alumnitarina

Alumnin ääni - webinaarivieraana Tiina Lakkaneva: Asynkroninen työskentely mahdollistaa kaikkien osallistumisen

Teksti
Tytti Pintilä

Alumnin ääni -webinaarissa kesäkuussa 2023 vierailleen Jamkin alumnin Tiina Lakkanevan (AmO, restonomi YAMK) erityisosaamisaluetta on virtuaali- ja hybridipalavereiden fasilitointi ja asynkronisen työskentelyn johtaminen. Lakkaneva kuvaa aloittavansa parhaillaan neljättä uraa elämässään, eli kokemusta työelämän eri kentiltä on kertynyt paljon.

Alumnin äänessä Tiina Lakkaneva keskusteli Jamkin Opekorkean alumnivastaavan Jaana Ahlqvistin kanssa erityisesti asynkronisesta työskentelystä. Katso webinaaritallenne haastattelun alta tai kuuntele se podcastina

Tiina Lakkaneva vieraili Alumnin äänessä kesäkuussa 2023

Mitä on asynkroninen työskentely?

Asynkroninen työskentely tarkoittaa eriaikaista, fokusoitua yhteistä työskentelyä tietyn aiheen äärellä. Työskentelyssä hyödynnetään erilaisia verkkoalustoja. "Asynkronisessa työskentelyssä ei tarvita yhteisiä verkkokokouksia, jolloin päivittäinen kokousrumba keventyy huomattavasti", Lakkaneva lupaa. Koska turhia häiriöitä tulee vähemmän, työn tuottavuus paranee.

Eriaikainen työskentely toimii hyvin esimerkiksi kehittämistyössä. Ilman asynkronisuutta on lähes mahdotonta saada työskentelyyn mukaan kovin laajaa osallistujamäärää. Erityisen arvokasta on, että asynkroninen työskentely mahdollistaa joustavasti kaikkien osallistumisen. Työskentely on tasa-arvoista ja kunnioittavaa, sillä kaikki pääsevät ääneen itselleen sopivimmalla hetkellä. 

Mitä haasteita asynkronisessa työskentelyssä on?

Kun työskentelyyn osallistutaan eri paikkakunnilta tai jopa eri aikavyöhykkeiltä, yhteisöllisyyden ylläpitäminen vaatii lisäpanostusta. "Yhteisten sääntöjen sopiminen on erittäin tärkeää eriaikaisessa työskentelyssä", Tiina Lakkaneva korostaa. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, kuinka nopeasti viesteihin annetaan vastausaikaa. Viivettä tulee sietää ja yhteisiä pelisääntöjä kunnoittaa.

Eriaikaisuus vaatii vahvaa moderointia ja fasilitointia. Prosessin vetäjän tulee muistuttaa osallistujia työskentelyn aikatauluista ehkä tavallista aktiivisemmin. "Monien työtehtävien paineessa on näet inhimillistä unohtaa osallistua, vaikka asia kiinnostaisi", Lakkaneva muistuttaa.

Mitä asynkroninen työskentely tarvitsee onnistuakseen?

Johtamisen tuki on ehdoton edellytys asynkronisuuden onnistumiselle. Prosessin tulee edetä johdetusti ja  työskentelyvaiheet tulee mallintaa niin, että koko prosessi aikatauluineen on näkyvillä. On tärkeää varmistaa, että jokainen osallistuja tietää oman roolinsa ja yhteisen työskentelyn päämäärän. 

Oman työn johtaminen ja konkreettinen aikataulutus on oleellista. Myös valitun sähköisen työskentelyalustan on oltava helposti käytettävä. Tiina Lakkanevan mukaan kaikkein tärkeintä on kuitenkin luottamus. "Luotan itseeni, luotan kollegaani ja luotan alustoihin." 

Alumnin ääni -terveiset

Edellinen Alumnin ääni -vieras Laura Sippel kysyi Tiina Lakkanevalta: "Miten sparraat itseäsi uuteen jännittävään tilanteeseen?"

"Jännittävässä kohtaamisessa mielikuva- ja kiitollisuusharjoittelu auttavat paljon", Lakkaneva hymyilee. Hän kannustaa  miettimään esimerkiksi, minkä fiiliksen haluaa tuoda tilanteeseen ja pyrkiä löytämään itsestään tuon tavoitellun tunnelman. 

Seuraavalta Alumnin ääneltä Tiina Lakkaneva kysyy: "Kuinka sinä voit hyödyntää eriaikaista työskentelyä omassa työssäsi?"

Opi lisää asynkronisuudesta

Tiina Lakkanevan ja Ulla Tirrosen podcast -sarjassa Miun niin sanottu etäelämäni esitellään monipuolisesti asynkronista työskentelyä ja etätyöskentelyä. 

Minkälaisia terveisiä Tiina Lakkaneva lähettää nuorille, joita huolestuttaa työelämän kuormittavuus? Entä mikä on se neljäs ura, jota Lakkaneva on parhaillaan aloittelemassa? Katso webinaari alta tai kuuntele Tiina Lakkanevan ja Jaana Ahlqvistin keskustelu podcastina!

Alumnin äänessä kesäkuussa 2023 vieraillut yrittäjä ja fasilitaattori Tiina Lakkaneva keskusteli alumnivastaava Jaana Ahlqvistin kanssa erityisesti asynkronisesta työskentelystä.