WHO:n kansainväliset yhteistyökeskukset ovat tutkimuslaitoksia ja korkeakouluja, jotka WHO:n pääjohtaja on nimennyt toteuttamaan järjestön ohjelmia tukevia toimia. Jos Kuntoutusinstituutin hakema digitaalisen kuntoutuksen yhteistyökeskuksen status menee läpi, siitä tulisi viides Suomessa toimiva aktiivinen yhteistyökeskus. Yhteensä WHO:lla on 80 jäsenvaltiossa yli 800 yhteistyökeskusta.
Tällä hetkellä Kuntoutusinstituutin hakemus on etenemässä WHO:n Euroopan aluetoimistolta WHO:n päämajan arviointiprosessiin, joka kestää useita kuukausia.
”Hakemuksen arvioinnin aikana Kuntoutusinstituutin valmistelutiimi jatkaa pohjatyötä, jotta toiminta voisi alkaa heti mahdollisen statuksen saamisen jälkeen. Kuluvalle vuodelle ajoittuva valmistelutyö on osa Jamkin hyvinvointiyksikön profiloitumisstrategiaa ja monialaisen kuntoutuksen vahvuusalan kansainvälistymistä. Yhteistyökeskuksen nimitys mahdollistaisi Jamkille laajemman yhteistyön WHO:n kanssa”, kertoo valmistelusta vastaava johtava asiantuntija Kari-Pekka Murtonen Kuntoutusinstituutista.
Mikä digitaalinen kuntoutus?
Digitaalinen kuntoutus on monialainen käsite, joka kattaa kaikki digitaaliset sovellukset ja innovaatiot, joita hyödynnetään osana kuntoutusprosessia, niin ammattilaisten kuin kuntoutujien toimesta.
Kuntoutusinstituutti on käynnistänyt myös toiminnan tueksi kansainvälisen digitaalisen kuntoutuksen aloitteen, jonka tavoitteena on edistää kuntoutuksen saavutettavuutta kaikille sitä tarvitseville ja edistää globaalia vuoropuhelua teeman ympärillä. Tällä hetkellä aloitteessa on mukana yli 100 asiantuntijaa, jotka edustavat kattavasti sosiaali- ja terveysalan organisaatioita 25 eri maasta. Kuntoutusinstituutti on lisäksi jäsenenä kansainvälisessä WHO:n alaisuudessa toimivassa World Rehabilitation Alliance -verkostossa, jossa se vie eteenpäin digitaalisen kuntoutuksen globaalia kehittämistyötä.
WHO:n digitaalisen kuntoutuksen yhteistyökeskuksen on tarkoitus toimia Jamkin monialaisen kuntoutuksen vahvuusalalla. Se vahvistaa osaltaan Kuntoutusinstituutin visiota toimia kansainvälisesti tunnettuna monialaisen kuntoutuksen uudistajana. Käytännössä yhteistyökeskuksen toiminta olisi pääosin tutkimusta, mutta myös koulutusta, erilaisten ohjeistusten kehittämistä sekä kumppanuusverkostojen koordinointia.
”Me voimme tarjota WHO:lle digitaalisen kuntoutuksen asiantuntijuutta ja aiheeseen liittyvien globaalien kumppanuusverkostojen ylläpitämistä. Lisäksi tavoitteena on tarjota tutkimusta ja koulutusta digitaalisesta kuntoutuksesta tukemaan WHO:n toimintaohjelmien kehittämistä ja toteuttamista. Kokonaisuutena yhteistyökeskus vastaisi WHO:n kuntoutuksen 2030 toimintaohjelmaan, ja toisi digitaalisen kuntoutuksen keskeiseksi ratkaisuksi vastaamaan globaalisti kasvavaan kuntoutuksen tarpeeseen”, toteaa johtava tutkija Katariina Korniloff Kuntoutusinstituutista.