Restonomiopintoja edelsi pitkä ura ravitsemisalalla
”Olen kotoisin Naantalista ja asun edelleen täällä – ja tuskin koskaan lähdenkään”, Tanja kertoo. Hän kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1999, jatkosuunnitelmissaan restonomiopinnot. ”Hain Turkuun, mutten päässyt opiskelemaan. Lähdinkin sitten ammattikouluun, koska en halunnut pitää välivuotta.”
Tanja valmistui vuonna 2002 keittiöpuolelle ja sai heti sijaisuuksia Naantalin kaupungilta - ja sinne tielle hän myös jäi. Tanja sai vakituisen paikan vuonna 2005 ja suoritti siinä välissä catering-alan ammattitutkinnon oppisopimuksella. Seuraavaksi hän suoritti kaupungilla oppisopimuksena alan erityisammattitutkinnon, mutta palo oman ammattitaidon kehitykseen kyti silti vahvana: ”Kun lapseni kasvoivat, kiinnostus restonomitutkintoa kohtaan heräsi uudelleen.”
Tanja tutustui eri koulutustarjoajien vaihtoehtoihin, mutta useimpiin opintoihin kuuluneet lähipäivät eivät sopineet hänen elämänvaiheeseensa. ”Sattumalta löysin netistä Jamkin kestävän gastronomian verkkototeutuksen ja syksyllä 2018 aloitin vihdoin restonomiopinnot.” Tanja valmistui restonomi (AMK) -opinnoista alkuvuodesta 2021.
Jatko-opinnot eivät olleet suunnitelmissa – mutta olivatkin juuri sitä, mitä Tanja tarvitsi uransa kannalta
Tanja päätyi keskustelemaan jatko-opinnoista keväällä 2022 vanhojen kontaktiensa kanssa, jolloin YAMKin väyläopintojen ensimmäisen vuoden maksuttomuus Jamkin alumneille nousi puheeksi. ”Siinä vaiheessa minulla ei ollut mitkään jatko-opinnot mielessä, mutta kun kävin perehtymässä asiaan, minulle tuli sellainen tunne, että ne johtamisopinnot olisivat juuri sitä, mitä tarvitsin työelämään. Toki YAMK-tutkinnon lyhyempi kesto, verrattuna AMK-tutkintoon innosti myös.”
Tanja jäi ensin varasijalle, mutta jo parin päivän sisään hänelle tarjottiin paikkaa. ”Aloitin opinnot sitten syksyllä -22 — ensin vuoden väyläopintoina ja sitten keväällä hain itse ohjelmaan.”
Tanja valmistui keväällä 2024. ”AMK-tutkinto oli niin tuoreessa muistissa, että polkuopinnot olivat niiden päälle helpoin tie jatkaa. Ja aivan kuten ajattelinkin, pääsin hyödyntämään kaikkea oppimaani työelämässä.”
Tanja työskentelee edelleen Naantalin kaupungilla palveluohjaajana. Vaikka hän ei ole suorassa esihenkilövastuussa, hän on päässyt tekemään paljon esihenkilötehtäviä. ”Sain restonomin YAMK-opinnoista tukea juuri siihen, mihin tarvitsin, eli johtamiseen. Pääsin opintojen kautta tutustumaan mm. johtamisen eri muotoihin ja tyyleihin, talouden hallintaan sekä strategian merkitykseen johtamisessa. Vaikka mukana oli paljon myös tuttua asiaa, sain paljon syvyyttä siihen osaamiseen. Pääsen työni kautta kehittämään toimintaamme, jossa koulutuksen tuoma osaaminen on erityisesti tullut käyttöön.”
Opintojen suorittaminen omassa aikataulussa oli ehdoton plussa
Tanjalle oli tärkeää, että opinnot oli mahdollista suorittaa paitsi työn ohessa, myös joustavasti omassa aikataulussa: ”Se aikataulu ja toteutus on täysin itsestä kiinni – opinnot on mahdollista suorittaa erittäinkin nopeasti tai vähän hitaammin, oman elämän aikataulujen mukaan. Yksi parhaita asioita YAMK-opinnoissa olikin se, etten ollut liikaa kiinni toisten aikatauluissa, sillä ryhmätöitä opinnoissa oli maltillisesti.”
Vaikka ryhmätöitä olikin maltillisesti, eikä Tanja ehtinyt arjen kiireidensä vuoksi käymään kertaakaan Jamkin kampuksella Jyväskylässä, Tanja koki opinnoissa olevan hyvin vertaistukea tarjolla: ”Tuollaiset verkko-opinnot voivat olla joskus hieman yksinäisiä, mutta tässä oli paljon vertaistukea tarjolla. Pääsin ryhmätöiden kautta tutustumaan ihmisiin ja käymään mielenkiintoisia keskusteluja sekä samalla että eri aloilla työskentelevien kanssa. On toki paljon myös opiskelijasta itsestään kiinni, miten paljon hyödyntää niitä verkostoitumis- ja ryhmäytymismahdollisuuksia”, Tanja muistuttaa.
Monesti uuden opintojakson aukeaminen ja avautuvat tehtävät herättivät Tanjassa tunteen siitä, että ehkä opinnot olivatkin liian iso pala purtavaksi. Tämä oli kuitenkin Tanjalle tuttua jo itsenäisesti ja etänä suoritettujen AMK-opintojen ajalta. ”Kun uudet tehtävät tulivat julki, oli monesti ensireaktio se ’miten mä ikinä selviän tästä’. Siinä pitää vaan olla itselleen armollinen – kun niihin asioihin lähtee pikkuhiljaa perehtymään, palastellen niitä pienempiin kokonaisuuksiin ja tehtäviin, niin ne onnistuvatkin helposti. Meillä olikin AMKissa mottona ’tehtävä kerrallaan’, ja se on tärkeä oppi myös työelämässä – isompia kokonaisuuksia palastelemalla voi oppia mitä vaan.”
”Hyvällä johtamisella on suora merkitys henkilöstön hyvinvointiin”
AMK-tutkinnon osalta Tanja sai Naantalin kaupungilta toimeksiannon opinnäytetyönsä osalta. Hän päivitti kaupungin varautumista ruokapalveluiden osalta – tarve, jonka 2020 vuoden alulla alkanut korona nostatti kartalle. Sen vuoksi hän päätyikin YAMK-tutkintonsa opinnäytetyössä tutkimaan resilienssiä – sitä, miten johtamisella voidaan tukea sekä jaksamista että palautumista:
”Hyvällä johtamisella on suora merkitys henkilöstön hyvinvointiin. Hyvällä, selkeällä ja tasa-arvoisella sekä tasapuolisella kohtelulla on iso merkitys henkilöstön hyvinvointiin”, Tanja korostaa. ”Hyvinvoiva henkilöstö on etenkin palvelualoilla kaiken A ja O, ja sen voimin pystytään usein venymään aikamoisiinkin suorituksiin.”
Voit lukea Tanjan opinnäytetyön Theseuksessa: Resilienssin vahvistaminen julkisen sektorin ateriapalveluissa
Jos tarvitset töissäsi johtamista, tämä koulutus on juuri sinulle
Kenelle Tanja suosittelisi koulutusta? ”Kaikille, jotka tarvitsevat työssään johtamista, tai ovat muuten vain kiinnostuneet johtamisesta ja sen erilaisista tyyleistä”, Tanja kiteyttää, täydentäen vielä perään: ”Itse pidän erityisesti valmentavasta johtamisesta ja esimerkillä johtamisesta.”