artikkeli

Kun sydän sykkii tiimityölle

Teksti
Auli Sesay
Kuva
Mikko Vähäniitty

Toimiva tiimi on enemmän kuin osiensa summa. Käytännössä se tarkoittaa, että tiimillä on vahva, kirkas päämäärä, ja jokaisen jäsenen osaamiset hyödynnetään. Tiimidynamiikkaan panostaminen synnyttää tiimiälyä, joka tuottaa tiimin yhteistä sulosointua. 

 

Jamkin ja Jyväskylän palvelualan opiston yhteistiimi työssään

Tiimityön voimaan uskoo myös Jyväskylän palvelualan opisto, jonka henkilöstön tiimityön kehittämiseen Jamk tarjosi tukea. Opistossa koulutetaan osaajia puhtaus- ja ravintola-aloille ja se tunnetaan hyvästä yhteishengestä ja yksilöllisistä opintopoluista.



”Pienessä oppilaitoksessamme teemme työtä suurella sydämellä kannustaen, arvostaen ja toisiamme kunnioittaen”, kehuvat rehtori Sami Ahonen ja apulaisrehtori Aino Koskinen.



”Toimimme oppivan organisaation tapaan. Tiimien kautta koko henkilöstö osallistuu ja kehittää työyhteisöämme.”

Arvioi ja kehitä tiimisi yhteistyötä -valmennus

Tiimityö edellyttää jatkuvaa vuorovaikutustaitojen ja ajattelutapojen kehittämistä. Näitä opitaan yhdessä. Joskus kannattaa pysähtyä rakentamaan yhteistä ymmärrystä tiimin tavoitteista ja päämäärästä ulkopuolisen avulla.



”Haluamme tiimeistämme entistä vahvempia, toisiltaan oppivia ja yhteen hiileen puhaltavia. Kun etsimme sen tueksi työkaluja ja buustausta, löytyi apu nopeasti Jamkin ammatillisesta opettajakorkeakoulusta”, kertoo Ahonen. 

Koskinen kokee valmennuksen osuneen hyvin oppilaitoksen tarpeisiin:



”Se tarjosi tiimeille lisää eväitä ja pysähtymistä asian äärelle.” Tiimissä yhteisöllisesti toimiminen edellyttää tiimiläisten vahvuuksien ja persoonien arvostamista. On tärkeää rakentaa alussa luottamusta ja avointa ilmapiiriä. Kun kaikkien vahvuudet ja tavat työskennellä tunnistetaan, syntyy myös hyvinvointia lisäävä yhteenkuuluvuuden tunne.

”Olemmehan me aina toimineet ryhmässä, mutta nyt pääsimme rauhassa keskustelemaan asioista, jotka tekevät meistä tiimin”, pohtii opettaja Marika Jammeh.



”Meille selkeni, mikä ero tiimityöllä on verrattuna ryhmätyöhön.” Toisten kunnioittaminen ja arvostava kohtaaminen luo paremmat edellytykset yhdessä oppimiselle ja toisten osaamisten tunnistamiselle. ”Olemme kaikki erilaisia persoonia, joten mietimme, miten me opimme kuuntelemaan toisiamme ja hyödyntämään toisten vahvuuksia”, jatkaa opettaja Anna Jalonen.

Tiimityön kehittämiseen kuuluu jatkuva arviointi 

Valmennuksessa tiimin toimintaa arvioitiin monialaisuusmittarilla, joka kertoo, mikä toimii ja mitä tulee kehittää. Hiomista kaipaaviin asioihin on helpompi tarttua tulosten pohjalta. Kehittymisen suunnan näkee, kun tiimityötä mitataan esimerkiksi kahdesti vuodessa. 



Valmennuksen toimintamalli on kehitetty osana Jamkin TKI-toimintaa ESR-rahoitteisessa TESSU2 - Aitoon monialaiseen yhteistyö- ja ohjausosaamiseen -projektissa. 

Jamkista tukea työyhteisön kehittämiseen:

Arvioi ja kehitä tiimisi yhteistyötä