Elämäntavat kolmessa sukupolvessa
Likesillä tutkitaan, miten liikunta ja liikkuminen sekä psykologiset, sosiaaliset ja ympäristötekijät 9–18 vuoden iässä selittävät liikunta-aktiivisuutta ja riskitekijöitä aikuisiässä. Tutkimus on osa vuonna 1980 käynnistynyttä LASERI-seurantatutkimusta, jota koordinoi Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskus.
Tietoa tutkimuksesta
Elämäntapa, johon kuuluu liikuntaa ja liikkumista erittäin vähän, heikentää terveyttä ja hyvinvointia monin tavoin. Tutkimuksessa
- tarkastellaan fyysisen aktiivisuuden muutoksia elämänkulussa perheissä.
- selvitetään kolmen sukupolven (isovanhemmat, vanhemmat, lapset) välisiä yhteyksiä liikunta-aktiivisuudessa ja paikallaanolossa.
Lisäksi tutkitaan, miten perheen sosioekonominen tilanne muovaa näitä yhteyksiä.
Elämäntavat kolmessa sukupolvessa -tutkimus on osa laajaa LASERI-seurantatutkimusta (Lasten Sepelvaltimotaudin Riskitekijät), jossa tuoreimpaan 38-vuotisseurantatutkimukseen osallistuvat saman perheen kolmen sukupolven edustajat. Tuloksia hyödynnetään liikunnallisen elämäntavan tukemiseksi perheissä.
Yhteistyössä: Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskus ja Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta
Rahoitus: opetus- ja kulttuuriministeriö ja Juho Vainion säätiö
LASERI-tutkimus
LASERI on vuonna 1980 käynnistynyt seurantatutkimus, jota koordinoi Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskus. Vuonna 2018 LASERI-tutkimus on laajentunut kolmen sukupolven tutkimukseksi. Likesillä tutkitaan, miten liikunta ja liikkuminen sekä psykologiset, sosiaaliset ja ympäristötekijät 9–18 vuoden iässä selittävät liikunta-aktiivisuutta ja riskitekijöitä aikuisiässä.
Yhteistyössä: Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskus, Helsingin yliopisto, Oulun yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Tampereen yliopisto ja Jyväskylän yliopisto
Rahoitus: opetus- ja kulttuuriministeriö