Tuotekehityksellä meille ja maailmalle

Tuotekehityksellä meille ja maailmalle -yhteistyöhankkeella edistetään Keski-Suomen ruokaverkoston kykyä tuottaa entistä suurempaa lisäarvoa paikallisille ja suomalaisille raaka-aineille tuotekehityksen keinoin. Tavoite on, että maakunnasta nousee sekä paikallisille markkinoille että vientiin uusia elintarvikkeita. Parannamme keskisuomalaisten elintarvikeyrittäjien tuotekehitysosaamista asiakaslähtöisesti ja edistämme suoraa vuoropuhelua yritysten sekä asiakkaiden kanssa.

Haarukat_kaari

Keski-Suomen ruokaverkoston tuotekehityshanke

Tuotekehityksellä meille ja maailmalle – elintarvikejalostuksella Keski-Suomi nousuun!

Tuotekehityksellä meille ja maailmalle -yhteistyöhankkeella edistämme Keski-Suomen ruokaverkoston kykyä tuottaa entistä suurempaa lisäarvoa paikallisille ja suomalaisille raaka-aineille tuotekehityksen keinoin. Tavoite on, että maakunnasta nousee sekä paikallisille markkinoille, että vientiin uusia tai uudistettuja asiakaslähtöisiä elintarvikkeita ja niiden aihioita. Projektin myötä parannamme keskisuomalaisten mikro- ja pk-elintarvikeyrittäjien ja sellaisiksi aikovien tuotekehitysosaamista asiakaslähtöisesti ja edistämme suoraa vuoropuhelua yritysten ja asiakkaiden (kauppa, vienti, ammattikeittiöt) välillä.

Keski-Suomen ruokaverkoston lisäarvon tuottokyky

Projektin kolme päätavoitetta pohjautuvat aiemman Keski-Suomen ruokaverkosto -yhteistyöhankkeen tuloksiin, maakunnan yrittäjien kanssa käytyihin keskusteluihin kehittämistarpeiden painopisteistä sekä toimialan kehittämisstrategioihin. 

Projektin tavoitteet ovat: 

1. Lisääntynyt tuotekehitysosaaminen

2. Vahvemmat verkostot keskisuomalaisessa elintarvikejalostuksessa pellolta pöytään

3. Uudet ja uudistetut elintarvikkeet, tuoteaihiot ja -ideat Keski-Suomessa

Tuotekehityspolku: vauhtia ja verkostoja tekemisen tueksi

Projekti toteutetaan mm. työpajojen ja Kädet savessa-teemaviikonloppujen muodossa. Kouluttajina on tuotekehityksen kokeneita ammattilaisia ja teemoissa mukana leipomotuotteet, pakastekuivaus, fermentointi, sekä marjojen ja hedelmien jalostus.

Projektin aikana edistetään, suunnitellaan ja toteutetaan erityisesti elintarvikejalostuksen toimia, joilla tähdätään suoraan paikallisille markkinoille ja luodaan polkuja elintarvikevientiin. Edistämme ruokamatkailua. Kiinnitämme huomiota jalostustoiminnan kestävyyteen ja vastuullisuuteen, mutta myös innovatiivisuuteen projektityössä. Kokonaisuudessaan tuotekehityspolku maksaa osallistuville yrityksille 1800 euroa ja yksittäisiin työpajoihin pääsee mukaan 150 eurolla. Yhteen Kädet savessa-teemakokonaisuuteen, joka sisältää myös teoriatyöpajan, on mahdollista osallistua 1200 eurolla. 

Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoiman hankkeen osatoteuttaja on Jyväskylän yliopisto, ja yhteistyökumppaneita Osuuskauppa Keskimaa sekä K-Citymarket kauppiaita Keski-Suomesta. Hanketta rahoittavat Keski-Suomen ELY-keskus EU:n maaseuturahastosta; hanke on EU:n osarahoittama. 

Toteutusaika: 1.9.2024 - 31.7.2025

Kohderyhmä: Keski-Suomen elintarvikealan yrittäjät

Rahoitusohjelma: Euroopan maaseuturahasto 2023-2027

Yhteystiedot

Sari Minkkinen

Projektipäällikkö, Project Manager
LIKE T&K, Research and Development
Liiketoiminta, School of Business
+358469200304

Leena Pölkki

Vanhempi asiantuntija, Senior Advisor
LIKE T&K, Research and Development
Liiketoiminta, School of Business
+358504011894