artikkeli

Koira voi murtaa jäätä ja opettaa empatiaa

Teksti
Petra Thurén
Kuva
Petra Thurén

Koira on yhä useammin työkaverina monessa sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan työssä. Jamkin järjestämä Koira-avusteinen kasvatus- ja kuntoutustyö -täydennyskoulutus kiinnostaa niin paljon, että yli kymmenen vuotta järjestetty kurssi on joka kerta täyttynyt viimeistä paikkaa myöden. Ryhmissä on mukana monen alan ammattilaisia, joilla yhteisenä tavoitteena on ottaa nelijalkainen kollega avuksi omiin nykyisiin tai tuleviin työtehtäviin. 

Vaalea koira, novascotiannoutaja Nova lähikuvassa

Solveig Toivonen työskentelee sairaanhoitajana lastenpsykiatrian osastolla Varsinais-Suomessa. Hän haaveilee, että voisi yhdistää koira-avusteisen toiminnan osaksi työtään, ja onkin saanut työnantajaltaan jo alustavaa vihreää valoa aloitteelleen. 

Jamkilla mukana oleva 3-vuotias novascotiannoutaja Nova ottaa emännän koulutuksen ajan rennosti lattialla. Vaikka huoneessa on yhteensä kymmenkunta koiraa, tilanne pysyy hämmästyttävän rauhallisena – satunnaisista vinkulelun äänistä huolimatta. 

“Itselle koira-avusteinen työ on ollut pitkäaikainen haave, joka on ollut ajatuksissa jo koiraa hankkiessa. Nova on paitsi rodun puolesta, myös yksilönä sellainen, joka soveltuisi hommaan hyvin”, Toivonen kertoo. 

Toivosen työssä potilaat ovat hoidossa moninaisista syistä. Koira voisi toimia niin sanotusti jäänmurtajana, tai auttaa muuten saamaan kontaktia vaikkapa ahdistuneeseen henkilöön.

“Jokainen asiakaskohtaaminen on erilainen, mutta usein niissä ollaan tavalla tai toisella kriisitilanteessa. Koiran läsnäolo voisi helpottaa monella tavalla yhteyden luomisessa, sillä se rauhoittaa ja nostaa mielialaa. Osassa suomalaisista sairaaloista työskennellään koirien kanssa jo vakiintuneesti, meillä toiminta ei vielä ole käynnistynyt, mutta toivottavasti pian on”, Toivonen toteaa. 

Koulutus kiinnostaa laajasti 

Jamk on järjestänyt koira-avusteisen työn lisäkoulutusta jo vuodesta 2012. Kurssin koordinaattorina toimivan Heidi Kihlström-Lehtosen mukaan paikat tulevat aina täyteen, ja suuren kysynnän vuoksi koulutus on useampana vuonna järjestetty kahdesti. 

Nyt mukana on osallistujia Oulusta Lappeenrantaan. He työskentelevät esimerkiksi kasvatus- ja kuntoutusaloilla, opettajina, sairaanhoitajina ja rikostutkinnassa. 

Noin puolella osallistujista on lähipäivässä mukana oma koira, mutta se ei ole pakollista. Toimintaa harjoitellaan paljon omatoimisesti ja pienryhmissä etäohjein. Yhteensä luokassa on kymmenkunta koiraa – monen rotuisia, -karvaisia ja -kokoisia. 

Lähipäivän aamupäivän osuudessa perehdytään työelämän murrokseen, omaan työhön ja vahvuuksiin. Tavoitteena on ryhmätyönä pohtia yhteiskunnan megatrendejä ja työelämän muutostarpeita - sekä vastata johonkin tarpeeseen kehittämällä uusi koira-avusteinen palvelu. 

Alustavien keskustelujen ja johdatuksen jälkeen ryhmät syventyvät tehtävään palvelumuotoilua ja konseptointia opettavan Suvi Salmisen johdolla. Lopputuloksena syntyy uusia näkökulmia, tekemistä vaille valmiita yritysideoita ja luokallinen oman osaamisen äärelle pysähtyneitä osallistujia. 

Koira-avusteinen työ sopii moneen ammattiin 

Kurssilaisten toinen ja viimeinen lähipäivä on puolessa välissä. Iltapäivällä ohjelmassa on vielä perehtymistä koira-avusteisuuden mahdollisuuksiin puheterapiassa, sekä kurssin päätös ja todistusten jako. Sitä ennen niin kaksi- kuin nelijalkaisetkin pääsevät tauolle ja ulkoilemaan. 

Solveig Toivosen mukaan koulutus on ollut erittäin hyvä, ja hän suosittelee sitä mielellään aiheesta kiinnostuneille. 

“Etätreenit ja pienryhmämme ovat olleet positiivisia yllätyksiä, ja lähipäiviin olisin osallistunut mielelläni enemmänkin. Aluksi pohdin vähän, onko koulutus sisällöltään ja osallistujien puolesta painottunut koulutyöhön, mutta niin ei ollut. Koulutus ja porukka on ollut kaikin puolin hyvin monipuolista”. 

Kiinnostaako koira-avusteinen työ? Lue lisää koulutuksesta täältä.