alumnitarina

Alumnivierailu: Maailma ja korkeakoulutus muuttuvat, mutta tradenomien arvo säilyy

Teksti
Pertti Pernu
Kuva
Pertti Pernu

Vuosituhannen vaihteessa Jamkissa opiskelleet neljä tradenomia palasivat Jamkin pääkampukselle huhtikuussa 2024. Mikä oli muuttunut, mikä pysynyt samana? Mikä yllätys heitä odotti F-siivessä? Lue alumnien ajatuksia opiskelusta ennen ja nyt ja katso haastatteluvideot artikkelin alta! 

Neljä Jamkin alumnia reisoo jamkin ruokalassa ja katsoo kameraan hymyillen

Ideapoliksen yhdistämät alumnit

Aurinkoinen huhtikuun perjantai oli aivan erityinen päivä! Neljä Jamkin alumnia lähes 25 vuoden takaa tuli vierailulle Jamkin Pääkampukselle Rajakadulle. ”Olin silloin markkinoinnin lehtori ja ihmettelin, miten paljon vapaaehtoista aktiivisuutta näillä opiskelijoilla oli. Hyvin he ovat työelämässä menestyneetkin”, alumnivieraiden isäntänä toiminut liiketalouden päällikkö Pertti Pernu kertoo.  

Vieraaksi saapuivat Timo Kääriäinen, myyntipäällikkö Anticimex Oy, Panu Räsänen, johtaja, Elinkeinoelämän Keskusliitto ja Kemianteollisuus ry., Sascha Koschmieder, tilitoimistoyrittäjä Jyväskylän Tilitoimistopalvelut Oy ja Tapio Ahvenainen, Real Estate Manager, Jyväskylän Isännöintipalvelu Oy.  

Alumnivieraita yhdisti opiskelijoiden osakeyhtiö Ideapolis Oy, joka toimi 1990-luvulta aina 2000 -luvun alkupuolelle. Ammattikorkeakoulujen perustamisen aikoihin opiskelijoita kannustettiin yrittäjämäiseen toimintaan joko osakeyhtiöissä tai osuuskunnissa. Ideapolis oli oikea osakeyhtiö: sillä oli toimitusjohtaja, hallitus, taloushallinto ja niin edelleen. ”Ideapoliksessa toimiminen vaikutti ensimmäisen työpaikan saamiseen valmistumisen jälkeen”, Panu Räsänen muisteli.

Tartu tilaisuuteen!

Alumnivieraat nauttivat aamukahvin ja vierailivat Digitaalinen HR -luennolla. Opiskelijat saivat hyviä vinkkejä työnhakuun: ”Ei kannata olla huolissaan”, ”Tartu tilaisuuksiin ja työtehtäviin, joita et ehkä ole ajatellutkaan”. Luennolla oli myös Mika Mäkelän Solaforce Oy:n HR-ohjelmiston esittely. Hieno yhteensattuma oli se, että Mika osoittautui Jamkin Tiimiakatemian alumniksi.

Lounas Jamkin isossa opiskelijaruokalassa herätti muistoja siitä, ettei koko ruokalaa ei ollut vielä rakennettukaan alumnien opiskeluaikoina. Lounaan jälkeen kampuskierros jatkui Rajakatu 37 puolelle, jossa tradenomiopinnot opiskeltiin kokonaisuudessaan vuosituhannen vaihteessa. Tämä herätti myös paljon muistoja erilaisista opintojen aikaisista sattumuksista. Panu Räsänen oli luennolle kiirehtiessään kompastunut portaissa niin, että luennon sijaan lähdettiin terveyskeskukseen ja otsaan jäi muistoksi arpi.  

Yllätys F-siivessä

Rajakatu 37 pohjakerroksessa tutustuttiin paikkaan, jossa alumnit viettivät ison osan opiskeluajastaan.  FK-kerroksessa ja puoliksi maan oli edelleen tila, jonka kyltillä luki ”Ideapolis”! Oli iso yllätys, että nimi on säilynyt oven pielessä, vaikka yritys on jo poistettu Kaupparekisteristä yli 15 vuotta sitten. Tämä tila toi paljon muistoja nuoruudesta!

Matka jatkui G-siipeen, jossa aikanaan oli sekä ammattikorkeakoulun että kauppaoppilaitosten opettajien huone. ”Ei ollut puhettakaan, että olisi kävelty suoraan huoneeseen, vaan pyydettiin opettajaa tulemaan ovelle”, Sascha Koschmieder muisteli. On vaikea uskoa, että tupakkahuone oli vielä 25 vuotta sitten opettajien huoneen vieressä. Tila on nykyisin teknologiayksikön henkilökunnan työtilana.  

Kauppaoppilaitoksen juhlasali taas on nykyään ammattikorkeakoulun pääkirjasto. Kirjaston viereisessä työskentelytilassa oli 1990-luvulla kahvila ja puoli kerrosta alaspäin oli ruokala. Vieraat ihmettelivät, että tilat olivat aikanaan paljon suuremmat. Muisti ei valehdellut tässäkään kohtaa: väliseiniä on tullut lisää.  

Paperitenteistä digiaikaan

Ruokalassa oli opiskelijoiden puoli ja väliverhon takana opettajien ruokailutila. Siellä sijaitsee nykyisin EXAM-studio, jonka toiminta ihmetytti: tentitkin ovat digitalisoituneet. ”Muistan hyvin, kun vuosituhannen vaiheessa oli ensimmäisiä tietokoneella tehtyjä tenttejä. Silloin K-kauppiasliiton Mestarimyyjätentti aloitti sähköiset tentit.  Oli se sen ajan maailmassa ihmeellistä” Pertti Pernu muistelee.

Historiakierroksen jälkeen vierailtiin Jamkin Digikeskuksessa. Kuvausstudio herättää aina mielenkiintoa viherkankaineen, promptereineen sekä valaistuksineen. Alumnivieraat kertoivat opiskelu- ja työtarinansa tallenteelle. Löydät tallenteet tämän artikkelin alta.  

Digikeskuksen jälkeen tutustuttiin GamePit-liiketoimintakonseptiin. Majoitustilat, viikonloppuvuokraus ja moderni konekanta herättivät vilkasta keskustelua. Lopuksi pohdittiin GamePitin hinnoittelumalleja ja vieraiden mukaan tarjolla oli erittäin edullista palvelua.

Paljon on muuttunut, mutta tradenomien arvo säilyy

Päivän pääteeksi alumnivieraat istuivat vielä kahville Jamkin kahvilaan. Alumnit olivat nähneet tämän päivän oppimisympäristöjä ja moni asia on muuttunut niistä ajoista. Tradenomeilla on nykyisin laadukas mahdollisuus tehdä ylempi korkeakoulututkinto omassa korkeakoulussa. Opinnot voi aloittaa vaikka yhdellä opintojaksolla tai osallistua avoimen ammattikorkeakoulun väyläopintoihin, jotka voivat viedä tutkinto-opiskelijaksi saakka.  

Yksi asia tuntuu pysyneet samana: tradenomiopiskelijat ovat nykyisinkin ”luodinkestäviä nuoria miehiä ja naisia”. Tarkoittaa sitä, että nuorena uskaltaa ja mikään ei pelota. Ikääntyessä alkaa varmistelemaan enemmän.

”Mahtava päivä! Päivä voimaannutti minuakin ja monta unohtunutta asiaa palautui hyvällä tavalla lähimuistiin. Kiitos käynnistä. Kiitos kaikille päivän valmisteluihin osallistuneille.” Pertti Pernu kiittelee.

Kutsumme alumneja muistelemaan menneitä ja tutustumaan tämän päivän korkeakoulutukseen Jamkille!

Neljä Jamkin alumnia istuu pulpeteissa ja viittaa

Alumnit pulpetissa jälleen viittaamassa! Vasemmalta Sascha, Timo, Tapio ja Panu.