TKI-yhteistyö korkeakoulujen kanssa tarjoaa yrityksille mahdollisuuden hyödyntää esimerkiksi korkeakoulujen asiantuntemusta ja verkostoja, mikä voi nopeuttaa sekä tuotekehitystä että uusille markkinoille pääsyä. Samalla korkeakoulut saavat yrityksiltä arvokasta tietoa, joka auttaa toiminnan suuntaamisessa elinkeinoelämän käytännön tarpeisiin. TKI-yhteistyön hyödyt ovat siis molemminpuolisia.
Yritysten ja korkeakoulujen TKI-yhteistyön merkitys korostuu esimerkiksi maatalousalalla, jossa uusilla teknologisilla innovaatioilla voidaan paitsi kehittää yrityksen liiketoimintaa myös edistää laajemmin kestävää ruoantuotantoa.
Nopeammin uusille markkinoille
Maatalousyritykset ovat alkutuotannon osalta usein sidoksissa tiettyyn paikkaan ja sen fyysisiin resursseihin, kuten viljelysmaahan ja veteen sekä olemassa olevaan henkilöstöön. Tällaisessa ympäristössä uuden teknologian käyttöönotto tai osaamisen kehittäminen eivät yleensä johda nopeaan taloudelliseen kasvuun. TKI-yhteistyö teknologiayritysten ja ammattikorkeakoulun kanssa voi kuitenkin auttaa kehittämään ratkaisuja, jotka parantavat maatalouden tuottavuutta pitkällä aikavälillä.
Teknologiayrityksille TKI-yhteistyö korkeakoulujen kanssa voi puolestaan tarjota esimerkiksi mahdollisuuden testata uusia innovaatioita ja helpottaa markkinoille pääsyä.
”Jamk tarjoaa teknologiayrityksille testausympäristöjä ja pilottihankkeita, joissa uusia teknologioita ja toimintamalleja voidaan kokeilla yhdessä maatalouden loppukäyttäjien kanssa”, kertoo Jamk Biotalousinstituutin TKI-vastaava Riikka Kumpulainen.
”Tämä on merkittävä etu erityisesti startupeille ja pk-yrityksille, joilla ei itsellä ole suuria tutkimus- ja kehitysosastoja”, mainitsee maaperä- ja ympäristöteknologioiden asiantuntija, projektipäällikkönä työskentelevä Miiro Jääskeläinen.
”TKI-yhteistyö tarjoaa yrityksille tarvittavaa asiantuntemusta ja verkostoja, jotka auttavat välttämään markkinoille pääsyn pahimpia pullonkauloja”, Jääskeläinen jatkaa.
Kumpulainen korostaa riskien pienenevän, kun innovaatiot voidaan testata ja hioa valmiiksi ennen niiden laajempaa käyttöönottoa ja kaupallistamista.
Voimaa verkostoista
TKI-yhteistyön merkittävimpiä etuja ovat verkostot. Korkeakoulujen verkostot mukaan lukien tutkimuslaitokset, rahoittajat, sijoittajat ja veturiyritykset avaavat ovia monialaiseen yhteistyöhön ja uusille markkinoille.
”Verkostot ovat avainasemassa TKI-yhteistyössä. Verkostoitumalla yritykset voivat saada esimerkiksi lisänäkyvyyttä sekä Suomessa että kansainvälisesti. Tämä voi puolestaan mahdollistaa uusia strategisia yhteistyökuvioita ja rahoitusmahdollisuuksia”, Kumpulainen kuvaa.
Kilpailun kiristyessä ja markkinoiden muuttuessa yhä nopeammin TKI-yhteistyö tarjoaa yrityksille ja korkeakouluille mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä tavalla, joka ei yksin toimiessa olisi mahdollista.