Uutena hakukohteena kevään 2024 yhteishaussa on varhaisiän musiikkikasvatuksen ja kulttuurihyvinvoinnin tutkinto-ohjelma, josta valmistuu musiikkipedagogeja.
Hakea voi, jos omaa aiempaa soitto- ja lauluharrastuneisuutta ja on kiinnostunut kohtaamaan erilaisia ihmisiä lapsista vanhuksiin erilaisissa yhteisöissä. ”Opintojen kautta avautuu moninaisia työmahdollisuuksia yhteiskunnan eri alueilla”, koulutuksen suunnittelussa ja toteutuksessa mukana olevat opettajat Leena Kangastalo ja Riikka Karvonen kertovat.
Musiikkiopintoja ja pedagoginen pätevyys
Koulutus keskittyy eri ikäisten ja erilaisten ryhmien musiikkipedagogiikkaan sekä kulttuurin hyvinvointivaikutuksiin. Tutkinto-ohjelman instrumenttiopintojen ohella syvennytään musiikin luovan tuottamisen opintoihin. Tutkinto sisältää ammatillisen opettajankoulutuksen eli 60 opintopisteen laajuiset opettajan pedagogiset opinnot, jotka antavat yleisen pedagogisen kelpoisuuden opetustehtäviin.
Suomalaisen musiikkikampuksen opiskelijat pääsevät myös osallistumaan oppilaitosrajat ylittävään ristiinopiskeluun sekä kampuksen yhteisiin produktioihin ja tapahtumiin.
Valmistumisen jälkeen
Koulutus kehittää pedagogisten taitojen lisäksi luovaa muusikkoutta ja se pätevöittää toimimaan varhaisiän musiikinopettajana ja laaja-alaisena musiikkipedagogina. Alan osaajat voivat työskennellä esimerkiksi musiikkioppilaitoksissa, musiikkileikkikouluissa, kansalais- ja työväenopistoissa, vanhainkodeissa, sairaaloissa, päiväkodeissa, kerhojen sekä erilaisten ryhmien ohjaajana tai vaikkapa omassa musiikkialan yrityksessä. Musiikkipedagogin työssä osaamisen monipuolisuus onkin valttia. ”Tutkitusti musiikin merkitys elämän eri vaiheissa on suuri meille kaikille”, Kangastalo kiteyttää.