pääkirjoitus

Jamkista valmistuu työelämän tähtiä

Teksti
Minna-Maaria Hiekkataipale
Kuva
Mari Varonen
Minna-Maaria Hiekkataipale

Vuonna 2023 Jamkista valmistui 1171 AMK-tutkinnon suorittanutta ja 330 YAMK-tutkinnon suorittanutta opiskelijaa. Ammatillisesta opettajakorkeakoulusta puolestaan pätevyyden sai lähes 400 oppijaa. Näiden lukujen takana on tuhansia tarinoita oppimisesta, ammatillisesta kasvusta ja elämästä itsestään. Jokainen tarina on erilainen ja yhtäläisesti arvokas.  

Kohtaan usein kumppaniyrityksissämme meiltä Jamkista valmistuneita osaajia ja iloitsen joka kerta heidän menestyksestään. Opintojen aikainen harjoittelu, projekteissa muodostuneet verkostot ja oma aktiivisuus kantavat usein työelämän alkuun tai seuraaviin tehtäviin. Keskisuomalaisissa yrityksissä osataan mielestäni arvostaa Jamkista valmistuneita ja heille tarjoutuu kotimaakunnassa hienoja urapolkuja! Moni jää valmistumisen jälkeen Keski-Suomeen.  

Joskus opintojen jälkeinen tie on kuitenkin ollut kiemurainen ja osaamista vastaava tehtävä antaa odottaa pitkään itseään. Tänä keväänä on uutisoitu laajalti, miten vaikeaa erityisesti nuorten työllistyminen ja ensimmäisen tutkintoa vastaavan paikan löytäminen on. Opiskelujen jälkeinen aika saattaa näyttääkin nuorille hahmottomalta ja tulevaisuus tuntemattomalta. Uskoa huomiseen ja oman paikan löytymiseen tarvitaan – tässä me voimme yhteisöinä tehdä vielä hieman enemmän.

Minna-Maaria Hiekkataipale
vararehtori
[email protected]

P.S. Näinä aikoina opiskelijat odottavat kiihkeästi tietoja kesätöistään. Muistetaan ilmoitella heille päätöksistä. Positiivinen viestintä vahvistaa yrityksen mainetta silloinkin, kun kesätyön hakija saa kielteisen rekrytointipäätöksen. 

26.4.2024