AMK-tutkinto

Sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriksi työn ohessa

Sähkö- ja automaatiotekniikka, insinööri (AMK), monimuoto

Sähkö- ja automaatiotekniikan avulla voidaan kehittää energiatehokkaita ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja, jotka auttavat vähentämään ilmastopäästöjä ja tukevat kestävää kehitystä. Sähkötekniikassa älykkäät sähköverkot, hajautettu energiantuotanto, energiatehokkaat ratkaisut ja sähkökäyttöjen lisääntyminen esimerkiksi liikenteessä ovat tulevaisuutta. Automaatiotekniikka on voimakkaasti laajeneva tekniikan alue ja siihen liittyvä osaamistarve kasvaa nopeasti muun muassa robotteihin, IoT-laitteisiin ja konenäköön liittyen.

Kaksi henkilöä ja robotti
Laajuus
240 opintopistettä, 4 vuotta
Aloituspaikat
25
Hakuaika
01.09.2025 - 11.09.2025
Tutkinto
Insinööri (AMK)
Koulutusala
Tekniikan ala
Opiskelumuodot
Monimuoto-opiskelu
Alkaa
08.01.2026

Sähkö- tai automaatiotekniikan asiantuntijaksi

Sähkö- ja automaatiotekniikan tutkinto-ohjelmasta valmistuneena osaat soveltaa luonnontieteiden peruslainalaisuuksia oman alasi ongelmien ratkaisemiseen. Lisäksi sinulla on hyvä automaatiotekniikan, tietotekniikan ja sähkötekniikan perusosaaminen.

Sähkötekniikkaan suuntautuneena insinöörinä (AMK) pääset suunnittelemaan ja toteuttamaan sähköjärjestelmiä, jotka perustuvat energiatehokkuuteen ja uusiutuvien energiavarojen hyödyntämiseen. Valmistumisesi jälkeen osaat toteuttaa sähkösuunnittelua teollisuus- ja kiinteistökohteisiin sekä jakeluverkkoihin. Tunnet yleisimpien sähkökoneiden- ja laitteiden toimintaperiaatteet. Sähkötekniikan asiantuntijana hallitset suunnittelussa käytettävät laskenta- ja mitoitusmenetelmät sekä suunnittelutyökalujen käytön. Osaat soveltaa suunnittelussa käytettäviä standardeja ja toteuttaa niiden mukaista dokumentointia. Ymmärrät myös sähköturvallisuussäädösten sekä standardien tärkeyden ja kykenet soveltamaan niitä tehtävissäsi.

Automaatiotekniikkaan suuntautuneena insinöörinä (AMK) pääset kehittämään älykkäitä ratkaisuja, joiden avulla voidaan parantaa energiatehokkuutta, lisätä hyvinvointia ja kasvattaa yritysten kilpailukykyä. Valmistumisesi jälkeen osaat suunnitella kiinteistöjen, tuotantolinjojen ja yritysten tuotteiden sisältämää automaatiota, mittauksia, ohjauksia, säätöjä ja käyttöliittymiä. Tunnet automaatiototeutusten eri tasot teollisuuslaitoksessa sekä teollisuuden keskeiset osaprosessit. Osaat suunnitella ja toteuttaa ohjausjärjestelmiä ja pystyt arvioimaan eri vaihtoehtoja ohjaus- ja säätöratkaisuiksi.

Perusopintojen jälkeen valinnaiset opinnot, harjoittelu ja opinnäytetyö

Sähkö- ja automaatiotekniikan tutkinto-ohjelmassa on kaikille yhteisiä matematiikan, fysiikan, sähkö- ja automaatiotekniikan, tietotekniikan ja elinkeinoelämän opintoja. Lisäksi jokainen suorittaa työelämävalmiuksia tukevan opintokokonaisuuden, joka sisältää muun muassa kieli-, viestintä- ja yrittäjyysopintoja.

Ensimmäisen opiskeluvuoden aikana valitset, suuntaatko sähkö- vai automaatiotekniikkaan. Opintojen aikana voit valita myös muita itseäsi kiinnostavia opintojaksoja, joilla voit profiloida omaa osaamistasi ammatillisen kiinnostuksesi mukaiseksi. Sinun on mahdollista hyödyntää myös muiden tutkinto-ohjelmien opintotarjontaa. Tutkintoon sisältyy lisäksi laaja harjoittelu ja opinnäytetyö.

Suuntautumisvaihtoehdot

Eri suuntautumisvaihtoehdoilla voit siis kehittää osaamistasi juuri siihen suuntaan kuin itse haluat. Tutustu tarkemmin sähkö- ja automaatiotekniikan suuntautumisiin.

Sähkötekniikan suuntautuminen

Sähkötekniikan ydinopinnoissa opit toteuttamaan sähkösuunnittelua teollisuus- ja kiinteistökohteisiin sekä jakeluverkkoihin. Opinnoissa perehdyt yleisimpien sähkökoneiden- ja laitteiden toimintaperiaatteisiin. Ydinopinnoissasi hankit osaamista suunnittelussa käytettävistä laskenta- ja mitoitusmenetelmistä sekä suunnittelutyökalujen käytöstä. Suunnittelussa käytettävien standardien ja niiden mukaisen dokumentoinnin toteuttamisella on tärkeä rooli sähkösuunnan opinnoissa. Sähkösuuntautumisvaihtoehdon opinnot täyttävät Sähköpätevyys 1:lle asetetut koulutusvaatimukset.

Pätevöidy sähkötöihin

Sähköpätevyys 1 -todistus oikeuttaa toimimaan sähkötöiden ja sähkönkäytön johtajan tehtävissä kaikkien sähkölaitteistojen sähkötöissä, lukuun ottamatta hissien asennus-, korjaus ja huoltotöitä. Pätevyystodistuksen saamisen ehtona on, että hakija osoittaa täyttävänsä pätevyystodistuksen saamiseksi asetetut ehdot sähköalan koulutuksesta ja työkokemuksesta sekä on suorittanut hyväksytysti sähköturvallisuustutkinnon. Tutkinto-ohjelmassa on mahdollista suorittaa opinnot, jotka täyttävät sähköalan koulutukselle valtioneuvoston asetuksessa (1435/2016) asetetut vaatimukset.

Automaatiotekniikan suuntautuminen

Automaatiotekniikan opinnoissa opit suunnittelemaan ja toteuttamaan kiinteistöjen, tuotantolinjojen ja yritysten tuotteiden sisältämää automaatiota, mittauksia, ohjauksia, säätöjä ja käyttöliittymiä. Perehdyt automaatiototeutusten eri tasoihin teollisuuslaitoksessa sekä teollisuuden keskeisiin osaprosesseihin, joiden automaatio toteutetaan ohjelmoitavilla logiikoilla, automaatiojärjestelmillä tai PC-pohjaisilla ohjausjärjestelmillä. Kappaletavara-automaatiossa keskeisiä ovat robottien ohjaus, IoT ja konenäkö. Opintojen aikana kartutat osaamista myös ohjausjärjestelmien suunnittelemiseksi ja toteuttamiseksi sekä erilaisten ohjaus- ja säätöratkaisujen arvioimiseksi.

Opintoja monin eri tavoin

Sähkö- ja automaatiotekniikan monimuoto-opinnoissa korostuvat opiskelijan omatoimisuus ja aktiivisuus. Opintojaksot sisältävät paljon itsenäistä työskentelyä, mutta monimuoto-opiskelu ei kuitenkaan ole täysin ajasta ja paikasta riippumatonta.

Ohjaus ja opetus toteutetaan pääosin verkon välityksellä arki-iltaisin. Lisäksi opintoihin sisältyy lähiopetusta ja työskentelyä kampustiloissa laitteistojen parissa. Lähipäiviä on noin kolmen viikon välein 1 - 2 päivää kerrallaan. Tentit toteutetaan pääosin kampuksella lähipäivien yhteydessä. Opintoihin sisältyy myös harjoitus- ja ryhmätöitä, joissa pääset soveltamaan opittua käytäntöön.

Työharjoittelu ja opinnäytetyö pyritään toteuttamaan siten, että ne edistävät urasuunnitelmiesi toteutumista. Harjoittelu ja opinnäytetyö sinun voi olla mahdollista suorittaa vaikkapa nykyisellä työpaikallasi.

Opintojen ajan tukenasi on tutoropettaja, joka ohjaa ja auttaa löytämään sinulle parhaan tavan edetä opinnoissa. Opiskelu vaatii kuitenkin aina sitoutumista ja aikaa. Ennen opintojen aloittamista on hyvä arvioida, miten pystyt järjestämään aikaa opiskelulle.

Sähkö- ja automaatiotekniikan insinööreiksi valmistuneet työllistyvät

Sähkö- ja automaatiotekniikan alalla on käynnissä suuri murros, joka työllistää koko ajan lisää osaavia tekijöitä. Sähkö- ja automaatioinsinöörit työllistyvätkin hyvin, monilla on työpaikka jo valmistumishetkellä.

Valmistumisesi jälkeen työpaikkanasi voi olla esimerkiksi prosessiteollisuuden tuotantolaitos, konepaja, laitetoimittaja, voimalaitos, suunnittelutoimisto tai vaikkapa oma yritys. Voit toimia esimerkiksi suunnitteluinsinöörinä, automaatio- ja sovellussuunnittelijana tai projektipäällikkönä. Työtehtäväsi voivat olla myös johtamisen ja hallinnon, myynnin ja markkinoinnin, teknisen ostotoiminnan, asiakaspalvelun tai koulutuksen ja konsultoinnin aloilta.

4483 €

Insinöörien keskiarvopalkka / kk
Lähde: Insinööriliiton palkkatilasto 2021

Jatko-opintomahdollisuudet

Ammattikorkeakoulututkinnon suoritettuasi ja kaksi vuotta työkokemusta kerättyäsi voit hakea ylempään ammattikorkeakoulututkintoon (YAMK) johtavaan koulutukseen. Voit myös täydentää osaamistasi osallistumalla työn ohessa suoritettaviin ammatillisiin erikoistumisopintoihin tai muuhun täydennyskoulutukseen.

Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneilla on mahdollisuus hakeutua yliopistojen jatkotutkintoihin. Yliopisto arvioi tapauskohtaisesti tutkinto-opiskelijaksi pääsyn kriteerit.

Työharjoittelussa olen päässyt mukaan esimerkiksi sähköverkkovioille. Olen nähnyt vähän, miten vikatilanteet selvitetään, kun jollain alueella on verkko pimeänä ja asiakkaat vailla sähköä. On hienoa, että työharjoittelijakin saa osallistua "ihan tosi toimiin”.

Juha Horelli

Tutustu Juhan tarinaan

Monimuodossa voi opiskella paikkakuntien rajojen yli. Lähipäiviä Jyväskylässä on ollut 1-2 kertaa kuukaudessa.

Marianna Salomaa

Lue koko Mariannan opiskelijatarina

1. Hae yhteishaussa 28.8. - 11.9.2024 klo 15 mennessä

Tähän AMK-tutkinto-ohjelmaan voit hakea, jos olet suorittanut lukion oppimäärän, lukion oppimäärän ja ylioppilastutkinnon, ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon. Myös syksyllä valmistuvat voivat hakea.

Hae syksyn yhteishaussa 28.8. - 11.9.2024 klo 15 mennessä osoitteessa opintopolku.fi.

Vaadittavat liitteet tulee liittää hakemuksen ohjeiden mukaisesti opintopolun sähköiselle hakemukselle 18.9.2024 klo 15.00 mennessä. 

2. Valintaopintojakso

Jamkin sähkö- ja automaatiotekniikan monimuotototeuksen valinta suoritetaan valintaopintojakson perusteella. Muista myös hakea yhteishaussa Opintopolussa hakuaikana!

Opintojakso on Jamkin sähkö- ja automaatiotekniikan insinööri (AMK)-tutkintoon kuuluva 5 opintopisteen laajuinen verkko-opintojakso (Sähkötekniikan perusteet). Opintojakson tentti suoritetaan Jamkin kampuksella. Hakijoiden henkilöllisyys tarkistetaan tentin yhteydessä. 

  • Syksyn yhteishaussa Opintopolussa kyseiseen tutkinto-ohjelmaan hakeneet hakijat ilmoitetaan valintaopintojaksolle automaattisesti.
  • Opintojakso alkaa 19.9.2024.
  • Opintojakson tentti on 7.11.2024 Jamkin pääkampuksella.
  • Opintojakso päättyy 7.11.2024 klo 23.55.
  • Hakijan on saatava opintojaksosta yhteensä väh. 30/60 pistettä (tentti max 30 p. ja tehtävät max. 30 p.) ja osallistuttava tenttiin voidakseen tulla valituksi. Verkko-opintojakso on suoritettava yksilötyönä.
  • Mikäli hakija on suorittanut aiemmin kyseisen opintojakson, hänen tulee suorittaa se uudelleen.

Opiskelijaksi hyväksytyt ja opiskelupaikan vastaanottaneet hakijat saavat opintojakson sisällytettyä Sähkö- ja automaatiotekniikan insinööri (AMK)-tutkintoonsa. Muut opintojakson hyväksytysti suorittaneet hakijat saavat opintojaksosta avoimen ammattikorkeakoulun opintojakson suoritusmerkinnän.

 

3. Valintojen tulokset ja opiskelupaikan vastaanottaminen

Tulokset julkaistaan viimeistään 21.11.2024 mennessä. Jamk tiedottaa valituksi tulleilta sähköpostitse.

  • Ota opiskelupaikka vastaan ja tee läsnäoloilmoittautuminen opintopolussa 28.11.2024 klo 15 mennessä.
  • Varasijoilta hyväksyminen päättyy viimeistään 18.12.2024 klo 15.
  • Opinnot alkavat tammikuun alussa.

Tervetuloa Jamkiin!

Hakuohjeet syksyn yhteishakuun

Syksyn yhteishaussa haetaan suomenkielisiin AMK- ja YAMK-tutkintoihin. Hakuaika 28.8. - 11.9.2024 klo 15 saakka.

Usein kysyttyä hakemisesta

Katso täältä vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin tutkinto-opiskelijaksi hakemisesta! Sivulta löydät myös vinkkejä alavalintaan ja aikuisopiskeluun.

Hakijapalveluiden yhteystiedot

Kuinka pääsen opiskelemaan? Hakijapalvelut opastaa sinua kaikissa tutkintokoulutuksiin hakemiseen liittyvissä asioissa.

Kysy lisää opintojen sisällöistä

Sirpa Hukari

Lehtori, Senior Lecturer
IT-Instituutti, Institute of Information Technology
Teknologia, School of Technology
+358407167526