Tällainen viisasten kivi on olemassa ja löytyy lähes kaikkien työ- ja opiskeluympäristöjen läheisyydestä. Sen nimi on lähiluonto ja sen saavuttaa kävelemällä.
“Yleisesti luonnossa oleskelun ja aktiivisen liikkumisen tuomat hyödyt ovat kaikkien tiedossa, mutta tämän tiedon siirtäminen arkeen takkuaa. Tästä syystä olemme lähteneet Aktiivinen ja hyvinvoiva korkeakoulu -hankkeessa kartoittamaan ja viestimään esimerkiksi kampusympäristöjen moninaisista lähiluonto- ja kävelymahdollisuuksista. Jyväskylästä löytyy upeita lähiluontokohteita aivan kampusten läheisyydestä ja nyt näiden käyttöä on tarkoitus lisätä“, kertoo projektiasiantuntija Essi Heimovaara-Kotonen Aktiivinen ja hyvinvoiva korkeakoulu -hankeesta.
Ulkoilemalla työhön ja opiskeluun energiaa
Tutkimuksissa on näytetty toteen lyhyen ulkoilun ja luontoympäristöissä vietetyn ajan useat hyödyt. Tällaisia ovat muun muassa vireystason paraneminen, palautuminen ja stressin väheneminen. Lisäksi luontoympäristö edesauttaa sosiaalista yhteydenpitoa, joka on ensiarvoisen tärkeää varsinkin opiskelijoiden ryhmäytymisen kannalta. Toisaalta lähiluonto antaa myös tilaa omille ajatuksille ja rauhoittumiselle. Myös työn tuottavuus paranee ulkokävelyjen jälkeen.
Työ- ja koulupäivien aikana toteutettu ulkoilu ja luonnossa oleskelu siis virkistää ja piristää meitä monella tapaa. Ensinnäkin jo pelkkä ulos siirtyminen lisää fyysistä aktiivisuutta ja auttaa meitä keräämään terveydellemme tärkeää päivittäistä fyysistä aktiivisuutta.
Innovaatioiden perässä ulkoilemaan!
Yksi harvemmin esillä ollut hyöty ulos lähtemisestä on se, että omassa työ- ja opiskeluympäristössä satunnaisten kohtaamisten määrä on vähäistä. Ulkotiloihin siirryttäessä tällaisten kohtaamisten mahdollisuus kasvaa samoin kuin uusien virikkeiden määrä. Maiseman vaihto, kirjaimellisesti, antaa mahdollisuuden uusille ajatuksille ja ideoille.