Toimintaympäristö tutuksi
ExoPELA -hanke käynnistettiin keväällä 2024 kahden saman sisältöisen aloitusinfon kautta. Pelastusalan ja ensihoidon henkilöstön työvuoroista ja työnkuvista johtuen päädyttiin tuottamaan aloitusinfoista tallenteet sekä esittelyvideot eksoskeletonien käytöstä. Tällä keinoin tavoitettiin useampia kohderyhmien edustajia ja saatiin tallenteet myös jälkikäteen katsottavaksi niille, jotka eivät toteutusajankohtina päässeet paikalle.
Aloitusinfo-tilaisuuksien jälkeen projektitiimi jalkautui pelastusalan ja ensihoidon sekä niille tukipalveluita tuottavien toimijoiden työympäristöihin Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselle. Näillä kartoituskäynneillä havainnoitiin työtehtäviä ja työvälineiden käyttöä sekä pyrittiin tunnistamaan kuormitustekijöitä. Käyntien yhteydessä käytiin läpi mitä tutkimus- ja kehittämishanke tarkoittaa henkilöstön näkökulmasta ja miten se tulee näkymään työntekijöiden arjessa. Samassa yhteydessä järjestettiin myös tietoiskuja ja demonstraatioita, joissa pohdittiin työtä keventävien eksoskeletonien hyödyntämismahdollisuuksia erilaisissa työtehtävissä. Näillä kevyemmillä kokeilumahdollisuuksilla ja tiedon lisäämisellä oli tarkoitus herätellä kiinnostusta hankkeen toimenpiteisiin osallistumiseen sekä työtä keventävien laiteratkaisujen hyödyntämismahdollisuuksiin.
Vierailu- ja kartoituskäynnit kohdistuivat Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen eri toimipisteille. Käyntikohteiden työympäristöjen ja niillä työskentelevien henkilöiden työnkuvien moninaisuus yllätti heti alkuun projektitiimin. Toimipisteillä tutustuttiin paloasemiin, korjaamoon, välinehuoltoon, ajoneuvoihin ja ompelimoon sekä harjoitus- ja simulaatioympäristöihin, kuten autoromuttamoon. Edellä mainittujen toimintaympäristöjen lisäksi palo- ja pelastusalan henkilöstö työskentelee operatiivisessa toiminnassa vaihtelevissa ympäristöissä pelastuslaitoksen toiminta-alueella. Useiden erilaisten työympäristöjen ja työnkuvien lisäksi käytössä on laaja kattaus erilaisia työkaluja, joista raskaimmat ovat painoltaan kymmeniä kiloja. Työympäristöihin perehtyminen osoitti, että eri toimipisteillä on käytössä erilaisia työvälineitä ja ajoneuvoja, jotka vaikuttavat osaltaan työn kuormittavuuteen. Tämän seurauksena päätettiin tehdä tutustumiskäynnit Keski-Suomen pelastuslaitoksen Jyväskylän keskuspaloasemalle sekä pelastusajoneuvoja valmistavan Sauruksen tehtaalle.