Tässä tekstissäni ihmettelen inklusiivisen liikuntatoiminnan tutkijana, kuinka sanat ja kielenkäyttö luovat ja uusintavat sosiaalista todellisuuttamme. Olen työurani aikana tarkastellut liikunnan harrastamista niin sanottujen ulkopiiriläisten näkökulmasta, joille liikuntatoimintaan osallistuminen ei ole itsestäänselvyys. Sisäpiiri ja ulkopiiri eivät ole absoluuttisia totuuksia vaan sosiaalisesti tuotettuja.
Tässäpä esimerkki: ulkomaalaistaustaiset henkilöt harrastavat liikuntaa kotoutuakseen suomalaiseen yhteiskuntaan. Kantaväestön liikkuminen on puolestaan terveyden edistämistä tai sairauden poistamista. Näin liikunnan tavoitteet ovat eriytyneet valtionhallinnon edistämistoimenpiteissä 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Sanan kotoutuminen käyttäminen liikuntapolitiikan argumenttina on hyvistä tarkoitusperistään huolimatta mutkikasta. Yhtäältä sen käyttö vaatii täsmennystä ja toisaalta siitä pitäisi luopua kokonaan. Keskeistä on ymmärtää, milloin puhutaan kotoutumisesta liikunnan erityispalveluna sopeutumisen alkuvaiheessa oleville maahan muuttaneille, ja milloin puhutaan inklusiivisen liikuntakulttuurin edistämisestä, johon kaikilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua.
Kotoutumisen ja liikunnan hankala suhde
Liikunnan puolestapuhujat ovat aina perustelleet liikunnan hyödyllisyyttä kussakin ajassa yhteiskunnallisesti merkittävillä argumenteilla. Kotoutumisen määrittäminen liikunnan tavoitteeksi monimuotoistuvassa Suomessa onkin hyvin ymmärrettävää. Liikunnan hyödyntäminen kotouttamisessa ja kotoutumisessa kytkeytyy tiukasti voimassa olevaan kotoutumislakiin. Lisäksi tutkimustulokset ja käytännön kokemukset ovat osoittaneet, että liikuntatoimintaan osallistumisella voi olla kotouttava vaikutus. Mikä on siis ongelma liikunnan ja kotoutumisen hyvin perustein solmitussa suhteessa?