asiakastarina

Eläinten hyvinvointituotteita puunjalostusteollisuuden sivuvirroista

Teksti
Annemari Sinikorpi
Kuva
Epira
ALaBio referenssitarina Epira Ahti Lehtomäki

Epira Oy on eläinkuivikkeisiin erikoistunut suomalainen perheyritys, jonka tuotteet valmistetaan Karstulassa puunjalostusteollisuuden puhtaista sivuvirroista. Esimerkiksi hevosille ja koirille tarkoitettujen tuotteiden rinnalle on nyt kehitteillä biopohjainen kissanhiekka, jonka tuotekehityksessä Jamk on apuna.

”Epiralla on vahva brändi, jonka keskiössä on eläinten hyvinvointi. Siksi uuden tuotteen kehitys täytyy olla huolellista ja viety loppuun asti, ennen kuin tuote on markkinoilla”, Epiran kehityspäällikkö Ahti Lehtomäki kertoo. ”Meillä on omat tiukat laatukriteerit eläinten kuivittamisessa ja hyvinvoinnissa, emmekä halua pilata brändiä puolitekoisella tuotteella.”

”Tuotekehitys on testausta, miettimistä, kyseenalaistamista ja lisää testausta. Tässä Jamk on erittäin hyvä kumppani”, Ahti kiittää. ” Epira on pieni yritys, jolla ei ole laajaa tietotaitoa, kun taas Jamkilla on osaamista esimerkiksi kemiasta, jota tuotekehitystyössä tarvitaan. Uuden kissanhiekan kehitystyössä minuun teki vaikutuksen Jamkin määrätietoinen tutkimustoiminta: oikeat testit, oikealla tavalla tehtynä, ja täsmällisesti dokumentoituna. Minä tiedän esimerkiksi mekaanisesta puun hajottamisesta, mutta Jamkista saadaan vaikkapa kemiallisista reaktioista tärkeää tietoa.”

Nyt kehitettävä tuote suunnataan enimmäkseen vientimarkkinoille, sillä alustavien markkinointikyselyjen perusteella kiinnostus on suurta. ”Myynnissä voidaan hyödyntää testaustietojen tuloksia esimerkiksi laadun varmenteena”, Ahti kertoo. ”Reseptiä ei avata tarkemmin, mutta tuotetiedot toki kerrotaan. Varsinaista laatuauditoinnin järjestelmää Epiralla ei vielä ole, mutta tätä voisi harkita uuden tuotteen kohdalla, koska nyt on testejä tehty tarkalla tutkimusotteella.”

Yhteistyössä haastavin vaihe oli, kun joitakin testejä jouduttiin toteuttamaan kolmannen osapuolen toimesta. ”Tämä olisi pitänyt ohjeistaa heille tarkemmin, jotta tulokset olisivat paremmin vertailtavia.”

Tuotekehitys on uuden oppimista

”Hankkeen avulla pääsemme kokeilemaan erilaisia tapoja toimia, kuten tässä tapauksessa, kun pääsin toimimaan Epiran mukana ja Epiran edustajana heidän projektissaan”, kertoo Jamkin tutkija Miia Jämsén. ”Vein siis Jamkin laitteet ja osaamiseni mukanani Epiran kumppanin testausympäristöön. Tämä oli oikein hyvä kokeilu, toimintamallin kehittämisen ja uuden oppimisen kannalta.”

Epira hyödyntää jatkossakin Jamkin tutkimusympäristöä, palveluita ja laitteita tuotekehityksessään. ”Voimme suositella yhteistyötä lämpimästi”, Ahti Lehtomäki sanoo. ”Aloitimme esimerkiksi nyt kehitteillä olevan tuotteen osalta yhteistyön opinnäytetyönä tehdyn markkinointitutkimuksen muodossa. Nyt tehtyjen tutkimuksien ja testien jälkeenkin yhteistyö jatkuu, sillä tuotekehitystyö on pitkäjänteistä.”