artikkeli

Kaisa Malinen tutkii erilaisia perheitä

Teksti
Petra Thurén
Kuva
Mari Varonen

Johtava tutkija Kaisa Malinen on tehnyt jo yli kymmenen vuotta töitä Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Hänen tutkimuksensa liittyy erilaisiin perheisiin, viime aikoina erityisesti sosiaalialan näkökulmista.  Kaisa tarkastelee teemaa paitsi tutkijan roolissa, myös omakohtaisesta, moninaisen vanhemmuuden näkökulmasta. 

Kaisa Malinen istumassa vihreällä sohvalla.

Olen Kaisa Malinen, johtava tutkija Jamkin Kuntoutus- ja sosiaalialan instituutissa vuoden 2025 alusta. Jyväskylän ammattikorkeakoulussa olen kuitenkin työskennellyt jo yli vuosikymmenen eri tehtävissä ja tulosalueilla. Tulin taloon vuonna 2013 tutkijaksi hankkeeseen, joka oli ensimmäinen Suomen Akatemian rahoittama tutkimushanke suomalaisessa ammattikorkeakoulussa. 

Pohjakoulutukseltani olen psykologi Jyväskylän yliopistosta. Olen tehnyt vähän myös asiakastyötä, mutta tutkimuspuoli on aina vetänyt puoleensa. Opintojen loppuvaiheessa minulle tarjoutui mahdollisuus työskennellä yliopiston perhetutkimuskeskuksessa, ja sille tielle jäin pitkäksi aikaa.  

Kokemusasiantuntijuus tuo tutkimukseen ulottuvuutta 

Tutkimuksessani perhe on keskiössä. Vuosien varrella olen ollut mukana hankkeissa, jotka ovat keskittyneet perhesuhteisiin ja sosiaalipalveluihin esimerkiksi yhteisvanhemmuuden, tukiperhetoiminnan, perhetyön ja lastensuojelun perhehoidon näkökulmista. Tällä hetkellä meillä on meneillään esimerkiksi LYYPE-hanke, jossa tarkoitus on tuottaa ja levittää tietoa perhehoitoon sijoitetun lapsen ympärille muodostuvista yhteisvanhemmuussuhteista. Lisäksi käynnissä on PETU-hanke, joka puolestaan liittyy perhetyöhön lapsi- ja perhesosiaalityön palveluna. 

Tutkimushankkeissa on usein mukana isompi konsortio - esimerkiksi Jyväskylän yliopisto, Perhehoitoliitto ja Keski-Suomen hyvinvointialue ovat itselle tärkeitä yhteistyökumppaneita. 

Perheeseeni kuuluvat puolisoni sekä eri tavoilla osaksi perhettämme tulleet lapsemme. Aikanaan yliopistolla olin mukana hankkeessa, jossa tutkittiin sijaisperheitä. Silloin vielä ihmettelin, kuinka kukaan rohkenee lähtemään sijaisvanhemmaksi. Biologisten lastemme synnyttyä meistä puolisoni kanssa alkoi kuitenkin tuntumaan siltä, että meidän perheessämme olisi vielä tilaa jollekin.  

Henkilökohtainen näkökulma tuo tähän työhön erilaisen ulottuvuuden - kokemusasiantuntijuus syventää myös tutkijana ymmärrystäni ilmiöistä. 

Jamk on joustava ja kannustava työnantaja 

Yritän myös elää arvojeni ja sen mukaisesti, mitä työssäni tutkin. Teen nelipäiväistä työviikkoa, mikä auttaa minua tasapainottamaan arkea meille sopivalla tavalla. Perheen ja työn lisäksi kuviossa ja aikatauluissa mukana on maalla asuminen kaikkine rakennusprojekteineen, luottamustoimet, opiskelu ja liuta eläimiä koirasta ja kissasta mehiläisiin ja riikinkukkoihin.  

Tämä on mahdollista myös siksi, että Jamk on ollut joustava työnantaja ja kaikki esihenkilöni erittäin kannustavia. Jamkissa on aina luotettu asiantuntijuuteen ja saanut kohdentaa tekemistä ja työaikaa oman osaamisen ja mielenkiinnon kohteiden mukaisesti.  

Toivon, että tulevaisuudessa perheteema vahvistuisi Jamkissa edelleen. Olisi upeaa, että meillä olisi myös jatkossa resursseja ja tuki tehdä tätä työtä. Oman urani näkökulmasta suurin tavoitteeni on, että saan jatkossakin tehdä mielekästä ja hyödyllistä työtä perheiden hyvinvoinnin edistämiseksi.”