Meijän perhe liikkeellä
Meijän perhe liikkeellä -toimenpiteissä on vahvistettu perhekeskustoimijoiden yhteisiä käytäntöjä lapsiperheiden hyvinvoinnin lisäämiseksi. Tavoitteena on ollut tunnistaa ja tuoda näkyväksi liikkumisen merkitys osana perheitä kohtaavien toimijoiden työotetta ja keinovalikoimaa.
Meijän perhe liikkeellä -kokonaisuus pohjautuu kolmivuotiseen (2020-2022) terveyden edistämisen hankkeeseen. Päätoteuttajana toimi Jyväskylän ammattikorkeakoulun Likes ja osatoteuttajana Keski-Suomen Liikunta ry. Hanketta rahoitti sosiaali- ja terveysministeriö terveyden edistämisen määrärahalla.
Hankkeen toimenpiteitä
Hankkeen toiminnassa verkostotyöllä oli keskeinen rooli. Keskeisiä verkostoja olivat pilottikunnat, Keski-Suomen perhekeskusyhdyshenkilöiden verkosto sekä valtakunnallinen perhekeskusverkosto.
- Neliosainen koulutussarja pilottikunnissa: Keskeistä koulutuksissa oli käynnistää pohdintaa siitä, millaisilla tavoilla kukin toimija voisi edesauttaa lapsiperheiden liikunnan ja kokonaishyvinvoinnin lisääntymistä omasta toiminnastaan käsin. Sarjan koulutukset:
- Kohtaamisissa on mahdollisuus –verkostotapahtuma: Maakuntarajat ylittävä tapahtuma järjestettiin Jyväskylässä toukokuussa 2022 ja se oli suunnattu laajasti eri alojen perheitä kohtaaville toimijoille.
- Monipuolinen viestintä: Hankkeen aikana tuotettiin Kohtaamisten poluilla -materiaalikokonaisuus perheiden hyvinvoinnin edistäjille, kolmiosainen videosarja, neliosainen podcast-sarja, kirjoitukset ja sosiaali-, terveys- sekä kasvatusaloille suunnattu avoimet oppimateriaalit-kokonaisuus. Keskeisiä teemoja pidettiin esillä myös erilaisissa tapahtumissa puheenvuorojen ja vierailujen kautta (ks. lisää alta). Tiedot hankkeesta ja sen materiaaleista on viety Liikuntahankkeet-sivustolle ja Innokylä-sivustolle.
Pilottikunnat ja yhteistyötahot
Hankkeessa oli mukana neljä keskisuomalaista pilottikuntaa: Joutsa, Keuruu, Laukaa ja Petäjävesi. Hankkeen kohderyhmiä olivat muun muassa pilottikuntien:
- perhekeskustoimijat sosiaali-, terveys- ja sivistyssektoreilta
- liikuntatoimi tai liikuntatoiminnasta vastaava toimi, kuten vapaa-aika- tai sivistystoimi
- järjestöt ja seurakunnat
Hankkeen yhteistyötahot välittivät tietoa pilottikuntien kohderyhmille. Yhteistyötahoina toimivat Keski-Suomen Seututerveyskeskus ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piiri ry.
Perhekeskustoiminta
Perhekeskus on lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia ja terveyttä edistävä sekä varhaista tukea, hoitoa ja kuntoutusta tarjoava monialainen palveluverkosto.
Perhekeskukset pohjautuvat ja niitä kehitetään perhekeskustoimintamallin avulla, jolloin sovitetaan yhteen lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalvelut, sivistyspalvelut, kuntien toimet hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi sekä järjestöjen ja seurakuntien toiminta.
Lisätietoja perhekeskuksen tehtävistä THL:n verkkosivuilta.
Hankkeessa julkaistua lukemista
Hankkeen kirjoitukset on suunnattu kaikille perheitä kohtaaville toimijoille arjen inspiraatioksi. Teksteissä esitellään monipuolisesti hankkeessa toteutettuja toimenpiteitä ja avataan näkökulmia mm. perheiden arkiaktiivisuuden tukemiseen. Teksteihin on mahdollista tarttua matalalla kynnyksellä, sillä ne on laadittu arjen tarpeisiin.
Artikkeli
Keski-Suomessa vahvistetaan lapsiperheiden hyvinvoinnin tukemista perhekeskuksissa
Artikkeli
Rajatuissa oloissa palaamme perusasioiden äärelle
Artikkeli
Poikkeuskevät pakotti lapsi-, perhe- ja nuorisotyön ulos vastaanottohuoneista – kohtaamiset ulkona koettiin myönteisesti
Artikkeli
Liikkuminen osana perhekeskustoimintaa – hyvää perheille ja työntekijöille
Artikkeli
Arvopohjainen työskentely työkaluna mielen hyvinvoinnin tukemisessa
Artikkeli
Ohjattu luontokokemus virkistää ja kannustaa pysähtymään luonnon ja itsensä äärelle
Artikkeli
Hyvinvoinnin edistäjä rikastaa työtään luovilla menetelmillä
Artikkeli
Luovia ja liikuttavia kohtaamisia näköpiirissä – Uskallatko kokeilla?
Uutinen
Uusi materiaalikokonaisuus rohkaisee hyvinvoinnin edistäjiä luovuuteen
Artikkeli
Osaamista voidaan kehittää ilman istumista – tuore podcast kannustaa arkiaktiivisuuteen
Artikkeli
Sysäyksiä hyvinvointityön ajatteluun ja kehon liikutteluun
Aiheesta muualla
Tutustu perheiden hyvinvoinnin edistämisen teemoihin seuraavien tekstien kautta.
- Blogikirjoitus 14.1.2021: Lapsia, nuoria ja perheitä kohtaavat toimijat yhteisellä pelilaudalla (Keski-Suomen hyvinvoinnin osaamiskeskittymä, KeHo-blogi)
- Blogikirjoitus 7.6.2021: Kurkistus perheiden arkiaktiivisuuteen (MLL Järvi-Suomen Arjen murusia -blogi)
- Blogikirjoitus 24.9.2021: Nostattavia kohtaamisia (Keski-Suomen hyvinvointialueen blogi)
- Artikkeli 24.10.2022: Liikuttavia kohtaamisia lähiluonnossa (Jyväskylän ammattikorkeakoulun Luovuutta-lehti)
- Blogi 8.12.2022: Hyvinvointitarina: Hyvinvointia ja liikkumista edistetään kohtaamisten poluilla. (Keski-Suomen hyvinvoinnin osaamiskeskittymän blogi)
- Blogikirjoitus 14.3.2023: Luovista menetelmistä tehokkuutta ja uusia ratkaisuja hyvinvoinnin edistämiseen. (Innokylän blogi)
Tapahtumia, joissa hanke on ollut mukana:
- Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen päivä (THL 12.11.2020), puheenvuoro terveyden edistämisen hankkeiden “Tarina-sessiossa"
- Valtakunnallinen perhekeskuskonferenssi (Perheet keskiöön! -hanke & THL 26.11.2020), Yhteistä työtä yhdessä
- Haukkalan säätiön VII asiantuntijafoorumi (Haukkalan säätiö 2.12.2020), Perheiden toisenlaisia kohtaamisia korona-aikana
- KeHo-webinaari: Kehitetään yhdessä vanhempien tukea Keski-Suomessa (KeHo 10.9.2021), Liikkuminen vanhemmuuden voimavaraksi
- Liikuntaneuvonnan kehittäminen Keski-Suomen kunnissa -webinaari (KesLi & Likes 13.10.2021), Meijän perhe liikkeellä -hankkeen kuulumiset ja yhtymäkohdat liikuntaneuvontaan
- Liikkuen läpi elämän -seminaari (3.-4.5.2022), yhteisesitys perheliikuntaneuvonnasta Liikuntaneuvonta koko elämänkaarella -sessiossa
- Kulttuurihyvinvointi osaksi arkea -tilaisuus (THL 22.3.2023), Luovia kohtaamisia -podcast & luovat menetelmät hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä