asiakastarina

Laboratoriotutkimus ja hajupaneeli – yritysyhteistyö on innovatiivista

Teksti
Annemari Sinikorpi
Kuva
Ruthon Group / Kiertokasvu
Salla Venäläinen ja Maria Selenius Kiertokasvu ALaBio referenssitarina

Miten Jamkin laboratoriot taipuvat yrityksen itsenäiseen työskentelyyn? Avoin Laboratorio Biotalouteen (ALaBio) -hankkeessa testattiin laboratorioiden vuokrausmahdollisuutta, kun Ruthon Group Oy:n asiantuntijaorganisaatio Kiertokasvu hyödynsi tiloja ja laitteita tutkimukseensa.

”Teimme kokeellista toimintaa asiakkaallemme, Etelä-Karjalan Jätehuollolle”, kertoo Salla Venäläinen, joka oman yrityksensä (Soilventure Oy) kautta tuottaa Kiertokasvulle asiantuntijapalveluita maaperätieteeseen ja lannoitevalmisteisiin liittyen. ”Jätehuollolla on biokaasulaitos, jonka mädätysjäännöksiä hyödynnetään lannoitevalmisteina. Ongelmana on ollut se, että jätevesilietepohjainen mädätysjäännös on haissut niin voimakkaasti, että se rajoittaa sen hyödyntämistä ja kysyntää viljelijöiden keskuudessa. Olemme tehneet vaiheittain etenevää tuotekehitystä, eli olemme yrittäneet löytää kemiallisia käsittelymenetelmiä, joilla vähentää tuotteen hajua.”

Tutkimusta tehtiin Jamk Biotalousinstituutin laboratorioissa kahdessa vaiheessa. Elokuussa 2024 Kiertokasvun tuote- ja laadunhallinnan asiantuntija Maria Selenius kävi tekemässä alustavia esikokeita, joiden tulosten perusteella toteutettiin syksyllä tutkimuksen toinen vaihe. ”Ensimmäisellä kerralla kyse oli käytännön käsittelyyn liittyvästä testaamisesta, että tiedetään, miten aineet reagoivat, miten niitä voi lisätä ja käsitellä. Tämä helpotti sitten toiseen vaiheen testauksia.”

”Toisessa vaiheessa käsittelimme mädätysjäännöksiä eri tavoin ja testasimme Jamkin hajupaneelin avulla, saatiinko hajuja eri menetelmin vähennettyä”, kertoo Venäläinen. Hajupaneeli toteutettiin Jamkin agrologiopiskelijoiden avulla. ”Se oli aivan mahtava juttu, koska haju on todella hankala asia arvioida. On tärkeää, että saadaan mahdollisimman iso ryhmä arvioimaan hajuja, ja se saatiinkin hyvin toteutettua. Opiskelijat osallistuivat ihanalla pieteetillä paneeliin.”

Millaisia tuloksia tutkimuksesta ja tilojen vuokraamisesta saatiin?

”Pääsimme nyt eteenpäin koko tutkimuskokonaisuudessa”, kertoo Venäläinen. ”Olemme analysoineet tuloksia ja meillä alkaa olla hyvä käsitys siitä, millaisella käsittelyllä hajuhaittaa kenties voidaan vähentää, ja millaisia suosituksia voisimme asiakkaalle antaa. Kokeellisen toiminnan pitää aina perustua hypoteeseihin ja tieteeseen, ja nyt tehtyjen kokeiden tulokset vahvistavat hypoteeseja. Lähestymistapa siis onnistui, ja saatiin odotusten mukaisia tuloksia.”

”Jamkin tilat taipuivat hyvin tarpeisiin”, kertoo Selenius. ”Jotain pieniä laitteiden toimivuusjuttuja oli ensimmäisellä kerralla, mutta muuten homma toimi hyvin.”

”Toiseen vaiheeseen liittyen en keksi mitään toteutukseen liittyviä puutteita”, sanoo Venäläinen. ”Vetokaapit, vesipisteet, vaa’at, puhtaan veden saantimahdollisuus, lämpökaapit, pipetit ynnä muut olivat asianmukaisia.”

”Ainut haaste toisessa vaiheessa oli vahvojen happojen tilaaminen, joka on nykysäännösten mukaan varsin hankalaa, ja tähän emme olleet osanneet varautua”, Selenius kertoo. ”Aina voi tulla yllätyksiä, joten suunnittelutyö ja ennakointi on todella tärkeää”, täydentää Venäläinen.

Jamkin näkökulmasta pilotointi onnistui hyvin. ”On aina ihana seurata, kun labrassa on täysi tohina päällä”, sanoo tutkija Miia Jämsén Jamk Biotalousinstituutista. ”On hyvä, jos yritykset voivat käyttää laboratorioitamme. Tiedän itsekin, kuinka vaikeaa on toisinaan tehdä tutkimusta pelkästään kaupallisten labrojen analyysien avulla.
On hienoa, että tilat sopivat heidän käyttöönsä ja he olivat tyytyväisiä. Heillä oli ammatilliset taustat ja osaaminen kunnossa, joten labrojen luovuttaminen heidän käyttöönsä oli sujuvaa. Huolellinen perehdytys tiloihin ja muuhun ympäristöön, sekä taustatuki pulmatilanteissa myös edesauttoi heidän onnistumistaan omassa tutkimuksessaan. Tässä koin itsekin onnistuneeni. Erityisen hauskaa oli osallistua itsekin omalla nenälläni hajupaneeliin. Raikas ja mielenkiintoinen kokemus.”

Sekä Salla Venäläinen että Maria Selenius pitävät vastaavan laboratorioyhteistyön toteuttamista jatkossakin mahdollisena, jopa suotavana. ”Aiemmin laboratoriotöitä vaativat tutkimukset tai analyysit on teetetty kaupallisissa laboratorioissa”, kertoo Venäläinen. ”Kyseinen menettely ei kuitenkaan mahdollista innovointia, joka vaatii tyypillisesti havaintojen tekemistä paikan päällä, kaupallisista standardeista poikkeavia tutkimusmenetelmiä, nopeaa reagointia ja tutkimussuunnitelman muovaamista ’lennossa’ tehtyjen havaintojen pohjalta. Räätälöidyn, asiakkaan tarpeista lähtevän tutkimuksen toteutus tarjoaa yritykselle uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia. Toiminta edellyttää, että yrityksen käytössä on asianmukaiset laboratoriotilat, joita Jamk nyt siis tarjosi.”

”Meidät otettiin vastaan maksavina asiakkaina, meille tarjottiin se mitä oli luvattu, ja Miia tarjosi teknistä tukea aina kun tarvittiin. Kaikki sujui, ja kaikki olivat hirveän ystävällisiä! Pystyttiin käyttämään myös ruokailu- ja sosiaalitiloja, eikä vain labratiloja”, iloitsevat Selenius ja Venäläinen.