artikkeli

Puettavaa teknologiaa ja uutta osaamista pelastusalalle

Teksti
Toni Pekkola, Essi Heimovaara
Kuva
Inka Sopanen

Palo- ja pelastusalan työ aiheuttaa merkittävää kuormitusta tuki- ja liikuntaelimistölle. Pelastusalan eläkeiän noston myötä moni pelastaja eläköityy tältä raskaalta alalta jo aiemmin työkyvyttömyyden takia. ExoPELA - Exoskeletonit pelastusalalla on Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen yhteishanke. Hankkeen tarkoituksena on testata uudenlaista, työtä keventävää puettavaa teknologiaa eli eksoskeletoneja.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen pelastajat käyttämässä eksoskeletoneja.

Toimintaympäristö tutuksi 

ExoPELA -hanke käynnistettiin keväällä 2024 kahden saman sisältöisen aloitusinfon kautta. Pelastusalan ja ensihoidon henkilöstön työvuoroista ja työnkuvista johtuen päädyttiin tuottamaan aloitusinfoista tallenteet sekä esittelyvideot eksoskeletonien käytöstä. Tällä keinoin tavoitettiin useampia kohderyhmien edustajia ja saatiin tallenteet myös jälkikäteen katsottavaksi niille, jotka eivät toteutusajankohtina päässeet paikalle. 

Aloitusinfo-tilaisuuksien jälkeen projektitiimi jalkautui pelastusalan ja ensihoidon sekä niille tukipalveluita tuottavien toimijoiden työympäristöihin Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselle. Näillä kartoituskäynneillä havainnoitiin työtehtäviä ja työvälineiden käyttöä sekä pyrittiin tunnistamaan kuormitustekijöitä. Käyntien yhteydessä käytiin läpi mitä tutkimus- ja kehittämishanke tarkoittaa henkilöstön näkökulmasta ja miten se tulee näkymään työntekijöiden arjessa. Samassa yhteydessä järjestettiin myös tietoiskuja ja demonstraatioita, joissa pohdittiin työtä keventävien eksoskeletonien hyödyntämismahdollisuuksia erilaisissa työtehtävissä. Näillä kevyemmillä kokeilumahdollisuuksilla ja tiedon lisäämisellä oli tarkoitus herätellä kiinnostusta hankkeen toimenpiteisiin osallistumiseen sekä työtä keventävien laiteratkaisujen hyödyntämismahdollisuuksiin. 

Vierailu- ja kartoituskäynnit kohdistuivat Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen eri toimipisteille. Käyntikohteiden työympäristöjen ja niillä työskentelevien henkilöiden työnkuvien moninaisuus yllätti heti alkuun projektitiimin. Toimipisteillä tutustuttiin paloasemiin, korjaamoon, välinehuoltoon, ajoneuvoihin ja ompelimoon sekä harjoitus- ja simulaatioympäristöihin, kuten autoromuttamoon. Edellä mainittujen toimintaympäristöjen lisäksi palo- ja pelastusalan henkilöstö työskentelee operatiivisessa toiminnassa vaihtelevissa ympäristöissä pelastuslaitoksen toiminta-alueella. Useiden erilaisten työympäristöjen ja työnkuvien lisäksi käytössä on laaja kattaus erilaisia työkaluja, joista raskaimmat ovat painoltaan kymmeniä kiloja. Työympäristöihin perehtyminen osoitti, että eri toimipisteillä on käytössä erilaisia työvälineitä ja ajoneuvoja, jotka vaikuttavat osaltaan työn kuormittavuuteen. Tämän seurauksena päätettiin tehdä tutustumiskäynnit Keski-Suomen pelastuslaitoksen Jyväskylän keskuspaloasemalle sekä pelastusajoneuvoja valmistavan Sauruksen tehtaalle. 

ExoPELA-projektin projektitiimi vierailulla Sauruksella.

ExoPELA-projektin projektitiimi vierailulla Sauruksella.

Henkilöstöllä oli kartoituskäyntien ja demonstraatiotilaisuuksien alkaessa epäileviä ajatuksia eksoskeletonien soveltuvuudesta palo- ja pelastusalalle. Käytännön kokeilut aitojen työkalujen kanssa muuttivat ennakkokäsityksiä, ja monilla heräsi jopa ideoita oman työn keventämiseen erilaisissa työtehtävissä. Muutamille käyntikerroille saatiin mukaan laitteiden edustajina Meditas ja Hilti, jotka kertoivat uusimmista vasta markkinoille tulleista työtä keventävistä eksoskeletoneista ja tarjosivat kokeilumahdollisuuden niiden käyttöön. 

Saman aikaisesti kartoituskäyntien kanssa toteutettiin työsuojeluhenkilöstön haastattelu ja koottiin materiaalia työkuormitukseen ja työperäisiin tuki- ja liikuntaelin sairauksien oireisiin liittyen. Vahvistui ajatus, että ikääntyvä henkilöstö tarvitsee uudenlaisia ratkaisuja työtehtävien keventämiseen ja eksoskeletonit voivat osaltaan tarjota tukea osatyökykyisten työssä suoriutumiseen.  

Eksoskeletonit palo- ja pelastusalalla 

ExoPELA – Exoskeletonit pelastusalalla –hankkeessa hyödynnetään työtä keventävää puettavaa teknologiaa eli eksoskeletoneja. Kyseessä voi olla joko aktiivinen tai passiivinen laite. Nämä eroavat toisistaan siinä, että aktiivisessa toiminta perustuu ulkoiseen voimanlähteeseen kuten moottoriin ja akkuun, kun taas passiivisessa hyödynnetään liikesuorituksen keventämisessä esimerkiksi jousia tai elastisia materiaaleja. Näistä yleensä passiiviset ovat rakenteeltaan kevyempiä. 

Palo- ja pelastusalalle ei vielä ole ollut juurikaan tarjolla työtä keventäviä eksoskeletoneja. Tarve on kuitenkin tunnistettu ja muutamat laitevalmistajat ovat alkaneet kehittämään laitteita, jotka soveltuvat palo- ja pelastusalan vaativiin työympäristöihin. Hankkeessa saatiin esittelyt kahdelta laitevalmistajalta edellä mainituista laitteista. Ne oli kuitenkin suunniteltu lämpimimpiin maihin ja lopulta haasteeksi muodostui pohjoismainen kylmä ja luminen ympäristö, joka rajasi ne pois tutkimukseen valittavista laitteista.  

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen pelastajat käyttämässä eksoskeletoneja.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen pelastajat kokeilemassa työssään eksoskeletoneja.

Hankkeen tutkimusosuudessa päädyttiin hyödyntämään yleisemmin tarjolla olevia muun muassa teollisuuden ja rakennusalan tarpeisiin suunniteltuja eksoskeletoneja. Uusina mielenkiintoisina laitteina tarjolle on tullut työkalukeventimiä sekä lisäksi entistä kevyempiä ja pehmeisiin materiaaleihin perustuvia, niin sanottuja soft exoskeletoneja, joita voidaan käyttää työvaatetuksen alla.  

Tutkimuksen käynnistäminen 

Kohderyhmän kanssa käytyjen keskustelujen sekä työympäristöihin, työtehtäviin ja työn kuormitukseen perehtymisen pohjalta kartoitettiin tutkimukseen ja kehittämiskohteiksi soveltuvat tehtävät. Valintoihin vaikuttivat muun muassa työtehtävän toistuvuus, työtehtävän koettu kuormittavuus sekä ympäristötekijät. Edellä mainitun pohjalta kartoitettiin ja valittiin kyseisiin työtehtäviin soveltuvat eksoskeletonit ja toteutettiin tarvittavat laitehankinnat.  

Hankkeen seuraavassa vaiheessa tutkitaan standardoiduissa, simuloiduissa olosuhteissa eksoskeletonien vaikutuksia työkuormitukseen sekä niiden soveltuvuutta ja käytettävyyttä palo- ja pelastusalan työtehtäviin. Myöhemmin toteutetaan erityisesti osatyökykyisille ja ikääntyneille työntekijöille kohdennettu tutkimus autenttisissa työtilanteissa, joiden soveltuvuus pohjautuu aiemmissa vaiheissa tehtyihin selvityksiin.  

Tutkimustulosten ja selvitysten pohjalta voidaan edesauttaa työkykyä tukevien uusien teknologioiden käyttöönottoa sekä osaamisen lisäämistä työn fyysisen kuormittavuuden vähentämiseksi. Oletuksena on, että puettavan teknologian käytöllä saadaan positiivisia tuloksia työ- ja toimintakykyyn sekä palo- ja pelastusalan tuki- ja liikuntaelimistön ongelmista johtuvien työkyvyttömyyspoissaolojen vähentämiseen.  

Lisätietoja ExoPELA-projektista löydät projektin verkkosivuilta osoitteesta www.jamk.fi/exopela!

Lisätietoja

Toni Pekkola

Vanhempi asiantuntija, Senior Advisor
HYVI T&K, Research and Development
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358503382260

Essi Heimovaara

Vanhempi asiantuntija, Senior Advisor
Likes, Likes
Hyvinvointi, School of Health and Social Studies
+358405671054