviste saattoi irrota urastaan. Selvitystyössä oli paljon mekaanista suunnittelua. Tiivisteen tuli olla oikeassa asemassa ja lopussa oikeassa kohtaa leikkuri katkaisemassa tiivisteen. Yhteistyörobotin sisäistä voima-anturia hyödynnettiin asennusuran löytämiseksi ja tiivisteen painamiseksi paikoilleen. 
”Tavoiteaika tiivisteen asentamiseen oli alle 2 minuuttia. Yhteistyörobotti asensi tiivisteen 30 sekunnissa.”, kertoo Jamkin asiantuntija Samppa Alanen.   


Framery Oy on tyytyväinen selvitystyöhön ja saivat tarvittavaa tietoa yhteistyörobotin käyttömahdollisuuksista.  
”Kokonaisuutena työ meni hyvin ja saimme hyvän dokumentaation. Tulosten myötä meillä on ratkaisu ja voimme miettiä robotin hankkimista, kun se tulee ajankohtaiseksi lähitulevaisuudessa”, toteaa Aapo Jaakkola.  
 

Yhteistyörobotti aentamassa tiivistettä

Mitä tarkoittaa yhteistyörobotti?

Yhteistyörobotti eli copotti on helppokäyttöinen teollisuusrobotti. Yhteistyörobotin avulla voidaan tehdä tuotannossa esiintyviä toistuvia tehtäviä. Yhteistyörobotin maksiminopeus on 250 mm/s.  

Yhteistyörobotit ovat kevyitä ja mukautuvia teollisuusrobotteja, joiden käyttöönotto ja ohjelmointi onnistuu helposti myös ilman syvempää robotiikan ja ohjelmoinnin tuntemista. Yhteistyörobotin nimitys tulee siitä, että robottia voidaan käyttää turvallisesti samassa ympäristössä ihmisten kanssa. Robotti onkin helppo asentaa pyörillä kulkevalle tasolle ja siirtää työpisteelle, missä robotille on käyttötarvetta. Toinen nopea tapa robotin siirtämiseen ja paikoittamiseen on nollapistekiinnikkeiden hyödyntäminen. Yhteiskäyttötoimintoa hyödynnettäessä robotin liikenopeus on kuitenkin huomattavasti hitaampi, kuin robotin maksiminopeus. Yhteistyörobotteja voidaan tarvittaessa hyödyntää myös suuremmilla nopeuksilla, jos turvallistaminen tehdään rajaamalla robotti soluun, tai hyödyntämällä esimerkiksi laserskannereita ympäristön valvontaan.

Tutustu Jamkin robotiikan ja konenäön palveluihin

Tarjoamme robotiikan ja konenäön testaus- ja pilotointipalveluita, joiden avulla voidaan arvioida teknologioiden soveltuvuutta yrityksesi prosessien automatisointiin. Palvelut toimivat investointipäätöksen tukena ja madaltavat riskiä käyttöönottaa robotiikkaa.