Mira Kankkunen työskentelee suunnittelijana Sweco Finland Oy:ssä sähkö- ja automaatiotiimissä. Kankkusen työnkuvaan kuuluu monipuolisesti erilaisia projekteja teollisuudelle. Pääasiassa Kankkunen keskittyy prosessien kaaviosuunnitteluun automaation ja instrumentoinnin osalta sekä robotiikka- ja laboratoriosuunnitteluun ja konsultointiin.
Robotit työkavereina veivat uusille urille
Kankkunen opiskeli ympäristötekniikan insinööriksi, jonka jälkeen työt löytyivät laboratoriopuolelta kemianteollisuudesta. Kankkusen työssä tapahtui automaation yleistyessä merkittäviä muutoksia, mikä herätti kiinnostuksen robotiikkaan. Robottien myötä työn tekeminen sekä selkeytyi että tehostui. "Robotit eivät vie töitä, vaan motivoivat työskentelemään uudella tavalla. Robotiikka ei ole pelottava asia!" Kankkunen kannustaa. Robotti voi tehdä mekaanisen työn, jolloin ihmisen aikaa vapautuu muuhun, mielekkäämpään ja merkittävämpään työhön.
Koska itsensä kehittäminen ja uudet teknologiat kiinnostavat Kankkusta, hän hakeutui robotiikan ylemmän ammattikorkeakoulun insinööriopintoihin Jamkiin. Jyväskylän sijainti, monimuoto-opinnot ja työelämän yhteensovittaminen vastasivat hyvin Kankkusen tarpeisiin. Opinnot lähtivät heti hyvin vauhtiin, vaikka etäopinnot hiukan mietityttivät, sillä aiemmista opinnoista oli jo aikaa. "Opiskeluryhmän monipuoliset taustat ja keskinäinen tuki olivat opintojen erityinen rikkaus", Kankkunen kiittelee.
Simulaatioista digitaalisiin kaksosiin
YAMK-tutkinnon monipuolisuus mahdollisti työkentän laajan tarkastelun. Kankkunen innostuikin erityisesti simulaatio-ohjelmistoista. "Hurahdin simulaatioihin ja se maailma vei sitten mukanaan", Kankkunen nauraa. Kiinnostavana esimerkkinä Kankkunen nostaa digitaaliset kaksoset: teollisuuslaitoksesta voidaan tehdä digitaalinen kaksonen, jossa kaiken voi suunnitella, simuloida ja optimoida ennen kuin laitosta edes aletaan rakentaa.
Robotiikka kehittyy ja laajenee. Kinnunen luettelee erilaisia robotiikan muotoja: ohjelmistorobotiikka, yhteistyörobotit, teollisuusrobotiikka, fyysiset robotit, mobiilirobotit, palvelurobotit, konenäkö, tekoäly, simulaatiot... "Kannustan alalle ihmisiä kaikenlaisilla taustoilla ja lukion lyhyellä matikalla pärjää hyvin", Kankkunen innostaa. "Kun on kiinnostusta, kaikki on mahdollista!"
Miten robotiikka näkyy sinun arjessasi?
Edellisen Alumnin ääni -vieraas Sanna Ahonen kysyi Mira Kankkuselta, miten kotimaisuus näkyy hänen työssään. "Kotimaisuus on tärkeää ja paikallisuus ja kotimaisuus huomiodaan töissä aina kun mahdollista", Kankkunen vastaa. Seuraavalta Alumnin ääni -vieraalta Mira Kankkunen kysyy: "Miten robotiikka ja/tai digitalisaatio näkyy sinun työssäsi ja onko se muuttunut viime vuosina?"