news 6.9.2024

Stöd till engagemang i utbildning genom sektorsövergripande samarbete – Oodi-projektet fortskrider regionalt och nationellt

Kuva
Inka Sopanen, Judith Kalervo

I det nationella Oodi-projektet stärks sektorsövergripande samarbete mellan Navigatorer och utbildningssektorn. Flertalet Navigatorer, utbildningsinstitutioner och högskolor runt om i Finland deltar aktivt i utvecklingsarbetet.

Oodi-projektteamet står på Jamk Dynamo trappor och ler.

Navigatorerna erbjuder mångsidig vägledning och stöd till unga under 30 år och unga vuxna i frågor som rör utbildning, jobbsökning, ekonomi och vardagshantering. De stöder också ungdomars välmående och delaktighet. Genom att utveckla det sektorsövergripande samarbetet mellan Navigatorerna och utbildningssektorn, vill man nu finna nya sätt och lösningar för att stödja unga vuxna. Projektet vill stärka samarbetet vid till exempel övergångar eller för att kunna stödja de studerande som riskerar att avbryta sina studier.

Kontakten mellan utbildningsinstitutioner, särskilt högskolor, och Navigatorn kan variera i olika regioner. Navigatorerna når inte alltid de unga vuxna som redan har avslutat eller avbrutit sina studier. Å andra sidan känner utbildningssektorns aktörer inte alltid tillräckligt till de tjänster som Navigatorerna erbjuder och som unga kan dra nytta av också under sin studietid. I diskussioner mellan projektet Oodi och regionala aktörer har man sett närmare på nuläget och då tillsammans kunnat identifiera behovet av att utveckla samarbetet. Utvecklingsarbetet kan sänka trösklarna för att hitta nya samarbetsparter. 

Ungas engagemang i utbildning är vår gemensamma sak  

Oodi-projektets verksamhet inleddes under våren 2024 och har, både regionalt och nationellt kommit bra igång. Totalt 12 Navigatorer från olika delar av Finland har redan bekräftat att de vill delta i verksamheten och projektets sakkunniga har hittills varit i kontakt med över 50 olika utbildningsorganisationer. Från utbildningssektorn deltar både gymnasieskolor, högskolor och aktörer inom fri bildning och kontakttagandet och arbetet med att göra upp samarbetsöverenskommelser fortsätter. Under hösten och det kommande året inleds flera utvecklingsprocesser.

"En gemensam fråga vid de första träffarna har varit nuläget för unga vuxna och utmaningarna med att engagera sig i utbildning. Tillsammans med Oodi-projektets sakkunniga har man börjat fundera på hur man kan stärka samarbetet mellan utbildningssektorn och Navigatorerna och hur sektorsövergripande metoder och modeller kan erbjuda lösningar på detta", säger projektledare Jaana Ahlqvist

I sydöstra Finland inleddes i augusti det gemensamma utvecklingsarbetet. Vid Kouvola yrkesinstitut Eduko träffade sakkunniga från projektet de lokala Navigatorerna och representanter för olika utbildningsinstitutioner. Sanna Heimonen, koordinator för Navigatorn i Kouvola, välkomnar varmt projekt som främjar sektorsövergripande samarbete.  

Att stödja unga i att söka sig till utbildning är gemensam sak för utbildningsinstitutionerna och Navigator-nätverket. I Kouvola har vi tillsammans hittat flera fungerande metoder för att vägleda unga, vilka också kan fortsätta inom Oodi-projektet, säger Heimonen.

En grupp vuxna arbetar sittande och stående på soffor i Navigatorn.

Utvecklingsprocessen för Oodi i Tavastehusregionen inleddes sommaren 2024 med ett möte på Navigator Stage. En av de medverkande var Tiia Mäkinen, karriärvägledare vid Ammattiopisto Tavastia.

Det bästa med Oodi har varit att lära känna regionens utbildnings- och högskolenätverk bättre, vilket möjliggör gemensam utveckling nu och i framtiden. Det är enklare att samarbeta när aktörerna blir bekanta för en, säger Mäkinen.

Enligt Mäkinen har Navigatorn i Tavastehus och utbildningsinstitutionerna redan planerat en gemensam evenemangsserie: “Fråga om studier”, som omfattar fyra eftermiddagsevenemang per år på Navigatorn.

"Vi hoppas att serien under åren ska slå rot och bli bekant för alla dem som berörs, såväl unga som deras föräldrar och andra aktörer", fortsätter Mäkinen.

Förutom Tavastehus och sydöstra Finland inleds utvecklingsarbetet inom kort även i Österbotten, Jakobstad.

Oodi-projektet, som finansieras av Europeiska unionen, möjliggör ett gemensamt utvecklingsforum och nätverkande samt stöder och underlättar regionalt utvecklingsarbete. Ett centralt mål är att genom utvecklingsarbetet kunna främja engagemang i utbildning för särskilt välkomna grupper. Projektet koordineras av Jyväskylä yrkeshögskola och genomförs i samarbete med Hämeen ammattikorkeakoulu och Åbo Akademi. 

Mer information: 

Jyväskylän ammattikorkeakoulu:

Jaana Ahlqvist

Projektledare

Jyväskylän ammattikorkeakoulu 
ammatillinen opettajakorkeakoulu 

[email protected] 
040 532 2942

 

Hämeen ammattikorkeakoulu:

Soili Rinne 

Projektansvarig

Hämeen ammattikorkeakoulu 
ammatillinen opettajakorkeakoulu, HAMK Edu

[email protected] 
050 466 5539

Åbo Akademi:

Satu Laitila 

Projektansvarig

Åbo Akademi 

[email protected] 
046 920 1968