alumnitarina

Tavoitteena ja saavutuksena urapolun laajentaminen

Jamk alumni Petri Tuominen

Petri Tuominen työskentelee asiantuntija konsulttina Elomatic Consulting & Engineering Oy:ssä Jyväskylässä. Hän opiskeli työn ohella Jamkissa YAMK insinööriksi Kestävä energia -tutkinto-ohjelmassa. Opinnäytetyön aiheena oli Keski-Suomi vetytalouden toimintaympäristönä.

Petrillä on aiempi tutkinto myös Jamkista: hän valmistui sähkötekniikan insinööriksi (AMK) vuonna 2018. 

”Jatkuva palo kehittää itseäni ja ammatillista osaamistani innosti jatkamaan opintoja”, Petri kertoo. ”Minulla oli - ja on edelleen - vahva kiinnostus ja halu tehdä monipuolisemmin erilaisia tekniikan alan työtehtäviä sekä laajentaa asiantuntemustani energiasektorin toimialalle. Mielestäni tekniikan alan työllisyystilanteessa erottumistekijöillä on suuri merkitys kilpailtujen ja tavoiteltujen työtehtävien ja uusien vastuualueiden saavuttamisessa.”

Petri päätyi kestävä energia -opintojen pariin etsimällä aktiivisesti kiinnostavia opintoja. ”Tavoitteenani oli yhdistää sähkötekninen asiantuntijuuteni uuden koulutuksen avulla laajemmaksi osaamiskokonaisuudeksi ja hyödyntää osaamisten synergiamahdollisuuksia. Löysin eri korkeakoulujen tarjonnasta useita kiinnostavia vaihtoehtoja, joista yksi oli Jamkin Kestävä energia -koulutusohjelma. Sen sisältö ja opintojaksojen kuvaukset täydentävät monin tavoin aiempaa osaamistani.”

”Työskennellessäni tekniikan alan suunnittelu- ja konsultointitehtävissä olin huomannut, että energiasektori ja energia-asiat ovat erittäin ajankohtaisia. Asiakkaat ja kumppaniverkoston toimijat olivat yhä kiinnostuneempia esimerkiksi energian säästämisestä ja hyödyntämisestä, kokonaisvaltaisesta tehokkuuden parantamisesta sekä ilmastovaikutusten minimoinnista. Näin ollen tiesin, mitä osaamista työelämässä tarvitaan ja mikä tekniikan alalla tällä hetkellä korostuu. Tunnistin Jamkin tutkinnon vastaavan näitä tarpeita ja näin mahdollisuuden yhdistää uusi tutkinto sujuvasti aiempaan asiantuntijuuteeni.”

”Jamk oli minulle entuudestaan tuttu AMK-tutkinnosta, joten tunsin oppilaitoksen toimintatapoja ja pystyin luottamaan laadukkaaseen toteutukseen. Asuessani Jyväskylässä koin, että monimuotoisen koulutusohjelman suorittaminen muutamine lähiopiskelupäivineen tulisi olemaan helppoa ja miellyttävää tutussa koulussa ja kotipaikkakunnalla.”

Sukellus vetytalouteen opinnäytetyön avulla

Petrin aiempi tietämys vedystä perustui lähinnä yläasteella opittuihin perusasioihin. ”Uusia energiasektorin toimialoja käsittelevällä YAMK-kurssilla tein lyhyen esitelmän vedyn ja sen jatkojalosteiden hyödyntämisestä meriliikenteen polttoaineena. Harjoitustehtävää suorittaessani ymmärsin kuitenkin vedyn ja vetytalouden olevan vaikuttavuudeltaan ja laajuudeltaan suuressa roolissa tulevaisuuden energiajärjestelmässä.”

Opinnäytetyö on puolet 60 opintopisteen tutkinnosta puolet, joten sillä on oleellinen vaikutus opintojen suorittamiseen. Petri päättikin panostaa opinnäytetyöhön kunnolla, ja valitsi aiheeksi vetytalouden. 

”Tiesin, että aihe ei tule olemaan helppo tai selkeä, koska en tiennyt vedystä tai vetytaloudesta vielä juuri mitään. Tässä kuitenkin tultiin siihen, miksi alun perin lähdin kehittämään osaamistani: halusin tietää ja oppia lisää. Ymmärsin, että syvään päätyyn hyppäämällä kartuttaisin merkittävästi tietojani ja taitojani. Esittelin ajatukseni ja idean opinnäytetyöstä ohjaavalle opettajalle Hannariina Honkaselle sekä työnantajani suunnittelu- ja konsultointiyritys Elomaticin teollisen kehityksen vastaavalle Teemu Turuselle ja molemmat innostuivat aiheesta huomattavasti. Tässä korostuivat sekä Jamkin että Elomaticin sisäisen DNA:n ominaisuus siitä, että uusista ja haastavista asioista innostutaan, niihin kannustetaan ja niissä halutaan olla tukena ja etujoukossa mukana. Näin ollen luotin saavani työlleni tukea ja apua, ja uskalsin lähteä prosessiin täysillä mukaan.”

Petrin opinnäytetyö on saanut paljon positiivista huomiota, ja sitä on hyödynnetty ja kiitelty laajasti etenkin Keski-Suomen energiasektorin tulevaisuuteen liittyen. ”Opinnäytetyöni nimi on Keski-Suomi vetytalouden toimintaympäristönä ja työssä käsittelen laajasti ja kattavasti vetytalouden perusteet, sekä sen kuinka vetytalous on hyödyttävissä Keski-Suomen maakunnan alueella”, Petri kertoo. ”Opinnäytetyön merkittävin tulos oli ymmärrys siitä, että Keski-Suomessa on suuret mahdollisuudet edistää vetytaloutta monipuolisesti hyödyntämällä paikallisia vahvuuksia, kuten korkealaatuista ja monipuolista koulutus- ja osaamistarjontaa.”

”Opinnäytetyön toteuttaminen suunnittelusta julkaisuun kesti vuoden. Prosessi oli pitkä, mutta oma innostukseni ja motivaationi tehdä laadukas ja vaikuttavuudeltaan merkittävä opinnäytetyö kannusti jatkamaan ja jaksamaan projektin parissa. Ahkerointi kannatti, sillä palkintona oli korkein mahdollinen arvosana”, Petri iloitsee.

Opinnäytetyö palkittiin syyskuussa 2024 Insinööriliiton toimesta vuoden opinnäytetyönä YAMK töiden sarjassa. 

Työn, opiskelun ja lapsiperhearjen yhdistämisessä tarvitaan monenlaista joustamista

”Määrätietoinen ja päättäväinen luonteeni sekä lähipiiriltä, Elomaticilta ja Jamkilta saamani tuki mahdollisti tämän paletin pyörittämisen menestyksekkäästi. Jokainen osa-alue jousti omalla tavallaan, mikä mahdollisti niiden yhdistämisen. Suunnitelmallisuus, ennakointi ja aikatauluttaminen olivat merkittävässä roolissa. Lisäksi Elomaticin joustavat työajat sekä hybridityömahdollisuus sujuvoittivat arkea ja helpottivat suuresti opintojen ja muun elämän yhteensovittamista.”

”Vapaa-aika, harrastukset ja nukkuminen jäivät välillä minimiin, mutta tieto siitä, että kyseessä on tilapäinen elämänvaihe, auttoi jaksamaan ja etenemään tavoitteellisesti. Tärkeimpänä asiana pidän päätöstäni sitoutua suorittamaan aloitettu kokonaisuus sisukkuudella ja periksi antamatta. Opinnäytetyön loppupuolella pidin muutaman kuukauden opintovapaata, mikä antoi työrauhan suorittaa tutkinto valmiiksi.”

”Samaan aikaan myös puolisoni opiskeli Jyväskylän yliopistolla. Teimme usein koulutöitä yhdessä ja tsemppasimme toisiamme päämäärän saavuttamiseksi. Valmistuimme kahden päivän välein varhaiskasvatuksen maisteriksi ja YAMK-insinööriksi. Toisinaan työpäivän jälkeen kotona eteisessä lastenhoito- tai opiskeluvuoroa vaihtaessamme ihmettelin, kuka on tämä nainen, joka ei ole sukua minulle, mutta asuu ilmeisesti samassa kodissa kanssani! Nykyään kuitenkin tunnen hänet paljon paremmin kuin ennen urakkaamme.”

Opinnoista vauhtia urakehitykseen

”YAMK-opinnoilla ja tutkinnon suorittamisella on ollut suuri merkitys toimenkuvani laajentumisessa. Uusien valmiuksien myötä analyyttinen otteeni on kehittynyt ja olen pystynyt laajentamaan tehtäviäni suurempien projektikokonaisuuksien hallintaan ja konsultoivaan asiantuntijatyöhön”, Petri kertoo.

”Aiemmin toimin sähkösuunnittelijana ja projektien toimihenkilönä, mutta erityisesti opinnäytetyöni myötä fokus on siirtynyt Elomaticin vety- ja power-to-X -liiketoimintaan. Nykyinen toimintakenttäni koostuu uusien investointien, ratkaisuiden ja selvitystöiden markkinoinnista, myynnistä ja toteutuksesta, hyödyntäen samalla aiempaa sähköteknistä asiantuntijuuttani.”

Opintoihin sisältyvät erilaiset raportit, selvitykset ja julkaisut kehittivät Petrin arvion mukaan hänen kykyään palvella asiakkaita ammattitaitoisesti ja asiakaslähtöisesti. ”Lisäksi tutkinnon suorittaminen kehitti taitoani hallita kokonaisuuksia työn, opiskelun ja perhe-elämän välillä ja opetti minua jakamaan työkuormaa, aikatauluttamaan tehokkaasti ja hallitsemaan painetta.”

Tutkinnon ja opinnäytetyön myötä työurani on edennyt suunnittelijasta ja projektitoimihenkilöstä konsultoivan asiantuntijan rooliin. Toiminta-alueet ovat laajenneet sähköistystekniikasta energiakriittisten, resurssitehokkaiden ja tehokkuutta parantavien kokonaistoimitusten hallintaan ja niiden toteuttamisen edistämiseen.”

”On ollut hienoa huomata, että Elomatic tukee osaamisen kehittämistä ja tarjoaa mahdollisuuksia omannäköisen urapolun rakentamiseen. Jatkossa urani tulee keskittymään konsultoinnin palveluihin, uusien liiketoimintojen tarjoamiseen asiakkaille sekä selvitysten toteuttamiseen ja raportointiin.”

Miksi opiskella kestävä energia (YAMK) -tutkinto?

”Näen tutkinnosta olevan hyötyä sekä substanssiosaamisen kerryttämisessä että energiasektorin laaja-alaisten mahdollisuuksien kartoittamisessa ja niihin syventymisessä”, Petri sanoo. ”Sisältö on joustava ja opiskelijat voivat valita itseään kiinnostavia kokonaisuuksia opintojaksoilla, joten uskon, että tutkinto antaa uutta puhtia jokaisen opiskelijan urapolulle. Tärkeintä on oma motivaatio ja halu ahmia ajankohtaista tietoa energiasektorista. Voin suositella tutkintoa jokaiselle energiasta, kestävyydestä, vastuullisuudesta, resurssitehokkuudesta, uusista teknologioista tai uusista ratkaisukeskeisistä toteutuksista kiinnostuneille.”