Tiesitkö, että viime vuosina ruokaturvamme on ollut tutkitusti maailman paras? Ruokaturvamme pohjana on vankka kotimainen alkutuotanto ja korkea omavaraisuusaste esimerkiksi maidon, lihan ja viljan tuotannossa. Vuonna 2023 Suomessa oli 42 477 maatalous- ja puutarhayritystä, mutta näiden lisäksi alkutuotantoon kuuluu myös metsästys, kalastus ja esimerkiksi marjojen ja sienien kerääminen luonnosta.
Sen lisäksi, että alkutuotanto on huoltovarmuutemme pohjana, on sillä myös merkittävä taloudellinen ja työllistävä vaikutus — ruoka-ala työllistää kokonaisuudessaan noin 12 % kaikista työllisistä, kun huomioidaan myös välilliset vaikutukset.
Suomalainen ruoka on kansainvälisesti vertailtuna puhdasta ja turvallista. Antibiootteja käytetään kotieläimillä vain todettuihin sairauksiin eläinlääkärin määräyksestä, eikä eläimiä lääkitä ennaltaehkäisevästi tai niiden kasvun vauhdittamiseksi. Suomi kuuluukin vähiten antibiootteja kotieläintuotannossa käyttäviin maihin, ja tiukan valvonnan ansiosta antibioottijäämiä ei päädy kuluttajien pöytään.
Pohjoinen sijaintimme ja kylmät talvet ovat myös eduksi kasvitauteja vastaan, mikä vähentää torjuntatarvetta eli kasvinsuojeluaineiden käyttömäärää. Tämän ansiosta kasvinsuojeluaineiden jäämät kotimaisessa ruoassa ovat erittäin vähäisiä. Kotimaisen ruoantuotantomme etuna on myös sen jäljitettävyys, jolloin ongelmatilanteessa virhe voidaan paikantaa, ja tehdä tarvittavat korjaustoimenpiteet.
On hyvä muistaa, että lainsäädäntö asettaa toiminnalle vain vähimmäistason. Esimerkiksi kotieläintuotannossa meijereillä ja teurastamoilla on tiukempia, lainsäädännön ylittäviä vaatimuksia tuottajille. Tuottajat myös vapaaehtoisesti tekevät lait ylittäviä toimenpiteitä tiloillaan esimerkiksi eläinten hyvinvoinnin suhteen. Esimerkiksi Valion jokainen maidontuottaja on sitoutunut heidän vastuullisuusohjelmaansa eli tekemään enemmän kuin laki vaatisi.
Tiesitkö, että Suomessa valmistettujen elintarvikkeiden kotimaisuusaste on keskimäärin 82%? Ostamalla suomalaista tuet suomalaisen ruoantuotannon jatkuvuutta, tuot työtä kotimaahan ja voit nauttia hyvällä mielellä.
Teksti ja kuva: agrologiopiskelija Heli Turpeinen, harjoittelija Kestävä Keskisuomalainen Maatila -hankkeessa
Lähteet:
https://ruokatieto.fi/
https://www.selry.fi/uutiset/luken-selvitys-ruoka-ala-tyollistaa-suomessa-320-000-ihmista/
https://www.valio.fi/vastuullisuus/elainten-hyvinvointi/