Pitkään odotettu loma nostattaa monen odotuksia. Sukulaisia ja tuttavia olisi tavattava, mökillä olisi paljon puuhaa, kalenteriin olisi merkattuna myös useampia juhlia ja tapahtumia. Nykyajassa kiireetön, rento oleskelu ja mielekkäiden asioiden tekeminen vaihtuvat liian usein stressintäyteiseen loma-ajan suorittamiseen. Lomakin voi viedä voimavaroja.
Kuulostaako tutulta? Lomalta töihin palattuasi tunnet itsesi yhtä väsyneeksi kuin lomalle lähtiessä? Voisitko tällä kertaa lomailla laadukkaaseen palautumiseen keskittyen? Tiesitkö, että lyhyilläkin luontokokemuksilla on tutkitusti hyvinvointivaikutuksia.
Palautuminen on prosessi, jossa mieli ja keho elpyvät arjen kuormituksesta. Palautuminen suojaa elimistöä stressin haittavaikutusten kertymiseltä. Palautuminen ja kyky irrottautua työstä ovat olennaisia kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.
Palautuminen on yksilöllistä. Osa palautuu parhaiten lukemalla, toinen hakkaamalla halkoja ja kolmas tapaamalla ystäviä. Fyysinen aktiivisuus ja hikoilu tuovat myös monelle virtaa. Tärkeintä on tunnistaa oma kulloinenkin palautumisen tarve ja se, millaiset asiat toimivat itsellä parhaiten palautumisen keinoina.
Jokainen kaipaa joskus rentouttavia irtiottoja työarjesta. Vastapainona työn ja arjen kuormituksille luonto avaa mahdollisuuksia pelkkään oleiluun. Luonnossa ei tarvitse suorittaa. Miltä esimerkiksi tuntuisi vain sulkea silmät ja hengittää syvään?