Projekti

Viljankuivauksen sivutuotteen kierto materiaalina ja energiana / Cycle of grain drying by-product as material and energy

Rahoitusohjelma

Lyhenne
VILSKE
Projektityyppi
Kehittämisprojekti
Vahvuusala
Biotalous
Toteutusaika
1.9.2024 - 31.3.2027
Rahoitusohjelma
Manner-Suomen Maaseudun kehittämisohjelma
Projektin kuvaus
Hankkeen tarkoituksena on keskittyä tuottajille ongelmallisen viljankuivauksesta syntyvän tähdemateriaalin hyödyntämismahdollisuuksien löytämiseen ja -toiminnan testaamiseen Keski-Suomessa. Hankkeen selvitykset sekä konkreettinen koe- ja testaustoiminta mittauksineen tuottavat oleellista tietoa raaka-aineiden ominaisuuksista ja käsittelystä, kannattavuudesta sekä ympäristökestävyydestä alkutuottajille, biomassan jalostajille sekä opetukseen ja tutkimukseen. Viljankuivauksen tähde on kuivaa ja yhteen paikkaan kerättyä yleensä kuljetusvalmista materiaalia, jonka hyödyntämistä sekä materiaalina että energiana halutaan selvittää tarkemmin.

Tuotantoeläinten kuivikkeiden markkinat ovat muuttumassa. Perinteistä turvetta ja puupurua ei Luonnonvarakeskuksen selvitysten mukaan ole välttämättä aiempaan tapaan ole saatavissa. Markkinoille kaivataan uusia biopohjaisia materiaaleja, joihin viljelytoiminnasta ja tuotannosta syntyvät tähteet ja sivutuotteet ovat selvitettävä vaihtoehto. Uutta hyötykäyttötoimintaa sisältävä kiertotalouden ratkaisu tukee myös eri maatalouden toimijoiden ja yritysten yhteistyötä. Kuivikekäytön jälkeen materiaalille voi edelleen olla hyötykäyttömahdollisuuksia, koska se sisältää energiaa sekä ravinteita. Potentiaalia voi olla biokaasun tuotannon syötteenä tai biolämmön tuotannossa, minkä jälkeen edelleen lannoituskäytössä. Hankkeen toiminta tukee edellisten hyötyjen lisäksi myös haja-asutusalueiden huoltovarmuutta lämmön tuotannossa sekä ympäristövaikutusten hallintaa. Elinkaarimallinnuksen avulla saadaan kattavasti selvitettyä uudenlaisen kiertotaloustoiminnan kestävyyttä sekä vaikuttavuutta ilmasto- ja ympäristönäkökulmasta. 

Lisätiedot:
Hannariina Honkanen, projektipäällikkö
+358 50 432 5820