artikkeli

Musiikista elävä kampus innoittaa kitaratunneille

Teksti
Niko Nyqvist
Kuva
Niko Nyqvist

Jyväskyläläinen Joonas Hokkanen on käynyt Harjoitusmusiikkiopiston sähkökitaran soittotunneilla muutaman vuoden. Häntä inspiroivat jazzmusiikki sekä musiikin teoria, jotka tuntuvat omalta tavalta lähestyä kitaransoiton maailmaa. Säännöllisistä instrumenttitunneista saa hyvää tukea oman osaamisen kehittämiseen. Lisäksi musiikilla on paljon myönteisiä terveysvaikutuksia. Soittimeen ja musiikkiin keskittyminen vie kokonaisvaltaisesti mukanaan ja tuo muuhun arkeen hyvää oloa.

Joonas Hokkanen

Harjoitusmusiikkiopistossa voi opiskella useiden eri instrumenttien soittamista. Mukaan voi hakea kuka vain musiikkiharrastuksesta kiinnostunut, vasta-alkaja tai konkari. Oppilaan tulee olla vähintään 5-vuotias, lauluun vähintään 15-vuotias, eikä yläikärajaa ole. Jamkin musiikin koulutuksen musiikkipedagogiopiskelijat vastaavat opetuksesta, ja oppilaat valitaan vuosittain opetusharjoittelun tarpeiden mukaan. Opetus järjestetään Suomalaisella musiikkikampuksella. Opetuksen instrumenttivalikoima on monipuolinen ja yksi kestosuosikeista on sähkökitara.

Jazzia ja lausuntaa

Joonas on tehnyt pitkän uran akateemisessa maailmassa ympäristötieteiden parissa. Hän on nuoresta lähtien harrastanut runonlausuntaa ja viime vuosina perehtynyt myös kitaransoittoon. Matemaattis-luonnontieteellisestä tiedekunnasta väitelleenä musiikinteorian eri ulottuvuudet ovat mukavaa pohdittavaa. "Sävellajit ja nuotit voivat olla tietyssä vuorovaikutuksessa keskenään, tiettyjä loogisia periaatteita noudattaen", Joonas toteaa. Erityisesti monet klassiset jazzkappaleet soinnutuksineen, harmonioineen ja samanaikaisesti soitossa melodian kuljettamisineen ovat kiinnostavia ja tuntuvat omalta tyyliltä soittaa kitaraa.

Soittotuntien yksi parhaista puolista on musiikin mukanaan vievä voima. Joonas korostaa, että ”soittaessa mieli keskittyy vain tekemiseen instrumentin kanssa”. Hän painottaakin, että soittotunneilta on mukava aina lähteä muuhun arkeen. Musiikki ei kuitenkaan ole vain itselle. Mieltä lämmittävää on myös kuulla muiden pyytävän soittamaan tietyn sävelmän uudelleen.

Soittotunneissa tärkeänä Joonas nostaa esille myös säännöllisyyden. Nykyaikana soiton itseopiskelu verkon välityksellä on hyvä mahdollisuus monelle, mutta opettajan johdolla opiskelussa instrumenttitunnin viikoittaisuuden lisäksi etuna on oman kehittymisen kannalta oikeiden harjoitusten ja kappaleiden läpikäynti.

Suomalainen musiikkikampus elää musiikista

"Täällä on sellainen tunnelma, että tämä paikka elää musiikista", Joonas kertoo. Kolmen oppilaitoksen muodostama Musiikkikampus on elävä yhteisö, ja kampuksella kulkeekin viikoittain satoja musiikin harrastajia ja ammattiopiskelijoita sekä innokkaita konserttikävijöitä. Kampuksen harjoitusluokista ja saleista kaikuu musiikki ohitse kulkeville, ja erilaisia yleisölle avoimia tapahtumia, konsertteja ja pienempiä ja suurempia tilaisuuksia on usein.

Soittotunnit luovassa ja inspiroivassa ympäristössä saavat Joonakselta kehuja. Haaveena hänellä on edelleen syventyä jazzin rikkaaseen maailmaan sekä myös esiintyä kitaralla, esimerkiksi lausuntailtamien yhteydessä. Kitaratunnit Harjoitusmusiikkiopistolla ovat olleet hyvä ponnahduslauta tähän suuntaan. Soittotunteja pohtiville hän korostaa, että kaikkein tärkeintä on oma vilpitön kiinnostus. "Mukaan vain, jos innostusta löytyy!"

Harjoitusmusiikkiopisto

Löydä uusi harrastus tai virkistä vanhoja taitoja Jamkin Harjoitusmusiikkiopistossa, jossa voit opiskella useiden eri instrumenttien soittamista.