opiskelijatarina

Hakkeri innosti Aarnen IT-alalle

Aarne Salmi päätyi opiskelemaan tieto- ja viestintätekniikkaa useiden työvuosien, oman IT-alan yrityksen ja kansainvälisen huippu-urheilu-uran jälkeen Jyväskylän ammattikorkeakouluun. 

Insinööriopiskelija Aarne Salmi istumassa kirjastossa

Urheilua ja töitä ulkomailla

Aarne on opiskellut ammattikoulussa turvallisuusalan perustutkinnon. Taekwondo kamppailulaji vei hänet 23-vuotiaana urheilemaan Etelä-Aasiaan. Lopulta Aarne asui kahdeksan vuotta ulkomailla. 


Vuosien aikana ehti tapahtua kaikenlaista. Aarne verkostoitui eri ihmisten kanssa ja tapasi muun muassa australialaisen miehen, joka kertoi hänelle jotain sellaista, mitä hän ei ollut aikaisemmin kuullut. Mies kertoi, että työskentelee Microsoftilla hakkerina. Aarne hämmästeli, miten sellaisesta työstä saa palkkaa ja innostui etsimään alan koulutusta. Silloin ei ollut vielä tarjolla kyberturvallisuuden suuntautumista, joten Aarne päätti itse oppia alan periaatteet ja koodaamisen. Ilman koulutusta hän ei voinut rahastaa tekemistään tietoturva-analyyseista. Asiakaskunta kuitenkin kasvoi, kun tutut ja kaverit suosittelivat Aarnen osaamista muille, ja tämän myötä hän perusti oman kyberturvallisuuden konsulttifirman Vietnamiin. 
 

Takaisin Suomeen ja opiskelemaan IT-alaa

Kun korona alkoi vuonna 2020, Aarne halusi pois Vietnamista takaisin Suomeen. Työkokemusta ja rivejä CV:hen oli jo karttunut. Hän pohti, mihin hakisi opiskelemaan, koska tutkinto on tärkeä Suomessa.


Aarne haki opiskelemaan sekä englannin- että suomenkielisiin tutkinto-ohjelmiin. Tietotekniikan lisäksi häntä kiinnostivat robotiikka ja koneoppi. Kun Aarne täytti hakemusta, Jamk oli hakujärjestyksessä toisena ja Jyväskylän yliopisto kolmantena. Näihin molempiin hän olisi päässyt opiskelemaan, mutta hakujärjestyksen mukaisesti Aarnen oli otettava vastaan opiskelupaikka Jamkista. Nyt parin vuoden jälkeen hän on tyytyväinen, että kävi näin. 

Opiskelua ja töitä Jamkissa

”Syventävissä opinnoissa on laajalti asioita. Pidin erityisesti kurssista, jossa käsiteltiin kyberturvallisuushyökkäystä ja puolustusmenetelmiä”, kertoo Aarne tieto- ja viestintätekniikan opinnoista. Opetussuunnitelmaa (OPS) on uusittu ja syksyllä 2024 aloittavat opiskelijat opiskelevat sen mukaisesti. Aarnen mielestä uusi OPS on oikein hyvä, koska koulutus on ottanut kiinni IT-alaa ja reagoinut, mitä alalla tapahtuu.

Aikaisempi työkokemus alalta on nopeuttanut opintojen etenemistä. Aarne tekee parhaillaan opinnäytetyötä, jossa hän rakentaa alustan opiskelijoille, jotta he voivat opetella työskentelyä työelämän edellyttämillä työkaluilla ja menetelmillä ennen työnhakua. Opiskelijoilla on esimerkiksi mahdollisuus jatkokehittää Aarnen luomaa alustaa vielä paremmaksi. Opiskelijoiden tehtävänä on kehittää muun muassa tietoturvamonitorointia, testiautomaatiota, versionhallintaa ja softaa, joka heille alustavasti annetaan ja jonka he lopuksi julkaisevat alustalla kuberneteksessä. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa seuraavan vuoden opiskelijat jatkavat kehittämistä siitä, mihin edellisvuonna on jääty.  ”Alusta on kehitystuotantolinjan kattava DevSecOps -ympäristö, jossa esimerkiksi kubernetes on vahvasti mukana”, kuvailee Aarne.

WIMMA Capstone on aikaisemmin ollut nimeltään WIMMA Lab. Aarne toimi WIMMA Labissa ryhmänjohtajana kesällä 2023, mikä oli arvokasta henkilökohtaiselle osaamiselle. Ketterän menetelmän toimintamallit, kuten esimerkiksi aamuisin toistuva Scrum tuli tutuksi. Hän kuvailee kesää muutenkin opettavaisena, koska tekemisessä sai yhdistettyä opinnon ja työelämän. Lisäksi osaaminen kasvoi merkittävästi. Samaa hän sanoo Future Factoryn toiminnasta. 

Tammikuussa 2024 Aarne aloitti myös työt Jamkin IT-instituutissa projektityöntekijänä. Työtehtävät ovat infrastruktuurin puolella kyberturvallisuuden tutkimus-, kehitys- ja koulutuskeskuksessa (JYVSECTEC). Hän on positiivisesti ilahtunut siitä, että työ on todella teknistä, haastavaa ja työympäristö on dynaaminen. 

Tämän hetken lähitulevaisuuden suunnitelmat sisältävät valmistumisen AMK-insinööriksi ja opintojen jatkumisen YAMK-insinööriopinnoissa. Myös tohtorintutkinto kiinnostaisi Aarnea. Se on kuitenkin varmaa, että hän haluaa asua tulevaisuudessakin Jyväskylässä. ”Tämä on turvallinen, sosiaalinen ja teknologinen kaupunki. Ei liian iso kaupunki”, toteaa Aarne.