alumnitarina

Opettelemalla uutta pysyy mukana työelämän muutoksessa

Matti Huvinen

Matti Huvinen toimii energia- ja ympäristöpäällikkönä Koja Yhtiöillä. Hän on kartuttanut osaamistaan moni tavoin uransa vaiheissa, viimeisimmäksi YAMK-opinnoilla Jamkissa. Tässä Matin alumnitarina.

Kun 1979 menin ammattikouluun, nuoren miehen maailma keskittyi pääosin muuhun kuin siihen mitä minusta tulee isona. Vuonna 1981 tuoreena autopeltiseppänä oli hienoa, kun osasi oman, ja vähän kavereidenkin auton pitää kunnossa, mutta ammatilta se ei vielä maistunut. Isä oli Tampereen Valmetilla ja vinkkasi että haepa tehtaan konepajakouluun, kun sillä saa palkkaa ja armeijankin voi käydä koulun aikana. 1984 koneasentajan paperit taskussa naapuri kysyi: ”Tuletko Matti ilmastointiasentajaksi?” Sanoin, että puhuit juuri ympäri. On kuitenkin kovaa hommaa laittaa kylmää rautaa kattoon vetoisilla työmailla, ja niinpä kypsyi ajatus, että josko vielä kouluun. Aloitinkin valmistustekniikan opinnot Valkeakosken Teknillisessä oppilaitoksessa valmistuen 1987 koneteknikoksi.

Työtä löytyi ja 24-vuotiaana painokoneiden suunnittelijana oli hienoa, kun sai oman lankapuhelimen ja työpöydän. Piirustuslauta vaihtui pian 2-D Vertexsiin ja kokemus karttui. Työelämä vei mennessään ja suunnittelutyöt vaihtuivat ilmastointiprojektien hoitajaksi, myynti-insinööriksi, aluemyyntipäälliköksi, tuotepäälliköksi, myyntipäälliköksi, teknologiapäälliköksi ja markkinointipäälliköksi. Työt olivat motivoivia, perhe kasvoi ja palkkakin kehittyi mukavasti kokemuksen karttuessa.

Lisää oppia energia- ja ympäristöasioista sekä vastuullisuudesta

Vuoden 2015 kesällä tuli sähköpostiin Jamkin mainos alkavasta energia- ja ympäristötekniikan AMK- monimuoto-opetuksesta. Tätä aikaisemmin oli jo tullut useasti mieleen, että pitäisikö vielä päivittää osaamistaan - mainos oli varmasti enne. Lapset olivat kasvaneet ja aikaa oli paremmin käytettävissä ja energia- ja ympäristöala kiinnosti. Samoihin aikoihin tapahtui huomattava muutos työelämässä. Energia- ja ympäristöasiat nousivat keskiöön työpaikallani, niin omistajastrategiassa kuin asiakkaiden vaatimuksissa. Päätöstä opiskeluun vauhditti myös yrityksen suopea suhtautuminen opiskeluuni.

Tein opinnäytetyöni ”Yritysvastuun huomioiminen yrityksen viestinnässä ja toiminnassa” työpaikkaani Koja Oy:lle vuonna 2020, mikä johti myös toimenkuvan muuttumiseen markkinointipäälliköstä energia- ja ympäristöpäälliköksi. 2022 Jamk lähestyi taas Kestävä energia (YAMK) -monimuotokoulutuksella. Tämä oli niin luonnollinen jatke AMK-koulutukseen, että olihan siihen pakko tarttua. Tein taas opinnäytteen 
”Sertifioitujen johtamisjärjestelmien huomioiminen yrityksen vastuullisuuden johtamisessa” työpaikkaani, joka on nyt Koja Yhtiöt Oy.

Mitä on jäänyt käteen opiskelusta?

Opiskelu on vienyt vapaa-aikaa ja vaatinut itsekuria sekä opiskelun opiskelua. Olen kuitenkin sanonut lapsilleni ja nuorille yleensäkin, että mikään opiskelu ei mene hukkaan, kaikkea on elämän varrella tarvittu. Nykymaailmassa tarvitaan avointa mieltä uusille ajatuksille, poikkitieteellisyyttä ja perspektiiviä.  Myös työelämä ja työnantajat edellyttävät työntekijöiltään osaamisen päivittämistä. Opiskelu varsinkin kypsässä iässä antaa itselle paljon ja voi samalla jakaa kokemuksia ja ajatuksia muiden opiskelijoiden ja opettajien kanssa. On hienoa, että Suomessa voi opiskella vielä vanhemmallakin iällä. 

Maailma ja työelämän sekä sidosryhmien vaatimukset ovat muuttuneet, ja varsinkin viimeisen kymmenen vuoden aikana muutos on ollut huomattava painottuen yhä enemmän energiaan ja ympäristöön. Päivittämällä osaamistani ja tietojani olen ylläpitänyt työmotivaatiotani, saanut uusia työtehtäviä, työkavereita ja arvostusta työyhteisössä sekä työpaikallani. Päivittäkää osaamistanne ja opiskelkaa uutta, sillä työelämän muutos on varmaa ja jatkuvaa.