Nähdyksi ja kuulluksi tuleminen on jokaisen perustarve, jonka huomioiminen on yhteydessä myös opiskeluissa pärjäämiseen. Myös opettajat ovat itse kertoneet, että heidän on tärkeää tuntea yhä paremmin nykyajan nuoren ihmisen elämismaailmaa. Näihin voidaan vastata niin opettajien koulutuksessa kuin moniammatillisen ja -alaisen yhteistyön kautta. Moniin oppilaitoksiin on palkattu nuorisoalan osaajia kohtaamaan opiskelijoita arjessa.
artikkeli
Podcastit tasavertaisesta ja dialogisesta kohtaamisesta opetuksessa
Nähdyksi ja kuulluksi tuleminen on jokaisen perustarve. Jamkin ammatillisen opettajakorkeakoulun ja Humanistisen ammattikorkeakoulun yhteisissä podcasteissa keskustellaan kohtaamisista oppilaitoksissa.
Olemme pohtineet, mitä kaikkea annettavaa nuorisotyön ja yhteisöpedagogien osaamisella on opetusmaailmaan. Vuorovaikutustaidot ja kohtaamisosaaminen ovat kaikkinensa näiden alojen ydinosaamista, mitä halusimme tuoda esille.
Podcastien keskustelijoita inspiroi oppilaitosten välinen ja moniammatillinen yhteistyö sekä yhteiset ajatukset pedagogiikasta. Podcasteista ensimmäisessaä pohditaan opettajan valtaa. Toinen podcast käsittelee sitä, mitä erityistä nuorisoalan osaaminen tarjoaa kohtaamisiin oppilaitoksissa.
Podcastien kuuntelusta voivat hyötyä ja inspiroitua niin opettajaopiskelijat kuin yhteisöpedagogiopiskelijatkin mutta mikseivät myös jo kokeneemmat opettajat!
Kuuntele podcastit
1. Open valta -podcast
Meistä varmasti useampi muistaa jonkinlaisen kohtaamisen tai tilanteen opettajan kanssa omalta koulupolultaan, jossa vallankäyttö on näyttäytynyt jollakin tavalla. Opettajan valta -jaksossa pohditaan seuraavia kysymyksiä: miksi nämä kohtaamiset ovat jääneet merkittävinä mieleen ja millaisia vaikutuksia näillä mikrohetkillä voi olla? Mitä valta opetus- ja ohjaustilanteissa on ja miten se näyttäytyy? Mitä kaikkea opettajan tai ohjaajan tulee huomioida omaa valta-asemaansa ajatellen ja toisaalta, miten opettaja voi käyttää valtaa positiivisesti?
Aiheista ovat keskustelemassa Jamkin ammatillisesta opettajakorkeakoulusta opettajankouluttaja Anu Utter ja opettajankouluttaja ja yliopettaja Kirsti Vänskä sekä Humanistisesta ammattikorkeakoulusta yhteisöpedagogikoulutuksen lehtori ja opinto-ohjaaja Eeva Mäntylä. Podcast on tuotettu Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Humanistisen ammattikorkeakoulun yhteistyönä keväällä 2023. Podcastin tekijät: Anu Utter, Kirsti Vänskä, Eeva Mäntylä.
2. Tasavertainen ja dialoginen kohtaaminen oppilaitoksen arjessa -podcast:
Tässä podcastissa pohditaan kohtaamisia oppilaitosmaailmassa nuorisotyöllisestä näkökulmasta. Mitä oppilaitosmaailma voi ammentaa nuorisotyön tavasta kohdata nuori? Millaisia mahdollisuuksia kohtaamiselle on arjen tilanteissa? Nuorisotyön osaamisen ytimessä on tasavertainen ja dialoginen kohtaaminen. Nuoria opettava opettaja tekee osaltaan nuorisotyötä.
Yhteisöpedagogiopiskelija Emma Rosenström on tehnyt useamman harjoittelun oppilaitoksissa ja tehnyt niissä nuorisotyötä. Millaisia kohtaamisia oppilaitoksissa on, kun kohtaajana on nuorisotyöntekijä? Millaisia kohtaamisia nuoret kaipaavat ja toivovat? Mukana keskustelussa ovat Jamkin ammatillisessa korkeakoulusta opettajankouluttaja Anu Utter, Humanistisesta ammattikorkeakoulusta yhteisöpedagogikoulutuksen lehtori ja opinto-ohjaaja Eeva Mäntylä ja yhteisöpedagogiopiskelija Emma Rosenström. Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Humanistisen ammattikorkeakoulun yhteistyönä toteutettu podcast on äänitetty keväällä 2023. Podcastin tekijät: Anu Utter, Eeva Mäntylä, Emma Rosenström ja Kirsti Vänskä.