Opintoihin kiinnostuminen
Juha on opiskellut pääosin työnsä ohella. Ensimmäiseltä ammatiltaan hän on leipuri-kondiittori. Elämä vei hänet Joensuuhun, jossa hän suoritti restonomiopinnot päiväopiskelijana ja teki samalla työkeikkoja muun muassa kahvila-alalla. Opintojen jälkeen Juha oli varma, että opiskelut olisi opiskeltu. Kävi kuitenkin toisin, kun hän työskenteli Valiolla ja kiinnostui siellä ollessaan tekniikasta. Pohdinnassa olivat insinöörikoulutuksista konetekniikan tutkinto-ohjelma ja sähkö- ja automaatiotekniikan tutkinto-ohjelma. Juha halusi opiskella insinööriksi myös harrastuksensa vuoksi, jotta oppisi rakentamaan erilaisia sähkörakennelmia akvaarioihin ja terraarioihin, automaatiota myöten. Ratkaisevin asia valinnassa oli lopulta se, että sähköalan osaajilla on hyvät työmarkkinat ja palkkataso on varsin hyvä.
Opiskelupaikan valitseminen
Sähkö- ja automaatiotekniikkaa ei ollut tarjolla Juhan kotikaupungissaan Joensuussa. Vaihtoehtoina olivat Savonia ja Jamk, toteutuksena monimuoto-opinnot. Hän tutki molempien ammattikorkeakoulujen pääsykoekurssien tehtäviä ja valitsi niiden perusteella Jamkin. Juhan mielestä Jamkin pääsykoekurssi oli rajattu järkeväksi ja asiat olivat helpommin sisäistettävissä kuin Savonian kurssilla. Lisäksi matka Jyväskylään tuntui varsin kohtuulliselta. Tämä oli huomioitava, koska monimuoto-opinnot sisältävät myös lähiopetusta ja käytännön työskentelyä laitteistojen parissa Jyväskylässä. Opintojen ohjaus ja opetus järjestetään suurimmaksi osaksi verkossa arki-iltaisin.
Juha uurasti sinnikkäästi pääsykoekurssin tehtäviä, jotka olivat hänelle melko haastavia. Etenkin matematiikan laskut veivät aikaa, koska hän oli ratkaissut yhtälöitä lukiossa viimeksi 15 vuotta sitten. Juhan ystävä oli suureksi avuksi etenkin matematiikan laskuissa. Pääsykoekurssin tehtävien äärellä kului aikaa sekä työpäivien jälkeen että viikonloppuisin. Koko kurssin suorittamiseen Juhalla meni yhteensä muutaman kymmenen tuntia. ”Työmäärä oli kuitenkin kohtuullinen, kun tasaisesti harjoitteli, ei kasautunut liikaa. Laskujen laskemista ja oppimista motivoi se, että halusin opiskelupaikan”, toteaa Juha.
Opintojen eteneminen
Juha on opiskellut sähkö- ja automaatiotekniikan opintoja töiden ohella nyt kaksi ja puoli vuotta. Se on vaatinut säännöllistä ahertamista, mutta kiinnostavia asioita on mukava opiskella. ”Opintoja kannattaa tehdä tasaisesti. Ei voi jättää tehtäviä viimeiseen iltaan. Ja on tärkeää ymmärtää, että aina ei tarvitse pingottaa vaan keskittyy osaamisiin, joita tarvitsee myöhemmin”, neuvoo Juha.
Tässä vaiheessa Juhalla on suoritettuina pakollisia opintojaksoja. Tunne siitä, että ala on oikea, on vahvistunut. Etenkin verkkorakentaminen ja energiatuotanto kiinnostavat Juhaa.
Työharjoittelussa oppiminen
Kesällä 2024 Juha on opintovapaalla työstään Valiolta ja suorittaa opintoihinsa kuuluvaa perusharjoittelua Enerkellä Joensuussa. Yrityksen kanssa on jo sovittuna, että Juha tekee heille myös niin sanotun insinööriharjoittelun heti ensimmäisen harjoittelujaksonsa perään. Proaktiivinen lähestyminen yritykseen jo edellisenä vuonna edesauttoi harjoittelupaikan saamisessa.
Vaikka Juhalla ei ole aikaisempaa alan koulutusta, hänen työtehtävänsä verkkoasentajana ovat hyvin monipuolisia. Hän tekee muun muassa kaapelitöitä, eristinten vaihtamista ja sähkönkulutusmittareiden asentamista. Näiden lisäksi on ollut paljon valokuitutyömaita ja Juha on koulutettu kuitusuunnittelijaksi. Hän käy suunnittelemassa yhdessä asiakkaan kanssa valokuidun reitin runkoverkosta asiakkaalle ja samalla asiakkaan kanssa tehdään sopimukset tonttikaivuusta. ”Sähköverkkovioillekin olen päässyt mukaan ja nähnyt vähän, miten vikatilanteet selvitetään, kun jollain alueella on verkko pimeänä ja asiakkaat vailla sähköä. Ei tiedetä mikä on häiriön aiheuttanut. On hienoa, että työharjoittelijakin saa osallistua "ihan tosi toimiin”. Olen kokenut, että olen päässyt työporukkaan hyvin mukaan”, toteaa Juha.
Harjoittelu on vastannut Juhan odotuksia. Hän on saanut harjoitella alan töitä melko laajasti erilaisissa työtehtävissä ja on annettu tehdä itse, kun hän on pyytänyt. ”Koulusta saa teoriaa ja nyt näkee käytäntöä, jolloin ymmärtää taustalla olevat ilmiöt. Siten on paljon helpompi tajuta, mitä on oikeasti tekemässä. Saan myös tärkeää työkokemusta, joka auttaa työllistymisessä”, kertoo Juha innostuneena.
Sähkö- ja automaatiotekniikan opinnot ovat kasvattaneet Juhan halua oppia lisää alasta. Tulevaisuuden suunnitelmiakin on. Juha haluaisi jatkaa opintoja myöhemmin valmistumisensa jälkeen ja suorittaa vielä joko YAMK- tai diplomi-insinööri-tutkinnon. ”Jos jatkokouluun aikoo hakea, numeroilla onkin merkitystä”, hän pohtii.