Liikkumisen edistämisen uudet innovaatiot
Etsimme ratkaisuja vähäisen liikkumisen taklaamiseksi uudistamalla liikuntaviestintää, tarkastelemalla psykologisten ilmiöiden yhteyttä liikkumiseen sekä rakentamalla liikkumista ja hyvinvointia tukevaa toimintakulttuuria korkeakouluyhteisössä.

Kompleksisen vähäisen liikkumisen ilmiön ratkaisemiseen tarvitaan kumppaneita perinteisen liikuntakentän ulkopuolelta. Liikuntaosaamisen vahvistaminen vaatii monitieteisiä tutkimusavauksia ja verkostoyhteistyötä.
Suomalainen liikuntaviestintä on muuttunut viimeisen 40 vuoden aikana vähän, vaikka maailma on samaan aikaan muuttunut huomattavasti. Liikuntaviestinnässä tulisi huomioida mielikuvat, tunteet ja asenteet ja hyödyntää psykologian ja markkinoinnin tutkimustietoa.
Yhä useampi opiskelija kärsii mielenterveyden oireista. Se vaikuttaa opintomenestykseen ja lisää unihäiriöiden ja masennuksen riskiä. Tarvitaan innovatiivisia, matalan kynnyksen interventioita mielenterveyden edistämiseksi. Liikkuminen ja luontoympäristö tarjoavat mahdollisuuksia tähän.
Oppilaitoksissa on huoli opiskelijoiden hyvinvoinnista, opiskelukyvystä ja liikkumisen vähyydestä. Koulutuksen sisältöihin ja toimintakulttuuriin tarvitaan uusia kokeiluja ja käytänteitä liikkumisen ja hyvinvoinnin edistämiseksi.
Hanke on osa Jamkin Likes-tulosalueen Liikunnan tutkimus ja innovaatiot (LTI) projektikokonaisuutta vuosina 2024–2026. Hanke saa rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Vuonna 2025 hankkeessa on kolme osiota.
1) Liikuntaviestinnän tutkimus ja kehittäminen
Tutkimme liikuntaviestintää osana suomalaista terveysviestintää ja levitämme tutkimukseen perustuvia kehitysehdotuksia eri kanavissa suomalaisille liikuntaviestijöille. Liikuntaviestinnässä tulisi huomioida mielikuvat, tunteet ja asenteet, ja hyödyntää tutkimustietoa psykologiasta ja markkinoinnista. Osiosta vastaa vanhempi tutkija Maria Rantala.
2) Psykologisten ilmiöiden yhteys liikkumiseen
Yhä useampi opiskelija kärsii mielenterveyden oireista. Se vaikuttaa opintomenestykseen ja lisää unihäiriöiden ja masennuksen riskiä. Jatkamme mielenterveyttä edistävän MieliLiike-mallin kehittämistä ja toteutamme 18–29-vuotialla korkeakouluopiskelijoilla intervention, jossa hyödynnetään liikkumista, luontoympäristöä sekä motivaatiota ja käyttäytymisen muutosta tukevia menetelmiä. Osiosta vastaa johtava asiantuntija Anu Kangasniemi.
3) Liikkumista ja hyvinvointia tukeva toimintakulttuuri korkeakouluympäristössä
Kohteena on Jyväskylän ammattikorkeakoulu opiskelijoiden ja henkilöstön yhteisönä. Tuomme uusia elementtejä opiskelijoiden ja henkilöstön hyvinvointitaitoihin, jotta he voivat huolehtia työ- ja toimintakyvystään opiskelu- ja työuransa ajan. Samalla rakennamme korkeakoulujen liikkumista ja hyvinvointia tukevaa strategiaa ja päivittäistä arkea läpileikkaavaa toimintakulttuuria. Osiosta vastaa testauspäällikkö Jarmo Heiskanen.
Vuonna 2024 hanke sisälsi myös Verkostojen vahvistaminen -osion. Siinä tunnistettiin ja tavoitettiin liikkumisen edistämisen yhteistyöhön mukaan uusia potentiaalisia toimijoita ja verkostoja, jotka kohtaavat vähän liikkuvien kohderyhmiä. Erityisesti pyrittiin vahvistamaan yhteistyötä perhetoimijoiden ja sosiaalityön kontekstissa. Tätä työtä jatketaan osana muuta Likesin toimintaa.
Hankkeessa julkaistua
Liikkumisen edistämisen uudet innovaatiot
Rahoittaja: opetus- ja kulttuuriministeriö
Kesto: 1.1. - 31.12.2025
Projektipäällikkö: Kaisa Koivuniemi
Hanketiimi

Kaisa Koivuniemi
Maria Rantala

Anu Kangasniemi

Jarmo Heiskanen

Hermanni Oksanen

Heidi Lindfors

Tiina Riuttanen
Julija Chichaeva
Harto Hakonen
