opiskelijatarina

Saarijärveläinen Sanna opiskelee lähihoitajasta sairaanhoitajaksi työn ohella

Teksti
Tytti Pintilä
Kuva
Sanna Korkeamäki

Lähihoitajasta sairaanhoitajaksi Jamkissa opiskeleva Sanna Korkeamäki suosittelee sairaanhoitajan korkeakouluopintoja kaikille, jotka pitävät ihmisläheisestä työskentelystä. Uteliaisuus uutta kohtaan, itsensä haastaminen ja ajankäytön hallinta ovat tärkeitä opiskeluissa. ”Ihminen on ihmeellinen kokonaisuus, sillä kaikki vaikuttaa kaikkeen!"

Sanna seisoo korkealla mäellä ja nojaa puuhun. Hän katsoo suoraan kameraan.

Uudelle uralle aikuisopiskelijana

Kun Sanna Korkeamäki oli työskennellyt yrittäjänä parikymmentä vuotta, alkoi ajatus uudesta urasta sotealalla houkuttaa. Kampaajana hän oli viihtynyt pitkään erityisesti antoisien asiakaskohtaamisten vuoksi. Alunperin ajatuksena oli kouluttautua hammashoitajaksi, jonka pohjaksi tuli ensin suorittaa lähihoitajan tutkinto Gradiassa. 

Sanna valmistui etäopiskellen lähihoitajaksi keskellä koronapandemiaa. Töitä löytyi heti kotipaikkakunnalta Saarijärveltä. ”Tajusin lähihoitajaksi opiskellassani, ettei hammashoitaja voi juurikaan jutella asiakkaidensa kanssa,” Sanna nauraa. Oli siis syytä miettiä uudelleen tulevaa jatkokoulutussuuntaa. 

Opinnot onnistuvat omalta paikkakunnalta

Reilun vuoden lähihoitajana työskentelyn jälkeen tuli mahdollisuus hakeutua sairaanhoitajakoulutukseen. Työyhteisössäkin Sannaa kannustettiin lähtemään mukaan tarjolla oleviin Jamkin avoimen ammattikorkeakoulun sairaanhoitajan väyläopintoihin.

Hieman itselleenkin yllättäen Sanna ilmoittautui avoimen ammattikorkeakoulun opintoihin - ja tajusi saaneensa opiskelupaikan väylältä. Siitä alkoikin elämässä muutaman vuoden tiukka rupeama, kun piti yhdistää sekä työnteko että opiskelu ja muukin elämä. Avoimen opinnot tehtiin täysin verkossa, mikä helpotti opintojen suorittamista Saarijärveltä. 

Vertaistuki on tärkeää

”Oman paikkakunnan opiskelijakaverit ovat olleet iso tuki,” Sanna kiittelee. Erityisesti opiskelijoiden omassa whatsapp-ryhmässä on saanut aina kannustusta ja ohjausta opintoihin. Oli hauskaa nähdä opiskelijakaverit oikeasti livenä toisena vuonna tutkinto-opintojen alkaessa, kun opintoihin tuli mukaan lähiopintojaksoja Jyväskylässä. 

Myös oman työnantaja on tukenut opinnoissa. Työsopimukseen kuuluu viisi palkallista koulutuspäivää puolen vuoden ajalla. Koska palkallisen opintopäivät eivät riitä lähiopintoihin, on Sanna ottanut myös palkattomia päiviä ja saanut taloudellista turvaa aikuiskoulutustuesta. ”On todella harmillista, että aikuiskoulutustuki nyt lakkasi”, Sanna huokaa. Opiskelu on usein koko perheen juttu, sillä esimerkiksi palkattomat harjoittelut tuottavat loven yhteiseen talouteen.

Harjoittelujen tuottamat mahdollisuudet kannattaa hyödyntää

Sanna valitsi opintoihin liittyvät harjoittelupaikat laaja-alaisesti. Esimerkiksi kotihoito, psykiatrinen hoitotyö ja nuorisokodin työtehtävät ovat tulleet tutuiksi. Sanna kehottaakin hyödyntämään opintoihin kuuluvat harjoittelut, sillä siten pääsee tutustumaan itselle aivan uusiin työpaikkoihin ja tehtäviin. 

”Itsensä haastaminen harjoitteluissa ja opinnoissa on hyvästä. Samalla oppii itsestään uusia asioita ja käsitys omista vahvuuksista sotealan ammattilaisena kehittyy.” Sanna kannustaa. Omat ajatukset avartuvat ja saavat tarpeellista uutta näkökulmaa tuttuihinkin asioihin. Sanna kiittelee myös harjoittelujen ohjaajia, jotka ovat olleet tukena ja apuna eri työpaikoissa.  

Aikuisena opiskelu vaatii aikataulutusta ja opintoihin on todella varattava aikaa. Oma panos on erittäin tärkeä ja monesta asiasta pitää hetkeksi karsia aikaa. ”Itse esimerkiksi jätin minulle rakkaat äänikirjat tauolle pitkäksi ajaksi” Sanna hymyilee. ”Onneksi niiden parissa on nyt taas voinut viettää aikaa.” Sannalla on opintoihin liittyen hyvä vinkki automatkoille. Luennot on yleensä nauhoitettu ja niitä voi kuunnella äänikirjan tavoin vaikka autossa, kerrata opittua ja oppia lisää. Sanna toivookin, että tallenteita olisi saatavilla enemmänkin.

Ihminen on ihmeellinen kokonaisuus

Korkeakouluopinnoista on ollut työpaikalla hyötyä, ja samalla myös lähihoitajan osaaminen on syventynyt.  Lääkeoppi ja anatomia ovat olleet erityisen mielenkiintoisia ja ihmiskehon ja samalla -mielen monipuolisuus on avautunut uudella tavalla. ”Ihminen on ihmeellinen kokonaisuus, sillä kaikki vaikuttaa kaikkeen. Ihmistä on katsottava potilaanakin monipuolisesti, eikä takertua yhteen kipuun tai vaivaan. Mieli ja ruumis ovat samassa”, Sanna kuvaa hoitotyötä parhaimmillaan. 

Sanna Korkeamäki suosittelee sairaanhoitajan korkeakouluopintoja kaikille, jotka pitävät ihmisläheisestä työskentelystä. Uteliaisuus uutta kohtaan ja itsensä haastaminen ovat tärkeitä opiskeluissa. Ja oman ajankäytön hallinta. Kaikesta muusta kyllä selviää!