Innostus opiskelemaan
Villen innostus opiskeluun syttyi armeijassa, kun tupakaverit keskustelivat omista opiskelupaikoistaan. Vaikka matematiikka ei aluksi ollut Villen vahvin alue, hän osoitti sinnikkyyttä ja luovuutta pänttäämällä illat ahkerasti. Lopulta hänen ponnistelunsa palkittiin, ja hän sai opiskelupaikan. Aluksi ohjelmointi ja tietokonepelit kiinnostivat Villeä, mutta hän päätyi lopulta valitsemaan kyberturvallisuuden suuntautumisen. Hän yllättyi positiivisesti huomatessaan, kuinka luontevasti hän omaksui kyberturvallisuuden käytännön tehtävät.
Työkokemusta eri yrityksistä
Ville työskenteli opintojensa aikana osa-aikaisesti muun muassa Midarella ja suoritti työharjoittelunsa Telialla. KPMG:llä työskennellessään hän teki samanaikaisesti opinnäytetyönsä, joka tuki hänen työtehtäviään.
Villen mielestä opinnot tukivat hyvin työelämän vaatimuksia.
”Kun perusteet ovat hallussa, niin pärjää. Etenkin Linuxin osaaminen, tietoturvallisuus- ja vuorovaikutustaidoista on ollut hyötyä työelämässä. Tein tietoliikenneasentajan töitä ennen opiskelua ja silloin opin, miten esimerkiksi tietoliikenneverkko on rakennettu”, Ville toteaa.
Konsulttitöiden jälkeen Villen työ oli paljon reissupainotteista, mikä tarkoitti poissaoloa kotoa. Hän alkoi miettiä muita vaihtoehtoja ja verkostoitumaan alan ammattilaisten kanssa. Verkostonsa kautta hän pääsi keskustelemaan työtehtävistä ja siirtyi töihin Huldille.
Oman osaamisen kehittäminen
Ville halusi kehittää edelleen osaamistaan. Hän valitsi ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon ja tutkinto-ohjelmista teknologiaosaamisen johtamisen. Ville on edennyt opintojensa loppuvaiheeseen ja tekee nyt opinnäytetyötään, jossa hän keskittyy mikroyrityksen kasvustrategiaan.
"Opinnoista on ollut valtavasti hyötyä yrittäjyyteen, ja opinnäytetyö antaa mahdollisuuden syventää osaamistani", Ville kertoo.
Yrittäjäksi siirtyminen
Villen työkokemus konsulttityöstä ja keskustelut toisen työkaverin kanssa sytyttivät ajatuksen omasta yrityksestä. Hän mietti, mitä jos itse tarjoaisi tietoturvallisuuden palveluita. Ajatus muhi noin vuoden verran. Tammikuussa 2023 Ville irtisanoutui palkkatyöstään, ja yritys perustettiin heti helmikuussa. Vuosi yrityksen perustamisen jälkeen palkattiin ensimmäinen työntekijä Jamkilta harjoittelun kautta.
Villellä on selkeät kasvutavoitteet: viiden vuoden sisällä hän toivoo yrityksessään työskentelevän kymmenen henkilöä. Hän uskoo myös, että tulevaisuudessa Braveson Oy ei jää hänen ainoaksi yrityksekseen.
Alan tulevaisuuden näkymät
Nyt pinnalla oleva tekoäly ja sen käyttäminen opiskelussa mietityttää Villeä. Hän pohtii, käytetäänkö sitä liikaa perusasioiden opiskeluun.
”Opinnoissa itse asioiden selvittäminen ja tiedonhaku ovat merkittävässä roolissa, koska oppimista tapahtuu parhaiten, kun itse oivaltaa miten joku asia ratkaistaan. Kun tekoäly antaa suoran vastauksen, ei opi mitään”, Ville muistuttaa.
Osaajia IT-alalle tarvitaan tulevaisuudessa, mutta pelkkä perusosaaminen ei Villen mielestä riitä.
”Kyberasiantuntijan tulee tietää laajasti eri tietotekniikan osa-alueista. On ylläpidettävä omaa osaamistaan jatkuvasti”, Ville kertoo.
Ensimmäisen työ- ja harjoittelupaikan saaminen voi olla haastavaa tällä hetkellä, ja kilpailu työntekijöistä on kovaa. Siksi Villen mielestä oman osaamisen näyttäminen on tärkeää ja siihen kannattaa panostaa. Hän lisää, että erilaisten järjestelmä-arkkitehtuurien osaaminen ja ongelmanratkaisutaidot ovat avainasemassa IT-alalla.
Villen neuvot nykyisille opiskelijoille:
• Verkostoitumista kannattaa tehdä matalalla kynnyksellä.
• Kaikki työ hyödyttää uraa.
• Alan harrastuneisuus on plussaa.
• Väkisin ei synny kiinnostusta.
• Itsevarmuutta ja asennetta, että ”osaan hommat”.
• Keskittyminen siihen, mikä sinua kiinnostaa.
Teknologiaosaamisen johtamisen tilalla on nykyään projektijohtamisen YAMK-tutkinto.