opiskelijatarina

Opiskele itseäsi kiinnostavia aiheita

Sairaanhoitajana työskentelevä Marianna Salomaa on työssään huomannut, miten teknologiaa hyödyntämällä voidaan positiivisesti vaikuttaa potilaiden hoitoon. Hiljalleen Mariannan kiinnostus teknologiaa kohtaan on vain kasvanut, ja syksyllä 2020 hän päätti hakea opiskelemaan insinööriksi. Sairaanhoitajan ammatin lisäksi hän on valmistunut kone- ja metallialan automaatioasentajaksi.

Opiskelijan kuva

Monimuoto mahdollistaa opinnot toiselta paikkakunnalta

Marianna sai opiskelupaikan sähkö- ja automaatiotekniikan puolelta. Hän valitsi tutkinto-ohjelmasta monimuotototeutuksen, koska perhe ja työ ovat Vantaalla. ”Monimuodossa voi opiskella paikkakuntien rajojen yli”, hän toteaa iloisena. Lähipäiviä Jyväskylässä on ollut 1-2 kertaa kuukaudessa.

 
Opintoja on nyt takana kolmisen vuotta, missä ajassa asenne junamatkoja kohtaan on muuttunut. Nykyisin Marianna huomaa ihmettelevänsä, kuinka nopeasti matka on jo ohi. Kurssitehtävät edistyvät näppärästi junamatkoilla. 

Sähkötekniikka kiinnostaa Mariannaa

Mariannan opinnoissa yksi asia on johtanut toiseen. Sitä kautta hän on edennyt tekniikan alalla. Ensin hän opiskeli kone- ja metallialan automaatioasentajaksi eikä tiennyt alasta mitään ennen opintoja. Myöhemmin hän kiinnostui sähköpuolesta ja sen mahdollisuuksista. Myös robotiikka ja automaatiotekniikka kiinnostavat Mariannaa. Hän pohtii teknologian hyödyntämistä ja sen tuomaa apua ihmisille. ”Jatkossa on vähemmän sairaanhoitajia, ja sama työ tehdään kuitenkin.”


Kesällä 2023 Marianna suoritti työharjoittelunsa rautatiellä turva-asentajan tehtävissä, Lohja-Hanko välillä. Harjoittelu oli ruohonjuuritason työtä, jota hän halusikin, koska aikaisempaa kokemusta alalta ei ollut. Tärkeimpänä harjoittelu opetti työmaalla toimimista, koska ympäristö on hyvin erilainen kuin sairaala.

Opiskelu perheellisenä onnistuu

”Usein kuulee, että opiskelu perheellisenä ei onnistu.”, tuumaa Marianna ja jatkaa, että pitkälti opiskelujen eteneminen on omasta asenteesta kiinni kuten yleensäkin opiskeltaessa. Perheellisenä opiskelu vaatii järjestelyjä ja aikatauluttamista. Marianna haluaa olla itsensä lisäksi esimerkkinä omille lapsilleen siinä, että opiskelu kannattaa aina ja se on elämänmittaista. Hän kannustaa opiskelemaan itseään kiinnostavia aiheita.


Mariannan lukihäiriökään ei ole rajoittanut opiskelua. Lukihäiriöön on auttanut ”Opi oppimaan” -kurssit, joista on löytynyt tehokkaita oppimiskeinoja. AMK-opiskelu on ollut vastavuoroista ja yhdessä opiskelua. Esimerkiksi matematiikkaa on opiskeltu ryhmässä, ja tsempattu toisia. 


Mariannan antama vinkki opiskelijoille on se, että aseta tavoitteet kurssikohtaisesti. Itselleen helpoista kursseista voi tavoitella hyviä arvosanoja. Hän muistuttaa, että tenttien tulokset eivät täysin kerro osaamistasi, koska tentissä osaat vastata tehtäviin sen hetken mukaisesti.   


Opiskelu on Mariannalle harrastus. Sitä kautta hän on päässyt tutustumaan erilaisiin ammatteihin ja kyennyt laajentamaan käsitystään maailmasta. Samalla arvostus toisia ammattiryhmiä kohtaan on kasvanut ja mielenkiinto ja uskallus tutustua vieraisiinkin asioihin lisääntynyt. ”Kouluun hakiessa ei tarvitse vielä osata ja tietää. Sinne tullaan oppimaan.”, toteaa Marianna. Vaikka opinnot vievät aikaa, hän haluaa myös aikaa muille harrastuksille kuten kuntosalille ja koirien kanssa liikkumiselle.