artikkeli

Kutsu luontoryhmiin ja tutkimukseen: Haluatko pitää huolta itsestäsi ja ympäristöstäsi?

Jos olet kiinnostunut voimaan paremmin ja elämään ympäristöystävällisemmin, tämä mahdollisuus on sinulle! Luonnostaan toimiVa-, eli LuoVa-ryhmässä pääset käsittelemään ympäristötunteitasi (toivoa, iloa, huolta, pelkoa, ahdistusta jne.)  ja -kokemuksiasi LuoVa-ohjaajiksi koulutettujen terveysalan ammattilaisten (psykologi tai fysioterapeutti) avulla. Aloitamme syksyllä 2024 ja keväällä 2025 Tampereen yliopiston ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun yhteiset Luonnostaan toimiva (LuoVa) -ryhmät.  Haemme nyt tutkimukseen vähintään 18-vuotiaita henkilöitä, jotka ovat kiinnostuneita lisäämään omaa hyvinvointiaan ja ympäristövastuullisuuttaan. 
 

suomalainen metsämaisema

Mitä on luvassa?

LuoVa-ohjelman avulla ja yhdessä muiden osallistujien kanssa vahvistat omaa hyvinvointiasi luonnon tarjoamilla keinoilla. Lisäksi voit löytää juuri sinulle sopivia, konkreettisia keinoja arjen ympäristötekoihin. Arjen ympäristöteoilla kannamme vastuuta lastemme, tulevien sukupolvien ja planeettamme elinoloista! 
 

Tapaamisissa saat tukea, konkreettisia keinoja ja vinkkejä omaan hyvinvointiin ja ympäristötekoihin. Lisäksi saat käyttöösi LuoVa-verkkoalustan, josta löydät tietoa ympäristöteoista ja lisää luontoharjoituksia (audiotiedostoina joustavasti käyttöösi). 

Käytäntö: Miten tutkimus ja ryhmät toteutetaan?

Koska kyseessä on tutkimus, jaamme osallistujat satunnaisesti koe- ja kontrolliryhmään. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että puolet osallistujista pääsee kokeilemaan LuoVa-ohjelmaa heti syksyllä. Toinen puolikas odottaa osallistumisvuoroaan kevääseen 2025, eli jatkaa elämäänsä normaalisti, mutta vastaa kahteen kyselyyn syksyn mittaan. Ohjelma kestää kolme kuukautta (noin syys-marraskuu 2024 tai maalis-toukokuu 2025).    
 

Ryhmät toteutetaan joko:  


•    viikoittain toteutuvina luontotapaamisina (1–2 h kerrallaan kasvokkain tai etänä) tai  
•    osallistujien omien aikataulujen mukaan siten, että yhteisiä tapaamisia (kasvokkain tai etänä) on kolme  
 

Kasvokkain tapaamiset järjestetään Tampereella, Jyväskylässä ja Helsingissä sovituissa luontokohteissa. Osa ryhmistä järjestetään kokonaan etänä siten, että osallistujat ovat omissa, itsevalitsemissaan luontokohteissa. Osallistuminen on siis mahdollista mistä päin Suomea hyvänsä.

Ilmoittaudu mukaan!

Mikäli kiinnostuit LuoVa-ohjelmasta, voit antaa meille yhteystietosi alla olevan linkin kautta 11.8.24 mennessä - olemme sinuun yhteydessä ja kerromme lisää. Vastaamme mielellämme kysymyksiisi ja annamme lisätietoa sähköpostitse tai puhelimitse!

Ilmoita kiinnostuksestasi tätä linkkiä klikkaamalla
 

Yhteystiedot: Kysy lisää!

  • Jane-Veera Paakkolanvaara, 050 3074869, [email protected], Jyväskylän ammattikorkeakoulu, projektitutkija
  • Julija Chichaeva, 0504628081, [email protected],  Jyväskylän ammattikorkeakoulu, projektitutkija
  • Kirsi Salonen, 050 3250632, [email protected], Tampereen yliopisto, tutkijatohtori   
  • Katriina Hyvönen, 050 5170986, [email protected], Jyväskylän ammattikorkeakoulu, vanhempi tutkija 
  • Kalevi Korpela, 050 3186130, [email protected], Tampereen yliopisto, professori  
     

Lisätietoja hankkeen verkkosivuilta:

https://research.tuni.fi/enviwell/projects/

https://www.jamk.fi/fi/projekti/luonnostaan-toimiva-luova